Publicerad 19 april 2010

1. Flanera i Gamla stan

Tallinn ringmur var på 1500-talet en av de starkaste befästningarna i norra Europa. De delar av staden som ligger innanför påminner mycket om Gamla Stan i Stockholm och finns med på UNESCOs världsarvslista. Stora delar av muren är fortfarande intakt och på flera sträckor kan du bara ta dig in i staden via de medeltida stadsportarna. Ovanför Gamla stan ligger Domberget och härifrån har du en storslagen utsikt över Tallinn och Finska viken.

2. Gå på spa

Det är många som åker till Tallinn och Estland för att gå på spa. Det mest kända för oss svenskar är kanske Viimsi Spa, en bit utanför stan. Men det finns flera spaanläggningar i stan, bland annat Kalev Spa och Tallink Spa. Att gå på spa i Estland är billigare än i Sverige, men räkna inte med tokrea. Därmot kan du hitta riktigt prisvärda spapaket.

3. Åk till havet

Några kilometer nordöst om centrum ligger Pirita, en flera kilometer lång sandstrand. Perfekt en varm sommardag eller som utflykt när du vill komma bort från stan.

4. Fynda på marknader och i gallerior

Utanför stadsmuren, strategiskt på väg mot färjeterminalerna, ligger shoppinggallerian Viru Center. Här hittar du hundratals butiker, många med priser som känns lockande för oss svenskar. Är du ute efter riktigt billiga kläder kan du besöka Kadaka market, en bit utanför stan.

5. Njut sovjetisk arkitektur!

Även om sovjetåren lämnade Gamla Stan relativt intakt finns det flera förorter där betongbrutalismen fick härja fritt. Lasnamäe några kilometer öster om stan är ett exempel på stalinistisk betongarkitektur.

Sugen på Tallinn? Läs mer på resmålssidan.

Boende i Tallinn från 3 stjärnor