Tallinn – Östersjöns pärla

Amandasweden
Medlem sedan 2010, besökt 91 länder

Tallinn, Estlands huvudstad, ligger nära till hands för en weekendresa på grund av det korta avståndet. Här har du kanske den vackraste av de medeltida gamla städer. Reseguidens medlem med alias "Amandanaesman", guidar till staden.
Publicerad 27 april 2012

Med en historia från 1200-talet finns Tallinn med på UNESCO:s världsarvslista. Kullerstensbelagda små gator som kantas av gamla hus i vackra färger, eller sten. En nästan intakt stadsmur. Mysiga små restauranger, caféer och barer. Bedårande utsikt från en utkiksplats över hela stan. Snaska på lite brända mandlar och få lite av retrokänslan som på Skansen, där en del Tallinnbor går runt i sina medeltida klädesdräkter som charmar besökarna. Till och med lukten är väldigt speciell här - det luktar lite gammaldags om staden. Här får du en genuin gammaldags känsla.

Var ska man bo?

Åker du med färja stannar du oftast bara över dagen och sover i hytt på båten. Bokar du flyg så rekommenderas boende på hotellet Go Hotel Shnelli, som är ett enkelt och billigt hotell en kort promenad från alla sevärdigheter. Ett dubbelrum kostar under 400 kr. På hostelet Red Emperor Hostel kan du få ett privat rum för 3 personer för under 400 kr, och de har också ett centralt läge.

Att köpa med sig hem?

Här säljs mycket hantverk så som stickade strumpor och mössor eller köksredskap i handslippat trä. Men det mest populära att köpa med sig hem är antagligen alkohol. Endast på den korta promenaden på ett par hundra meter mellan färjeläget in till gamla stan hittar du ett dussintal spritaffärer. Det är väsentligt mycket billigare här än i Sverige. Dock kan taxfree på färjorna vara till och med aningen billigare. Det gäller att jämföra priserna.

Restauranger, barer och caféer

Raekoja plats ligger mitt i gamla stan och här finns gott om mysiga uteserveringar som öppnar medan det fortfarande är minusgrader ute. Bara ett stenkast härifrån kan du hitta trevliga restauranger där man kan luncha och dricka en starköl för under 50-lappen. Det finns även supermysiga fik i gammaldags stil, där det mer känns som att sitta i gammalmormors vardagsrum än på ett café.

Att göra?

Är du bara här över dagen så hinner du ändå med att se mycket. Följ bara huvudgatan Pikk och njut av arkitekturen, goda dofter, roliga affärer och mysiga kafeer och restauranger. Fortsätt på gatan Pikk Jalg som leder dig till Toompeakullen, där det finns ett par olika utkiksplatser med underbar utsikt över hela gamla staden och alla gamla kyrkor och rester av stadsmuren. På en dag hinner man med hela gamla stan. Vill du göra en halv dags vandringstur så rekommenderas Est Adventures som både har en mer generell vandringstur och en som de kallar Soviet-Tallin. Båda kostar drygt 300 kr och varar 3-4 timmar. Vill du upptäcka på egen hand så kostar spårvagnar och bussar ca 10 svenska kronor. Från och med 2013 blir dock kollektivtrafiken gratis i Tallinn.

Så tar du dig hit

Du kan både flyga eller ta färjan över. Tallink Silja, Vinking Line samt St Peter Line trafikerar Stockholm-Tallinn. Färjorna är oftast mycket billigare än flyg och då får du se flera olika städer kring Östersjön. Har man dock ont om tid är flyget bättre. Det går att flyga hit tur och retur för under 500-lappen.


Flyg till Tallinn

Populära hotell i Tallinn