Vandring till Machu Picchu

Johanna_hedstrom
Medlem sedan 2011, besökt 32 länder

5 dagars svettig vandring med en hisnande utsikt och duktiga peruanska guider. Johanna Hedström gav sig ut på sitt livs äventyr och ger sina bästa tips för dig som är sugen på Inkaleden och Machu Picchu.
Publicerad 15 mars 2011

Inkaindianernas förlorade stad i bergen, står på många resfrälstas att-göra-lista. I augusti förra året åkte jag och en kompis till Peru för att gå Inkaleden, med målet Machu Picchu. Turerna är arrangerade med guider och går att boka hemifrån. Flyger gör man till Lima, med vidaretransport till staden Cusco. Det är bra att stanna några dagar i Cusco innan man börjar vandra, för att vänja sig vid att vara på så hög höjd.

Ta dig till Machu Picchu

Inkaleden är vägen genom bergen som leder till Machu Picchu. För den som vill så går det även att åka direkt med buss eller tåg buss via Aquascalientes. Det tar fyra dagar att gå leden. Egentligen går man inte så långt per dag, men på grund av den höga höjden känns det som att man går väldigt långt. Det är så ansträngande att du inte pratar så mycket, utan du går mest i din egen värld. Det är så vansinnigt vackert också, att du bara går in i känslan av att det bara är ni där.

Bohemisk lyx

De peruanska guiderna på turen har med sig åsnor som bär resenärernas väskor samt vattendunkar, tält och mat. Guiderna fyller på din vattenflaska varje morgon och sätter upp tältet på kvällen. De lagar även mat och ger dig ett tvålfat som du kan tvätta dig i innan middagen. Det är väldigt lyxigt på något sätt fast det är så bohemiskt. Maten är jättegod, du får trerätters varje dag.

Packa med dig lite smått och gott

Du har även en liten egen ryggsäck där du har lite godis, myggstift och annat som du behöver under dagen. Jag som är hungrig jämt hade med mig massor av energikakor och kolor som skulle vara bra mot höjdsjuka. Myggstift är ett måste. Mina vader var större än mina lår på grund av myggbett.

Roligare att göra det med stil

Jag tyckte att det kändes fel att behöva gå i vanliga friluftskläder. Jag hittade en rosa regnjacka som kändes okej och sedan hade jag leopardstrumpbyxor och Indiana Jones-inspirerad kjol och hatt!

Lite fakta om Macchu Picchu

Den förlorade staden hade sin period på 1400-talet då den var som ett sommarställe för kungligheter. Idag är det ett av världens populäraste sevärdheter och man får räkna med att trängas. Iband får man stå och köa i flera timmar. Efter besöket tog vi tåget tillbaka. Det är värsta lyxiga tåget med god mat, trevlig musik, serveringspersonal och stora panoramafönster genom vilka du kan se på utsikten.


Johannas bästa tips!

Träna lite kondition inför resan. Du måste inte vara atlet men det är bra om du är i god form då vandringen på hög höjd är ansträngande.

Stanna några nätter i Cusco. Det är bra att vänja sig vid att vara på hög höjd innan du startar vandringen.

Packa smått och gott.
Myggstift, godis och vattenflaska är ett måste i ryggsäcken.


Flyg till Peru
Boende i Cusco