Publicerad 14 december 2014

Sydamerika är ett perfekt resmål för alla som vill uppleva mycket, men samtidigt njuta av en avslappnad atmosfär. Vi har valt ut ett gäng rundresor med natur och kultur i fokus. De olika rutterna tar dig till de spännande Galapagos-öarna, gåtfulla Påskön, vackra Machu Picchu och tropiska Amazonas.

Ecuador och Galapagos

I Ecuador finns mycket spännande att upptäcka, men det i särklass häftigaste blir troligen ditt besök på Galapagos. När du har landat i huvudstaden Quito flyger du sedan vidare ut till ö-gruppen mitt ute i havet. En av höjdpunkterna är ön Santa Cruz där du besöker Charles Darwin Research Station och de gigantiska jättesköldpaddorna. På de olika öarna kan du även vänta dig att se sjölejon, havsleguaner och ovanliga havsfåglar som blåfotade sulor. Många rundresor som fokuserar på Galapagos är runt en vecka långa och börjar och slutar i Quito. Det finns också längre resor som kombinerar öarna med sevärdheter på fastlandet, däribland är vulkanen Cotopaxi och hantverksmarknaden Otavalo som är en av de allra största i sitt slag.

Chile och Påskön

Gåtfulla Påskön är vida känd för de stora stenansiktena. Mystiken kring dem är stor eftersom ingen vet hur de faktiskt hamnade där. Här finns också fantastisk dykning, bland annat vid den lilla ön Moto Nui precis söder om Påskön. Det finns också tre vulkaner och häftig natur att upptäcka, antingen till fots eller på hästryggen. Du tar dig ut till Påskön med flyg från Santiago och det är också perfekt att kombinera de två. Många passar också på att besöka världsarvsmärkta Valparaiso vid kusten. Runt en vecka eller tio dagar kan vara lagom för en tur kring Påskön med stopp i Santiago och färgstarka staden Valparaiso.

Peru med Machu Picchu

Vackra Machu Picchu bland de gröna bergstoppparna är en häftig upplevelse. När du reser till Peru landar du ofta i huvudstaden Lima och för att åka till Machu Picchu sätter du sedan kurs mot Cusco. Ofta tar du inrikesflyget från Lima. Från Cusco går turen genom den vackra Urubambadalen med bergstoppar och dalar upp mot Machu Picchu. Där möts du av spännande inkaruiner och makalösa vyer. Du kan också kombinera med ett besök vid Titicacasjön på gränsen mot Bolivia. Här kan man bland annat se Urofolkets vassöar, där precis allt är gjort av vass. En rundresa med början och slut i Lima med stopp i Cusco, Machu Picchu och Titicacasjön kan ta runt 10 dagar.

Amazonas

Den mäktiga regnskogen Amazonas representerar över hälften av världens återstående regnskogar och sträcker sig genom nio länder. Många menar att regnskogen fanns redan på dinosauriernas tid, vilket är oerhört imponerande. Trots att Amazonas tyvärr drabbats hårt av både trädskövling och klimatförändringar finns det fortfarande mycket att upptäcka. Här finns mer djur och växter än någon annanstans på jorden. Har du tur kan du få se jaguarer, delfiner, tapirer och något så sällsynt som amazonmanater. Förutom djur bor det över 20 miljoner människor i regnskogen, där hundratals är ursprungsbefolkningar, varav vissa aldrig har haft kontakt med civilisationen utanför. Kombinera gärna en resa till Amazonas med en tur till Galapagos eller världens största saltöken, Salar de Uyuni.

Så tar du dig hit

Det går inga charterresor till Sydamerika från Sverige, men det finns gott om paketresor av olika slag. Några exempel på arrangörer är Rosa Bussarna, Kenzan Tours, Kilroy Travel, Sydamerikaexperten och Swansons. För att flyga till antingen Quito, Santiago eller Lima behöver du göra minst ett byte på vägen, eftersom inga direktflyg går från Sverige. Från Stockholm till Quito kan du exempelvis flyga med KLM via Amsterdam. Till Lima kan du välja att flyga med Continental / United Airlines med bara ett stopp i New York. Ett av de smidigaste sätten att flyga Stockholm – Santiago är att åka med Iberia via Madrid. Du kan också välja att resa med två stopp, ofta London, Paris eller Amsterdam och sedan vidare till USA. Där kan du sedan passa på att stanna till ett par dagar för att lätta upp resan lite. Restiden hamnar ofta på över 20 timmar från Sverige, beroende på slutdestination.