Det goda livet på Skiathos

Camen
Medlem sedan 2010, besökt 18 länder

Foto: iStock
Foto: camen, medlem sedan 2010
Foto: camen, medlem sedan 2010
Solvarma strålar, pudermjuk sand, kristallklart badvatten, lokalodlade oliver och krämig fetaost. Reseguidens medlem Camilla, alias ”Camen”, guidar till det goda livet på Greklands charmerande charterutmanare Skiathos.
Publicerad 19 juni 2018

Skiathos lokaliseras i Egeiska havet öster om det grekiska fastlandet. Med en yta på 47 kvadratkilometer och 6000 invånare är ön den minsta av fyra i ögruppen Sporaderna. Här frodas lummig grönska av pinje- och olivträd, djupa dalar och härliga badvikar. Även om ön är liten har den mycket att erbjuda som semesterort. Vacker natur och gemytlig hamnmiljö med inhemska smaker, mysiga gator samt ett trevligt bar- och nöjesliv. Med hela 60 badstränder att välja mellan kan alla lätt hitta sin personliga favorit att förälska sig i. Det är inte så konstigt att några av scenerna från den prisbelönta storfilmen ”Mamma Mia” spelades in just här.

5 sköna Skiathos-tips

Solstol för livsnjutare

Den största och mest omtalade sandstranden på ön heter Koukonaries. En lång, härlig bukt med vit småkornig sand, sköna solstolar, glasklart badvatten, vattensport, iskall frappe (grekiskt iskaffe) och skön stämning. Barnfamiljer, kärlekspar och kompisgäng, här är alla livsnjutare. Koukonaries har det goda ryktet om sig att vara den bästa sandstranden i hela Grekland. Strax intill ligger Banana Beach, stranden besöks gärna av ung och trendig publik. Festen börjar redan här med pumpande musik och färgglada paraplydrinkar. Några steg för långt innebär att man hamnar på Little Banana Beach, öns enda men mycket välbesökta nudiststrand. För 2 Euro nås Koukonaries och Banana Beach på hållplats 26 med den lokala badbussen. Från Skiathos stad tar det omkring 20-30 minuter.

Mytomspunna badvikar

Larlaria är en osannolikt vacker strand helt klädd i vit klappersten som bara nås med båt. Belägen i ett skyddat naturområdet ramas viken in av berg där en magnifik klippformation av ett stort bågvalv uppenbaras intill strandkanten. Enligt den grekiska sägnen sägs det att den som simmar igenom valvet en gång får se sitt livs kärlek, tre gånger sägs vara källan till evig ungdom. Badbåtar utgår från Gamla Hamnen varje morgon, kan bokas på egen hand eller genom researrangören. Det blir en härlig heldagstur med stopp på olika stränder samt tid för lunch och förfriskningar. Varje dag går även färja och mindre båtturer ut till grekiska fastlandet samt Skiathos grannöar.

Grekisk hamnstadscharm

På ön finns bara en plats där shopping, restaurang- och nöjesliv samlas, i Skiathos stad. De flesta av öns fasta invånare bor här. Staden hyser även en stor del hotell vilket i sin tur blir en central kärna för öns turism. Visst finns det boende, hotell, restauranger och matvarubutiker utspridda på hela ön men det är i Skiathos stad som hjärtat ligger. Här genomsyras den äkta grekiska atmosfären, strosa i ljumma sommarkvällar längs mysiga gångstråk, upptäck charmen i Gamla och Nya hamnen, där restauranger och caféer avlöser varandra. Centralt placerad ligger den stora gågatan Papadiamantis. Här finns allt, kläd- och souvenirbutiker, sötdoftande crêpes, hemmagjord glass, trevliga barer samt dukade bord i trivsamt grekiskt genuina gatugränder. Här är det svårt att inte trivas.

Förhöjande smakupplevelser

Grekland är känt för sin goda mat och sina kulinariska smaker, här äter man sent och njuter länge. Så även på Skiathos. Hembakt bröd, tzatziki, greksallad, lokalodlade oliver och iskall Mythos. Grönsakerna är saftiga, oliverna mustiga, den inhemska ölen svalkande god och fetan krämigare än någonsin. Souvlaki, bifteki och moussaka, naturligtvis finns alla grekiska specialiteter på menyn men här finns även ett internationellt kök. I Gamla hamnen med perfekt utsikt över vattnet och hamnpromenaden ligger guldkornet El Greco. Maten är riktigt bra för att inte tala om servicen, varje gäst blir påtagligt uppassad till belåtenhet. För en mer romantisk middagsupplevelse rekommenderas varmt ett bord på The Windmill. En gammal, vackert restaurerad väderkvarn med Skiathos bästa utsikt. Förbokning rekommenderas då restaurangen är väldigt populär.

Trendiga ”Trappan”

På Skiathos är ett besök i den trendfulla och hippa ”Trappan” ett måste. Längst bort i Gamla hamnen öppnar barerna upp för nattliga drinkar. Exklusiv utomhuslounge med sittpuffar, mjuka kuddar, färgglada dynor, tända ljus och lyktor, allt placerat i en stor och bred stentrappa. Det bjuds på goda snacks och färsk frukt. Drinkarna är dyra men gjorda med omsorg, en fröjd för både öga och mun. Det är en speciell känsla att sitta på en kudde på marken, tillsammans med hundratals andra sorlande, skrattande gäster och dricka lyxiga hallon-Mojitos. Detta bör varje turist unna sig. En kväll i trappan blir ett minne för livet.

Så tar du dig runt

Den lokala badbussen utgår från Skiathos stad varje kvart alla dagar i veckan från tidig morgon till sen kväll. För omkring 2 Euro kan du ta bussen tvärs över hela ön samt till Skiathos bästa badstränder. Bussen blir dock nästan alltid full. Lyckas du få en sitt- eller ståplats, hur som helst blir det väldigt trångt och varmt. Bästa alternativen är då att ta taxi som är relativt billigt, station finns i Skiathos stad, eller att hyra egen bil alternativt vespa. Detta görs i staden men kan även bokas via researrangören.

Så tar du dig hit

Hit till Skiathos kan du åka på välpaketerade charterresor med Apollo, Ving och Airtours. Det finns även möjlighet att bara boka flygstol och finna boende på egen hand. Dock bokas alla hotell på ön upp väldigt snabbt eftersom många greker från fastlandet kommer hit för att semestra under högsäsong.
- Charterresor till Skiathos.
- Flyg till Skiathos.
- Hotell på Skiathos.


Erbjudanden – Grekland