Strand, grekisk mat och äventyr på Kalymnos

Louisenilsson92
Medlem sedan 2017, besökt 20 länder

För knappt fyra år sedan åkte jag på en resa till Kalymnos, Grekland. En ö som är känd för vacker klättring, vandring, fantastisk mat och fint vatten. Du finner ön cirka 45 minuters båttur från mer kända ön Kos.
Publicerad 9 april 2018

Ön med klättring utan dess like

Om ni aldrig klättrat finns de möjlighet att göra det här. Det är vackra och relativt enkla bergsväggar att hitta grepp på och ön erbjuder 2700 leder. Det går att hyra en klätterguide på plats och då får man testa att klättra i det mest sagolika landskapet med havet som bakgrund. Jag lovar er att det kommer ge er “Instagram-vänliga” bilder! Om ni inte vill testa på klättringen så finns det vandringar som är värda all uppmärksamhet, det finns vandringskartor att köpa och är det inte för varmt så funkar det fint att tillbringa en hel dag i naturen.

För klättring och vandring kombinerat med bad så rekommenderas hösten då temperaturerna är svalare.

Stränder

Stränderna på Kalymnos är svåra att jämföra med övriga Grekland. Men det finns gott om fantastiska vikar med vackert vatten! Hyr en bil och besök någon av stränderna: Myrties beach, Agios Nikolaos eller Platis Yialos beroende på ön du bor. Det finns gott om trevliga tavernor med kaffe och luncher, det man behöver när man tillbringar en dag på playan.

Drick en is-latte eller två

Personligen så älskar jag is-latte och den är som bäst i Grekland när man är lite för varm och behöver svalka sig. Besök Safrano's snack bar med underbart kaffe där utsikten är svårslagen.

Hyr en bil

Mitt bästa tips är att hyra en bil eller moped när ni är på Kalymnos. Ön är bergig och det är fantastiskt att uppleva den genom att köra omkring på ön. Du kan genom att köra runt på ön uppleva små pittoreska byar och härliga stränder värda att spendera några timmar vid.

Charterresor med Apollo, Ving och TUI

Det finns gott om charterresor till Kalymnos. Vanligtsvis flyger man till Kos och sedan åker man färja mellan Kos till Kalymnos.

Så tar du dig till Kalymnos

Det går också bra att flyga på egen hand till Kos och sedan ta sig till färjeläget för att ta sig vidare till ön Kalymnos.

» Charterresor till Kalymnos
» Flyg till Grekland
» Hotell i Kalymnos

Charter och paket till Kalymnos


Erbjudanden på resor till Grekland

Om Kalymnos Kalymnos, Europa

Här i Kalymnos stad kretsar det mesta kring hamnen.
Det är här du kan njuta av det grekiska restauranglivet och ta en ouzo när du kollar in lyx- och segelbåtarna.

Staden ligger i en smal dal mellan två berg och husen är därför sammangyttrade och klättrar också uppför sluttningarna.
Här finns en mycket skyddad hamn där du kan åka till många av de närliggande öarna, bland annat Kos och Leros.

I hamnen kan du gå längs promenaden och välja och vraka bland tavernor när du ska äta lunch eller middag, och bland barer när det är dags för en ouzo eller ett glas vin.
När du sitter här kan du se de många lyxyachterna och stora segelbåtarna som ligger på rad. Det här är en mycket populär bas för båtfolk som åker runt i den grekiska övärlden.

I Kolymnos stad finns öns mest sevärda museer, arkeologiska museet med fynd från öns långa historia, folklivsmuseet där du kan se traditionella kläder och verktyg samt det nautiska museet där du får veta mer om öns många svampdykare.

Bli inte förvånad om du ser massor av färgglatt klädda turister som bär på långa rullar med rep och skramlande buntar med kedjor och fästen. Ön är en av världens mest populära resmål för bergsklättrare.

Strax utanför Kalymnos stad finns den spännande grottan ”De sju jungfrurna”. Här ska sju jungfrur ha tagit skydd undan en piratattack – men de sågs aldrig mer igen. Den här berättelsen gjorde att grottan ansågs som helig och man byggde ett litet altare där man offrade. Fynden från utgrävningar i grottan finns på arkeologiska museet.

1 / 4
Thinkstock
2 / 4
Thinkstock
På väg in mot hamnen på Kalymnos
3 / 4