– Vi åkte på minisemester i Söderköping

Eka
Medlem sedan 2008, besökt 21 länder

Foto: christinee, medlem sedan 2007
Foto: eka, medlem sedan 2008
Foto: christinee, medlem sedan 2007
Foto: eka, medlem sedan 2008
Hett som i helvetet ute och tre lediga dagar. Vad gör man då? Jo, man hyr en husvagn i Söderköping och åker dit på vinst och förlust över helgen.
Publicerad 30 juli 2009

Det skulle visa sig att det var idel på vinst vi åkte dit. Fantastiskt var det. Söderköping är staden där Madickenfilmerna spelades in, det erbjuds Madickenpromenad och den är väl värd sina 30 kr både för vuxna och barn. Vår guide ”pigan Sofia” berättade med en sådan inlevelse att jag kunde se hur Madicken for ner från taket med paraply, hur hon testade om hennes känga kunde flyta i ån. Ja, ni känner säkert igen berättelsen och ni får bilderna här, jag lovar. Kvarteren är små och pittoreska, precis som i filmen och många av affärerna finns fortfarande kvar.

Sveriges största glassrestaurang

Söderköping är också staden med Sveriges största glassrestaurang. Besök Smultronstället och ät er dundermätta av glasskapelser ni inte trodde fanns. Gå längs Glassmajorens promenad på kvällen och ät något gott på en av uteserveringarna, ta en glass i någon av alla serveringar som har glass, eller njut bara av atmosfären med segelbåtarna som ligger förtöjda, dess ägare sitter och småpratar, äter lite sill och färskpotatis, skrattar och umgås med dem i båten bredvid.

Bada och sola i världens vackrasta skärgård

Söderköping ligger också precis intill Göta Kanal. En något glad båtresenär tar ett spontandopp i kanalen, mitt bland alla människor, allt medan solen går ner över staden. Söderköping sägs också ha världens vackraste skärgård, nämligen St. Annas skärgård. Det är klart att vi var tvungna att kolla om ryktet stämmer så vi hyrde en kajak och gav oss ut.

Detta är sommar!

Mer sommar än såhär blir det inte för mig. Solen gassade, vattnet var spegelblankt och vi gled tyst fram tills vi hittade vår egen klippa att slå oss ner på för att inta lunch, bada och sola. Det kan inte bli bättre än såhär, inte någonstans på jorden faktiskt. Inte ens slemmet på botten eller den unkna tången som växte runt vår lilla paradisö sätter ner betyget för dagen. Det hör till när man är ute i skärgården.

Världens vackraste skärgård har den alltså kallats och visst är jag beredd att hålla med. En minisemester i Söderköping är en riktigt bra investering, både för stora och små.

Psst!
Missa inte att köpa kryddor och hemlagad marmelad i Kolonialboden som i filmen var Madickens leksaksaffär. Fantastiska egenmixade kryddor till grill och fiskgrytor, eller varför inte lite svart salt?

Planera din hemester på Reseguiden

Jämför alla hotell i Sverige
Weekendpaket och andra erbjudanden i Sverige
Läs mer tips & guider om Sverige

Bra erbjudanden i Sverige