Vägen till Sydostasiens högsta topp

Louise1234
Medlem sedan 2012, besökt 13 länder

Foto: louise1234, medlem sedan 2012
Foto: louise1234, medlem sedan 2012
Foto: louise1234, medlem sedan 2012
Reseguidens medlem Louise, alias "Louise1234", tog med sig pojkvännen till Borneo och klättrade till toppen av Mountain Kinabalu på Borneo. Här guidar hon till ett oförglömligt äventyr och en naturupplevelse utöver det vanliga.
Publicerad 24 februari 2012

Mt Kinabalu är en av världens lättaste bergstoppar att nå. Dessutom krävs inte någon tidigare erfarenhet. Så varför inte kombinera semestern på en helt otrolig ö med en oförglömlig upplevelse, upp till en höjd på 4095 meter över havet? Beläget på norra Borneo, i den malaysiska delstaten Sabah, reser sig det ståtliga berget Mt Kinabalu upp ur regnskogen. Berget ligger i nationalparken Kinabalu som är med på UNESCOs lista på världsarv för det oerhört rika djur- och naturliv som finns här.

Bästa tid för klättra

Vill man hålla sig borta från regn är det som torrast mellan februari och april. Regnperioden är mellan november och januari samt mellan maj och juni.

Vägen fram, upp och till Mt Kinabalu

Efter en vacker men kurvig bilfärd som tar 2 timmar från staden Kota Kinabalu (som är den vanligaste utgångspunkten) hamnar man vid the park headquarters. Där måste man registrera sig. Därefter fortsätter bilfärden fram till Timpohon Gate på 1800 m.ö.h där vandringen startar. Tillsammans med sin guide och grupp börjar man gå den 8 km långa leden som leder genom det enda stället på jorden där man upplever alla årstider på ett dygn. Första biten går man igenom en djup regnskog, som skyddar mot solen men trots det når en temperatur runt 30 grader. Ju längre man går desto svalare blir det och regnskogen glesnar mer och mer. Vid 5 km ändrar sig landskapet drastiskt. I stället för löv hänger mossa ifrån träden och man står nu på berget. Vid 3273-markeringen är man vid Laban Rata, där man stannar för mat och vila. Att ta sig hit tar ungefär 4–6 timmar. När klockan är runt två på natten är det dags att kliva upp och äta en tidig frukost, för att sedan ta sig till toppen så att man hinner se den fantastiska soluppgången vid 7-tiden på morgonen.

Adrenalinkick med via ferrata

Världens högst belägna via ferrata har sin plats på toppen av Mt Kinabalu och har även en plats i Guinness World Records. Via ferrata är en blandning mellan klättring och vandring. Du går i replag och har två säkerhetslinor som går från sele till sele, som man sedan fäster i olika vajrar som sitter fast på berget. Med en grupp på max sex personer och en pedagogisk guide, kan man välja mellan två olika vägar, en som är lite lättare och en som är lite mer krävande.

Bra att tänka på – klä dig varmt

Kläd dig efter (det oförutsägbara) vädret. Sol, regn och kyligt… Jag trodde inte kläder för kall temperatur gällde mig eftersom asiaterna började klä sig med vinterjackor och mössor redan innan Laban Rata. Men det visade sig att även en svensk kan frysa rejält på toppen. Packa även ner energi i form av snabba kolhydrater i fickorna och ta med en pannlampa eftersom man går en bit på natten.

Finns det något annat att göra på Borneo?

Oh, ja! Här finns allt som har med orörd natur att göra och lite till. Världens äldsta regnskog med bland annat fridlysta orangutanger, näsapor och världens största blommor. Borneo har klassats till världens bästa plats för dykning. Flodfärder, grottor, rafting… Listan kan göras lång! Utöver den enorma tillgången till friluftsliv finns också såklart den vänliga och hjälpsamma befolkningen och underbar mat!

Så tar du dig hit

Det finns flera flygbolag med flyg från Sverige till Malaysias huvudstad Kuala Lumpur. Därefter kan man åka med Air Asia, som är prisat till världens bästa lågprisflygbolag flera gånger, till staden Kota Kinabalu på Borneo.
Flyg till Kota Kinabalu
Populära boenden i Kota Kinabalu