Välkommen till spanska Costa Blanca

Kajsavajsa
Medlem sedan 2006, besökt 18 länder

Foto: kajsavajsa, medlem sedan 2006
Foto: kajsavajsa, medlem sedan 2006
För femtio år sedan byggde hennes mormor ett hus utanför Benidorm. Reseguidens medlem Karin, alias "Kajsavajsa" har listat sina egna favoriter på Costa Blanca, dit hon återvänder gång på gång.
Publicerad 16 november 2011

Sedan jag var litet barn har jag besökt Costa Blanca-kusten många gånger. För 50 år sedan byggde min mormor ett hus utanför Benidorm och sedan dess har även min moster bosatt sig här och bildat familj. Resorna hit har utökats sedan jag själv blev vuxen och ville visa mina vänner och senare sambon det spanska fastlandet. Det har blivit så att vi besöker en del klassiska platser nästan varje gång men på de senaste resorna har vi även upptäckt nya små guldkorn. Detta tack vare sporten geocaching, som är en skattjakt med GPS och en utmärkt sysselsättning på semestern.

Under åren lopp har jag besökt Costa Blanca under både vinter, vår och sommar. Varje årstid har sin tjusning. På vintern kan jag rekommendera att åka så man är på plats under firandet av trettondagen då de tre vise männen kommer med sina gåvor. Besöker man Costa Blanca på våren skall man verkligen försöka resa när mandelträden står i blom, i februari-mars. Det är en fröjd för ögat att se de vackra vita och blekrosa träden stå i full blom. Min personliga favoritårstid är sommaren eftersom det är varm och skönt och det dessutom brukar vara fullt med olika aktiviteter. Vi försöker ofta åka i början av augusti eftersom det då är vanligt med lokala festivaler och de är alltid en upplevelse att besöka. De brukar ofta ha sin egen parad där deltagarna klär ut sig, små peñyas (lokala barer), bjudmåltider, godisregn och fyrverkerier. Ett besök vid en sådan festival kan jag verkligen rekommendera eftersom det skiljer sig så från vår svenska vardagslunk och alla våra sinnen får sin beskärda del av frestelser. Här nedanför har jag samlat ett par tips på platser som jag ofta besöker och gärna visar mina bekanta när vi är på besök i Costa Blanca.

Covas del Canelobre

Lite mindre än 2,5 mil från Alicante, nära byn Busot hittar man grottorna ”Covas del Canelobre”. Det är en mäktig upplevelse att efter att ha betalt de 4 euro i inträde ta sig ner i den fuktiga kyliga grottan och se de ståtliga droppstenarna trona upp sig. Grottan är hög som salen i en katedral och den största droppstenen har även fått ge namn till grottan då den ser ut som ett ljus. Det är riktigt häftigt att ta del av denna riktigt gamla plats. Tänk att det tar 100 år för droppstenarna att växa 1centimeter! Ibland har de även konserter inne i grottan och dessa är riktigt populära på grund av att akustiken är mycket speciell. Grottan har öppet året om, 16/9 – 30/6 10:30 – 16:50, 1/7 – 15/9 10:30 – 19:30.

En simtur i vattenfallet i Algar

Nordöst om Callosa hittar man Fonts de l´agar. Bilen parkerar man på någon av alla de små privata parkeringsplatserna. Om man äter på deras restaurang står man gratis annars får man betala en mindre summa. Efter en kort promenad och en entréavgift kommer man fram till vattenfallet som är huvudattraktionen. Inifrån bergen kommer kristallklart svalt källvatten som rinner ner mot vattenfallet. Enligt min mormor så håller vattnet alltid 18 grader, året om. På vintern är det riktigt skönt medan vattnet på sommaren får blodet att isa, innan man vant sig. När man är här skall man inte bara bada i vattenfallet utan man skall bege sig så långt upp man kan komma och ta en simtur i det lite djupare klara vattnet. Runt Algar odlas mycket nisperos så man kan även passa på att köpa färska frukter eller marmelad när man är här på besök.

Jalón- (Xalón)dalen

Varje gång vi besöker Costa Blanca blir det en biltur till vindalen i Jalón, eller Xalón som byn heter på valencianska. Den lite längre slingriga turen över bergen, Polop-Callosa-Tárbena, är väl värd sin utsikt när man når toppen (Coll de Rates) och har utsikt över sju små byar, men man kan även ta den kortare CV-750, som går in strax innan Benissa. I Jalón har de prylmarknad genom byn varje lördag. Det som annars lockar till besök är att provsmaka de lokala vinerna inne i bodegorna. Många är riktig bra! Vill man se en man hälla vin i en rännil ansiktet så passa på att gör ett besök i baren ”Halleluja” och be om en show.

Bergsbyn Guadalest

Om man kör den slingriga vägen upp i bergen från Polop eller Callosa kommer man till den lilla pittoreska byn Guadalest. Byn har en hundraårig historia och har historiskt använts som ett slags fort för att stänga ute fienden. Vem fienden har varit har skiftat över tid. Den enda ingången in i själva byn är genom en tunnel i berget. Här finns idag både museum (miniatyrmuseet är nog det mest kända), affärer, barer och en trevlig utsiktsplats. Byn är en turistattraktion och har fått utmärkelse om att vara av historiskt o kulturellt värde.

Snorkling vid stranden i L´Olla

Utanför Altea, på väg mot Calpe (längs N-332), hittar man den lilla stranden i L´Olla. Det speciella med denna stenstrand är att vattnet här lämpar sig för snorkling. Under vattenytan finns små stenöar som gör att det ser ut som att man kan ”gå på vattnet”. Med cyklopets hjälp kan man få se både fiskar, eremitkräftor och bläckfiskar. Tänk bara på att ha badskor på fötterna eftersom det även finns vassa men vackra sjöborrar här. Är man i området i augusti får man inte missa det stora fyrverkeriet som skjuts upp över havet.

Fyren i Albir

Vill man vara lite hurtig på sin semester och ta en promenad eller springtur så kan jag rekommendera promenadvägen ut till fyren i Albir. Gångvägen tar dig på en 2,3 kilometer lång promenad genom ett naturområde som kallas ”Sierra Helada”. Längs vägen ut mot fyren har man en alldeles fantastisk utsikt bort mot Albirstranden, Altea och Calpe. När jag har promenerat ut till fyren har jag lagt märke till en liten vacker strand vid det turkosa vattnet. Den ser alltid lika inbjudande ut, kanske blir det nästa resas nya utflykt?


Flyg till Spanien