"Turista hemmave"

Gebe500
Medlem sedan 2010, besökt 26 länder

Foto: Gerd Berg
Foto: Gerd Berg
Foto: Gerd Berg
Foto: Gerd Berg
Ett tips som inte kräver så ”stor apparat” är att turista i Sverige. Ja till och med i sina egna hemtrakter, kan vara ett tips värt att prova. Då krävs ingen övernattning utan man kan göra flera dagsutflykter istället, gärna med egen picknic i bagaget. Det är skönt att ”bara vara”, rekreation för kropp och själ i en välbekant miljö. Kanske varva med besök på en del sevärdheter av olika dignitet. Reseguidens medlem Gerd Berg, alias "gebe500, vill därför tipsa om sina egna hemtrakter.
Publicerad 20 juni 2012

Fagersanna i Tibro kommun, Västra Götaland

Fagersanna är ett mindre samhälle en mil utanför centralorten Tibro, i riktning mot Karlsborg utmed riksväg 49. Här finns en mycket aktiv idrottsförening, Fagersanna IF, med egen fotbollsanläggning – Fagervi. Fotboll är huvudsporten med en bred ungdomsverksamhet. Det finns även motionsgymnastik på programmet. Ett flertal återkommande arrangemang under året står man som värd för. Klassfotbollen i maj, Hantverkscupen i augusti, Möbelcupen för herrar i december och Möbelcupen för damer i februari.

Här kan man bada

Det ligger vid en vacker liten sjö, Örlen som har ett flertal fina sandstränder, där det är fint att bada. Exempelvis Gamla Örlenbadet, med kiosk och pizzeria sommartid. Alldeles bredvid, bara på andra sidan Rane kulle ligger campingen, som röstats fram till en av Sveriges bästa, flertalet gånger. Detta både på grund av läget och för att den är välskött. Inne i själva samhället, som ligger cirka två kilometer därifrån, finns ytterligare en allmän badplats – ”Stationsbadet” kallat. Anledningen att det kallas så, är att det ligger bara ett stenkast ifrån det forna stationshuset. Den gamla rälsen ligger kvar, men det har inte gått några tåg på många år. De flesta, inklusive jag själv, väntar bara på att det äntligen kan bli en finfin cykelväg där istället. Då skulle det gå att cykla från Skövde till Karlsborg, en sträcka på cirka fem mil. Men innan dess kan man roa sig med mycket annat.

Historia och design

Tibro som ort är känt för sin långa tradition av möbeltillverkning och nu håller man på att bygga ”Inredia” som ska stå klart i oktober. Det är tänkt som ett Mecca för alla inredningsintresserade, en framtida samlingspunkt för både proffs och amatörer att mötas och få ny inspiration.

Kommunen är också känd för att ha fostrat ett flertal duktiga elitidrottare i flera olika sporter. För att nämna några:

 • Motocross: Sven-Erik Jönsson, Anders Eriksson, Peter Hansson med flera
 • Konståkning: Systrarna Victoria och Joshi Helgesson med flera
 • Tennis: Robin Söderling
 • Ishockey: Anton Stråhlman


Dessutom ett antal landslagsspelare i handboll på damsidan, den senaste Angelica Wallén.

Natur

Friluftsområdet Rankås i utkanten av Tibro är en skogsoas med många fina spår att springa i eller bara ta en skön promenad längs. Här kan man också med fördel ta med korv att grilla, för det finns en glänta ungefär en kilometer ifrån servicehusen, där finns omklädningsrum, dusch och bastu. Det finns också anknytningar till vandrings- och cykel-leder, till exempel Västra Vätternleden. Vid riksväg 49 i Tibro, finns en mycket fint belägen rastplats utmed ån Tidan. Ett större grönområde i anslutning härtill och Tidebergs Värdshus, som har både café och inredningsbutik. Speciellt för barnen finns Mini-zoo ligger vid Folkets Park.

Sevärdheter runtomkring

 • Karlsborg, Sveriges Reservhuvudstad, med fästningen, där man också kan gå guidad Äventyrstur med historia och med filmvisning och effekter eller Guldjakten med 3D-film, äventyr och unikt dataspel.
 • Forsvik med Göta Kanals äldsta sluss, även den med högst nivåskillnad i hela kanalen.
 • Forsviks Bruk och hemmahamn för ångbåten Eric Nordevall II.
 • Tiveden med nationalparken och dess orörda natur, vandringsleder och små fiskesjöar.
 • Hjo, en pittoresk småstad med trähus och vacker stadspark vid Vätterns strand.


Shoppingtips


 • Skövde. Flera handelsområden såsom Elins Esplanad, Stallsiken och Commerce inne i centrum. Här finns också en rad restauranger och caféer, främst utmed ”Ströget”, gatan från järnvägsstation fram till Hertig Johans torg.
 • Tibro. Gallerian och torget med en mängd småbutiker, flera pizzerior och bland annat café Syster Yster.
 • Hjo. Hjosik och glassbodar i hamnen samt Hem & Hobby med allt till hemmet, tyger med mera till budgetpriser.
 • Karlsborg. Klangahamns fiskaffär vid kanalen, restaurang Idas brygga och café & keramik Nymans.


Så tar du dig hit

Det enklaste sättet är med egen bil, då det till vissa ställen inte finns allmänna kommunikationer. Men det går tåg till Skövde och därifrån finns det bussar både till Tibro-Karlsborg och till Hjo.

Planera din hemester på Reseguiden

Jämför alla hotell i Sverige
Weekendpaket och andra erbjudanden i Sverige
Läs mer tips & guider om Sverige

Bra erbjudanden i Sverige