Vilda Venezuelas karibiska kust

Alakorinte
Medlem sedan 2011, besökt 27 länder

Foto: alakorinte, medlem sedan 2011
Foto: alakorinte, medlem sedan 2011
Foto: alakorinte, medlem sedan 2011
Foto: alakorinte, medlem sedan 2011
Venezuelas karibiska kust bjuder på historia, färgglada hus, vackra stränder och spännande öar. Vår medlem Linnea Blixt alias "Alakorinte" guidar oss till en semester i fiskebyn Puerto Colombia. Något som tidigare var en låtsasby för att skydda mot pirater och sjörövare.
Publicerad 7 augusti 2013

En hisnande bussresa, högt upp i bergen genom dimmiga backkrön med tät djungel och enorma bambudungar tar oss mot Karibiska havet. På håll kan man ana ett högt vattenfall innan det mörknar. Minibussen är risig och vårt ressällskap, ett äldre par från Skåne, börjar anta en ljusgrön nyans när chauffören vant och snabbt slingrar sig upp genom molnen och berget. Efter en fyra timmar lång färd från Caracas flygplats når vi tillslut vårt mål, den lilla fiskebyn Puerto Colombia utanför Choroni, vid Venezuelas karibiska kust. Vi checkar in på vår posada innan vi får en liten guidning runt i byn.

Länge har Venezuela och Caracas förknippats med kriminalitet och våld, en orättvis bild av ett magiskt land fullt av överraskningar. Tar man sig utanför huvudstaden hittar man ett välkomnande folk, exotisk natur och märkliga djur, kolonial historia och vackra stränder och öar. Landet är lugnt, rikt på skatter och brottsligheten känns avlägsen. Venezuelas kändaste resmål är Isla de Margarita, som erbjuder många all inclusivehotell och är anpassat för turistens alla önskemål. Bland landets andra sevärdheter hittar du världens högsta vattenfall, Angel Falls.

Choroni & Puerto Colombia

Under kolonialtiden, för att skydda sig mot pirater och sjörövare, byggde byborna ofta en låtsasby vid stranden. Där placerade man en liten summa guld för att piraterna skulle attackera den byn och skona den ”riktiga” byn, som låg en bit inåt landet. Puerto Colombia och Choroni är ett bra exempel på detta. Vi bor i Puerto Colombia som tidigare var en låtsasby. Det är idag en mysig, liten fiskeby med restauranger, ett par internetcaféer, små affärer och allt annat man behöver för att få en bra semester.

Här lever människor enkelt, alla hejar på alla och det är säkert att gå ute under dygnets alla timmar. Husen är färgglada och har kvar sin koloniala charm, lokalbefolkningen är vänliga och välkommande, men det är få som talar engelska. Gatulivet består av den lilla strandpromenaden Malecon, varifrån man enkelt tar en båt till en närliggande strand. På kvällarna steks och friteras arepas och empanadas i stånden på torget, tamboremusikanter trummar, gatuhandeln vaknar och det råder en allmänt skön stämning. En kort promenad från den lilla byn hittar du en den långa stranden Playa Grande, som är gyllene med klart vatten, solstolar i trä och lagom höga vågor.

Ta båt till Chuao och Cepe

“Chuao, Chuao, Cepe!” ropas det energiskt ut vid den lilla strandpromenaden. Det är bara att hoppa i en av alla båtar som trängs vid Malecon och betala några bolivares. Båtresan är kort men blöt och väl framme i på stranden i Chuao möts vi av några glada, badande barn. Här är vattnet lugnare än på Playa Grande och vi tar igen oss på stranden innan vi ger oss ut på upptäcktsfärd.

Till de små byarna Chuao och Cepe tar man sig bara med båt. I Chuao odlas världens godaste kakao och går man en längre vandring med guide in i djungeln kan man bada i ett 30 meter högt vattenfall.

Puerto Colombia populärt bland backpackers

På eftermiddagen kommer vår lilla båt och hämtar oss för att ta oss tillbaka till Puerto Colombias mysiga koloniala kvarter. Blandningen av de få turister som hittat hit är stor och den största delen är venezolaner och backpackers från världens alla hörn. Språket som gäller är spanska men vi klarar oss bra med målande gestikulering och en liten parlör i fickan. På de flesta restauranger talar man engelska. Passionsfrukt är frukten här och den lokala drinken guarapita är läskande god men stark på rom. Restaurangerna bjuder på välsmakande, färska fiskrätter med olika tillbehör.

Rytmer av trummor

Choroni är speciellt känt för sin tambore, en musikstil som består av tamboretrummor och sång och har sitt ursprung i den gamla slavkulturen. Under högtider, men även under helgerna, samlas de lokala männen med sina trummor. De tänder en lägereld för att värma trummorna och börjar sedan spela och dansa. Rytmerna hörs på håll ända till morgontimmarna. Venezolanerna kan festa och det känns nästan lite tomt när de lokala turisterna har lämnat byn på måndag morgon.

Omgivna av regnskogen

Byarna är omgivna av Henri Pittier Nationalpark. Den avgränsas i syd av bergskedjan Cordillera de la Costa och faller sedan i höjd till den når karibiska kusten med en mängd vackra stränder. I parken lever många olika djurarter, bland annat pumor, myrslokar och nyfikna apor. Parken är hem för hela sju procent av världens alla fågelarter, många av dem är vackra och klädda i färgglada fjäderdräkter. Här vandrar vi under en hel dag och badar i iskalla vattenfall. Det växer orkidéer överallt och vi omges av exotiska fjärilar och pigga, små kolibris. Djungeln är tät och djuren gömmer sig bakom grönskan, men vi ser många spår av dess närhet.

Se mer av Venezuela

Angel Falls – världens högsta vattenfall
Från nästan en kilometers höjd faller vattnet i världens högsta vattenfall ner från platåberget i Canaima nationalpark. Förutom Angel Falls kan man gå bakom de dundrande Sapo Falls och bada i floden Caroni. Övernatta i hängmattor, tvätta dig i floden och somna till djungelns alla ljud. En upplevelse man aldrig glömmer.

Los Roques – Västindiens svar på Maldiverna
Ett litet flygplan tar oss till Karibiens bäst bevarade hemlighet. Ögruppen Los Roques breder ut sig likt ett pärlband av små öar i det turkosa vattnet och inflygningen hit är minnesvärd. Här är alla vägar gjorda av vit korallsand, vattnet och tempot lugnt och ögruppen kallas ibland för Västindiens svar på Maldiverna. Biltrafik finns inte här och utbudet på affärer och restauranger är litet men tillräckligt. På dagarna åker man ut till olika, små korallöar med sitt parasoll, matlåda och möjligtvis snorklingsutrustning och på kvällarna ser man solen sjunka ner i vattnet med en kall drink i handen. Boendet sker på små posador av varierande standard där måltiderna och båtturerna oftast ingår.

Orinocodeltat – Sydamerika tredje längsta flod.
Orinocofloden är Sydamerikas tredje längsta flod. I trädkronorna hänger vrålapor och papegojor och floddelfiner simmar i vattnet. Här kan du möta waraoindianer och fiska piraya. Det finns inga vägar här, bara floden, och all transport sker med båt.

Los Llanos – slättlandskap och eldodaro för fågelskådare
Träffa ovanliga djur som myrslok, jaguar och bältdjur. Los Llanos är det stora, vidsträckta slättlandskap som ligger mellan Amazonas, Anderna och Orinocodeltat. Här finns rancher som är lika stora som ett litet land och kulturen är helt egen för denna region. Platsen är även ett eldorado för fågelskådare.

Så tar du dig Venezuela

Det kan vara svårt att resa runt i Venezuela om man inte pratar spanska. Vi har rest med Framtidsresor som flyger reguljärt och ordnar transporter och hotell. De har personal som hjälper till på plats under högsäsong i Choroni.

I vår jämförelsetjänst hittar du både flyg och boende för din resa till Venezuela:

Boka flyg till Venezuela >>
Boka boende i Venezuela >>
Allt om Venezuela >>


Flyg till VenezuelaHotell i CaracasErbjudanden för backpackers