Ta en modehelg i Milano

Louisewinberg
Reseguiden, besökt 35 länder

Milano lockar cityslickers och urbana livsnjutare. Mode- och designhuvudstaden nummer ett är dessutom ett prisvärt weekendresmål. Fynda helgboende när affärsresenärerna åkt hem och shoppa loss.
Publicerad 3 oktober 2011

Här ligger modehusen på rad och staden andas design. Milano kan skryta med att husera några av världens absoluta tungviktare inom design och mode. Utbudet av designade butiker, barer och restauranger tycks oändligt, men bakom den glansiga fasaden finns även ett annat Milano med mysiga kanaler i stadsdelen Navagli, lugna bakgator i konstnärkvarteren Brera och fotbollsfesterna på San Siro, hemmaplan för topplagen Inter och AC Milan.

Shopping för höjdare

Milano är utan tvekan först och främst en shoppingstad. Den mest inbitna shoppingeliten vallfärdar till den gyllene fyrkanten, gatorna Via della Spiga, Via Montenapoleone och Via Sant' Andrea. Galleria Vittorio Emanuele är ett legendariskt varuhus med kläder, skor, väskor och skönhetsprodukter i sex våningar. Det finns också flera outletbutiker där de stora designhusen säljer ut överskottet till en billigare penning. En av dem är D Magazine Outlet som ligger mitt bland de stora flaggskeppsbutikerna i den gyllene modefyrkanten. Det finns också massor av öppna gatumarknader.

Fynda boende på helgen

Milano är ett affärsmetropol med högtryck mitt i veckan. I Milano finns ett av Italien största mässcenter, Fiera Internazionale di Milano vilket medför att staden och hotellen ofta är fulla av mässgäster under veckorna. Det betyder att du kan komma undan riktigt billigt om du åker hit över helgen då många av hotellen står tomma.

Mat i Milano

Milano är en av Italiens restaurangtätaste städer. Områdena Navigli och Porta Ticinese har bäst utbud av bra restauranger. De unga och hippa Milanoborna väljer gärna att gå på Happy Hour eller Apertivo, mellan 18.30 och 21.30. För under en svensk hundralapp får du en drink och buffé med smårätter. Vill du gå på finare restaurang finns det de som är specialiserade på viner från olika regioner.

Så tar du dig runt i Milano

Milano är bra att promenera i då det mesta ligger nära varandra. Det finns ett väl utbyggt tunnelbanenät som påminner om det i Stockholm. Stationen Duomo är bra att lägga på minnet. Det här är Milanos absoluta mittpunkt. Här når du lätt de trendiga modekvarteren, shoppingcentret Galleria Cittorio Emanuelle och La Scala. Det finns även buss, men tunnelbanan är att föredra under rusningstrafiken, som är helt galen i Milano. Det finns även spårvagn. Det är ett charmigt sätt att ta sig runt och de äldsta vagnarna är från förra sekelskiftet. Det är samma biljetter till samtliga kollektivmedel och du köper dem i automater på stationer, i tidningskiosker med mera. En enkelresa kostar cirka tio svenska kronor.

Så tar du dig hit

Det går flyg till Milano från några hundralappar. Milano har tre flygplatser inom en radie på tio mil. Linate (LIN) är Milanos internationella flygplats och ligger åtta kilometer öster om centrum. Du tar dig in till Stazione Centrale med buss för cirka 4 euro. Taxi kostar runt 15 euro. Malpensa (MXP) är den näststörsta flygplatsen och ligger 50 kilometer öster om centrum. Du tar dig snabbt in till centrum med tåget Malpensa express som går till Milano Cordona två gånger i timmen. Det tar cirka 40 minuter och kostar runt hundra svenska kronor. Lägg till några tior och få resan tur och retur. Buss kostar runt 60 kronor och tar 50 minuter. Taxi kostar runt 700 svenska kronor. Bérgamo (BGY) är lågprisflygens flygplats. Den ligger fem mil från centrum och du tar dig in med flygbussen.

Flyg till Milano

Hotell i Milano