Ayia Napa - Cyperns populäraste badort

Khaki
Reseguiden, besökt 25 länder

Foto: Shutterstock
Ayia Napa är en av Medelhavets mest populära badorter. De långgrunda stränderna lockar barnfamiljer och de många klubbarna lockar partyturisterna. Här är en guide till Ayia Napa för dig som vill veta mer om Cyperns populäraste badort.
Publicerad 9 april 2024

Ayia Napa belägen på Cypern sydöstra kust, är en stad som framför allt är känd för sina livliga nattklubbar och vackra långgrunda stränder. Visst kan det bli problem när partymänniskor och barnfamiljer hamnar på samma turistort. Men här märker de knappt varann. De flesta barnfamiljer bor i semesteranläggningarna väster om centrum eller i Fig Tree Bay (en mil österut) och störs inte av partajandet som är koncentrerat till centrum.

När ska man åka?

Ayia Napa är som mest livligt under sommarmånaderna, från juni till september, då temperaturen ligger på behagliga 30 grader Celsius och nattlivet är i full blom. För den som föredrar en lugnare vistelse kan de tidiga höstmånaderna vara idealiska, då temperaturen fortfarande är hög men turistströmmen har minskat.

Cyperns stränder

En av de största anledningarna att besöka Ayia Napa är dess stränder och mellan maj - novbember är det sällan havstemperaturen går under 20 grader. Stranden som börjar vid hamnen i Ayia Napa är den två kilometer långa Grecian Bay Beach. Stranden är långgrund och barnvänlig, det finns också duschar och bra toaletter. Den mest populära stranden är Nissi Beach som ligger fyra km väster om centrum. Här kan det bli trångt under partysäsongen när festsugna samlas för att bada, festa och lyssna på DJs. Den lilla sandstranden Sandy Bay Beach (3 km västerut) eller Konnos Bay (8 km österut) är båda lite lugnare och med härlig långgrund vit sandstrand.

Perfekt för barn

De långgrunda stränderna gör att många barnfamiljer kommer hit. De större charterhotellen har egna lekparker, barnklubbar och barnpooler. Om barnen skulle tröttna på hotellets pooler kan du ta med familjen sju km öster om staden och leka i vattenparken WaterWorld.

En av världens populäraste partystäder

Det här är ett av Medelhavet populäraste partyställen. På kvällarna förvandlas området runt Seferis-torget till ett blinkande ravedisko. Många börjar inte festen förrän vid 11 och många klubbar öppnar först vid 1 – men sen fortsätter partyt till 8 på morgonen.

Fly badstranden för en dag

Om du vill se något annat än badstranden så finns det flera bra dagsutflykter. Huvudstaden Nicosia (ca 1 tim med buss) har sevärda stadsmurar och shopping i Gamla stan. I Trodosbergen (ca 3 tim med buss) kan du prova 20 olika vandringsleder på sommaren och åka skidor på vintern. Gillar du ruiner så kan du se en grekisk-romersk teater i Kourion (ca 2 tim med buss).

Det cypriotiska köket

Maten är en stor del av semestern och i Ayia Napa får du en smakrik blandning av grekiska och turkiska influenser, kryddat med inslag från Mellanöstern. Maten här är en central del av kulturen, där traditionella rätter som meze – en serie små rätter som delas vid bordet – erbjuder en uppsjö av smaker. Halloumin har sitt ursprung här och är varumärkesskyddad av EU. Njut av den fasta, saltade osten på plats, grillad eller friterad. En annan favorit är souvla, långsamt grillat kött på spett, som speglar den grekiska kärleken till grillning. Måltiderna kompletteras ofta med färskt bröd, oliver och den cypriotiska korven sheftalia. Fikon, citrusfrukter och granatäpplen är vanliga söta avslut på en riklig måltid.

Praktiska tips

Valuta: Euro (EUR) är den officiella valutan.
Språk: Grekiska är det officiella språket, men engelska talas av de flesta.
Tidskillnad: Svensk tid + 1 timme.
Pass & visum: För svenska medborgare krävs inget visum, men passet måste vara giltigt under hela vistelsen i landet.
Transport: Att hyra bil, skoter eller cykel är enkelt, populärt och ett praktiskt sätt att utforska omgivningarna. Tänk dock på att det är vänstertrafik här - ett arv från perioden då ön styrdes av Storbritannien.
Kommunikationer: Goda bussförbindelser finns.
Elkontakter: Brittiska med tre piggar.

Så tar du dig runt

Staden Ayia Napa är liten och inne i centrum behöver du sällan lämna området runt torget. Några charterhotell ligger några kilometer utanför centrum och då kan hyrcykel eller taxi vara ett alternativ. Det finns också goda bussförbindelser runt hela ön.

Så tar du dig hit

Direktflyg från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn finns och tar ca. 4,5 timme och då landar du i Larnaca, ca. 45 kilometer från Ayia Napa. Du kan oftast köpa till busstransfer när du beställer din charterresa. Taxi kostar ca 650 kronor.

Hitta resan till Cypern här.

Charter till Ayia Napa