Publicerad 12 februari 2014

De senaste veckorna har alla romantik-sugna svenskar kunnat rösta på sin favorit bland Sveriges mest romantiska hotell, i Reseguidens tävling Romantikkampen. Vi fick in nästan 8000 röster under perioden och det har varit en hård kamp. Nu är rösterna räknade och tävlingen avgjord. Här presenterar vi hela topp 10-listan över Sveriges mest romantiska hotell.

1. Falkenberg Strandbad

Falkenberg Strandbad lockar med sin lyxiga spaanläggning “The Retreat Club” och vackra läge vid en Skrea strand utanför Falkenberg. Omgivningarna är perfekta för en romantisk promenad på tu man hand. Hotellets inredning är inspirerad av naturen och havet och handplockad för att skapa en inbjudande atmosfär. Njut av sköna spabehandlingar med exklusiva namn som Ruby spa, Diamond spa och Safir spa. Restaurangen serverar franskinspirerade rätter med lokalproducerade råvaror. Sommatid lockar den fina restaurangen vid strandpromenaden.

Vad säger de själva om förstaplatsen?
Vi har pratat med Fredrik Jansson, hotelldirektör på Falkenberg Strandbad, som med glädje tar emot förstaplatsen. Han säger att de har haft ett fantastiskt år med bra tillväxt och många nöjda hotellgäster, något som säkert bidragit till förstaplatsen. Ett kvitto på att hotellet är romantiskt är att det i princip bara bor par här. Sedan hösten 2012 kan par njuta av en elegant och avslappnande spaavdelning. Hotellets mest romantiska spabehandling är den långa Sparitualen Ivory, där man tar allt två steg längre. Fredrik berättar att en värdinna tar emot med mousserande champagne och sedan avnjuts sköna behandlingar som exempel hamam, fotbad och isskrubb under 3,5 timme. Till alla hjärtans dag har de satt ihop ett särskilt romantiskt paket för dig och din hjärtevän med övernattning, chokladtryfflar på rummet, mousserande vin till fördrink och sedan en lyxig fyrarättersmiddag. Tyvärr har de redan fullbokat, men i april lanserar de ett nytt bröllopskoncept som kanske lockar?

2. Icehotel

Icehotel ligger i Jukkasjärvi i norra Sverige och är världens första hotell byggt av snö och is. Du bor i ett hotell klassat som konstverk, och eftersom det smälter varje år ser det aldrig likadant ut. Välj ett kallt boende och sov riktigt nära varandra på renskinn i vackra sviter med vintern på nära håll. Hotellet har öppet mellan december och april och under din vistelse får du uppleva norrskenet och aktiviteter som erbjuds i Europa sista vildmark, 200 kilometer norr om Polcirkeln.

3. Gimo Herrgård

Gimo Herrgård ligger inbäddad i mäktiga skogar och glittrande sjöar nära Uppsala. Det här är Sveriges första gustavianska herrgård och du sover mysigt i himmelsäng från 1700-talet. Spaavdelningen Sjöstugan är inspirerat av Norden och här kan du göra en duobehandling, basta eller bada i vedeldad badtunna. Du kan även promenera med din kärlek i herrgårdsparken eller njuta av ett glas champagne på terrassen. Restaurangen bjuder på klassiska rätter med lokala råvaror.

4. Treehotel

Treehotel ligger i Harads nordväst om Luleå och här bor du uppe bland trädtopparna. De moderna rummen är alla unikt designade, ett ser ut som ett fågelbo, ett annat är en spegelkub och ett tredje liknar ett ufo. Här uppe får par lugn och ro och tid att njuta i stillhet. Utsikten ut över älven och skogen är dessutom otroligt vacker. På restaurangmenyn finns mycket vilt med lokala råvaror.

5. Smögens Hafvsbad

Smögens Hafvsbad är en gammal kurort och mötesplats i Bohuslän. Här förenas himmel och hav, romantik och dramatik. Hotellet erbjuder njutningsfull kroppsvård och är perfekt för en romantisk weekend. I relaxavdelningen kopplar du av med doftande spabehandlingar, pool, jacuzzi och bastu. Du bor i skandinaviskt ljusa och sköna rum och äter en romantisk middag med havets läckerheter.

6. c/o Häringe Slott
7. Dorsia Hotel & Restaurant
8. Gothia Towers
9. Yxtaholms Slott
10. The LodgeÖvriga nominerade, utan inbördes ordning

Djupvik Hotel, Görvälns Slott, Hestraviken Hotell och Restaurang, Lydmar Hotel, Nordic Light Hotel, Renaissance Hotel Malmö, The Lodge.

Grattis till Mats Nordgren från Hudiksvall som vinner en romantisk weekend för två, värd 5000 kronor.