Publicerad 22 juni 2015

Under vår vistelse på Sulawesi tog vi oss från söder till norr under drygt en månads tid. En månad full av äventyr både över och under vattenytan, allt från egendomliga begravningar till ödesdigra möten med bläckfiskar. Det är svårt att inte gilla Sulawesi.

Bira

Vi började vår vistelse på Sulawesi med några dagar i den försynta, sydligt belägna byn Bira. Kanske berodde det på Ramadan men tempot var lugnt och människorna få, faktum är att vi såg fler getter än människor på gatorna när vi begav oss ut. Bira är ett perfekt ställe att åka till och slappna av ett par dagar. Här kan man njuta av de långa, ödsliga, vita stränderna, besöka de storartade båtbyggarna som bygger stora träbåtar med händerna eller dyka ner bland färglada koraller och otaliga hajar. Ett tips är att hyra moped och glida runt bland byarna och ta en paus på en vacker strand som du med stor sannolikhet lär ha för dig själv.

Rantepao

Nästa stopp var Rantepao, en stad belägen uppe i bergen i Toraja-regionen. Här bor det ökända, etniska Torajafolket, känt för sina minst sagt egendomliga begravningscermonier och Tongkonan-hus. Denna stad är ett måste-stopp om man befinner sig på Sulawesi. Åk hit och besök de olika begravningsritualerna – de pågår i dagar, ibland i veckor. Låt dig faschineras av ett helt annat sätt att leva, en helt annan mentalitet. Ett tips är att välja cermonier med omsorg då vi upplevde vissa delar som oanständiga. Förutom cermonierna erbjuder Toraja-regionen förtrollande vackra vandringar med historiska inslag och leende människor på vägen.

Togianöarna

Det är komplicerat att ta sig ut till Togianöarna i Tominibukten men det är väl värt det. På en av omkring 56 öar bodde vi i en bungalow med drygt två handfulla grannbungalows, i fler nätter än planerat. På den här ön, långt ifrån civilisation och mobiltäckningar, var vi omringade av ett kristallklart turkost vatten och servade med fantastiskt god mat. Antingen spenderar du dagarna på stranden eller så kan du åka på en utflykt till någon utav grannöarna som bjuder på fler stränder, lokala fiskare eller en sjö med häftiga och ofarliga maneter, för att bara nämna några saker. Det finns helt enkelt något för alla och bäst av allt: du bor bokstavligen på en paradisö.

Bunaken

Ön Bunaken finns på norra Sulawesi, en ö känd för sin fantastiska dykning. Bunaken är en mangroveö placerat i ett akvarium, under ytan finns oändligt med fisk och sikten är väldigt bra. Oavsett om du dyker eller snorklar kommer du att se massor av häftiga undervattensvarelser. Är du dykare, passa då på att göra nattdyk här, massor av spännande varelser kommer fram när mörkret lagt sig. Det är främst för dykningen och snorklingen man åker hit men gå gärna en promenad längs ön, bort till den lilla fiskebyn och möt sulawesernas nyfikna och glada blickar.

Om du, som oss, inte kan få nog av häftig dykning – ta ett extra stopp på Lembeh ett par timmar från Bunaken. Här finns möjlighet att se undervattensvarelser du aldrig sett någon annanstans, det är muck-dykning i världsklass. Allt från en giftig blåringad bläckfisk till små söta kardinalfiskar, eller en sällan skådad mimic octopus.

Sulawesi erbjuder många äventyr och det här var bara ett personligt urval av vad denna vidunderliga ö har att erbjuda.

Några saker att tänka på om man vill besöka Sulawesi:
- Ha tid! Ön är stor och det tar tid att förflytta sig och de ställen du besöker rekommenderas att inte stressa igenom.
- Var beredd på att det kan vara svårt att hitta information om och boka transporter i förväg, återigen ha tid och res med öppet sinne, det löser sig alltid.
- Under högsäsong, juli-augusti, är det fördelaktigt att boka boende i förväg, framförallt på Togianöarna och Bunaken i förväg.
- Sulawesi är en del av Indonesien och majoriteten är muslimer, visa respekt genom att tänka på hur du klär dig.


Populära hotell i Indonesien