Stor guide till livliga Antalya

Mirreli
Reseguiden, besökt 34 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Källa: Shutterstock
Foto: Shuttrestock
Foto: Shutterstock
Ett stort antal charterarrangörer och flygbolag har resor till Antalya - den turkiska Rivierans huvudstad. Här finner du allt från pulserande bargator till historiska kulturminnen. Staden har ett stort utbud av nöjen och det är mycket gott om restauranger i alla prisklasser. Restaurang- och utelivet håller hög klass och kan tävla med flera av Europas metropoler.
Publicerad 17 oktober 2023

Antalya och dess historiska kvarter

Är du i Antalya så är ett måste att besöka gamla stan, Kaleiçi, beläget mitt i Antalya. Strosa runt på de stenlagda gatorna och besök olika butiker som främst säljer lokalt producerade produkter och artefakter. Kvarteret är även hem åt ett flertal smakfulla boutiquehotell, museer, specialdesignade butiker, eleganta kaféer och förstklassiga restauranger. Kvarteret är omgärdat av en stadsmur formad som en hästsko och rymmer runt 3 000 hus. Arkitekturen är en mix från den Hellenistiska, Romerska, Bysantinska, Seldjukiska och Ottomanska perioden. Utanför murarna domineras omgivningarna av den Ottomanska perioden som även är den era som har haft störst påverkan på regionens traditioner, seder och levnadssätt. Besök gärna Kaleiçi genom att gå genom Hadrian's Gate (Hadrian Kapısı). Hadrian's gate är en port i sten med tre vackra bågar som byggdes under den Romerska tiden som en hyllning till den Romerske kejsaren Hadrianus runt 130 e.Kr.

Mat, mat och gärna mer mat

Alla som en gång besökt denna kust kan intyga att maten håller mycket hög kvalitet och utbudet lämnar vare sig stora eller små gourmander hungriga! Föga förvånande är då att maten utgör en central del av kulturen och ett flertal rätter är typiska för området. Det finns många härliga maträtter och en självklarhet på tallriken här är “Antalya Piyazı”, en traditionell turkisk bönsallad som görs på små vita bönor, tomat, lök, tahini och persilja. Överlag är salladerna här något utöver det vanliga och ingår ofta med huvudrätterna. Det finns en mängd olika restauranger i varierande prisklasser men för att nämna några som sticker ut och är specialiserade på lokala maträtter så rekommenderar vi er att testa 7 Mehmet, Seraser, Balıkçı Meyhanesi Kaleiçi, Ayar meyhanesi och Seli Food & Drink.

Längs kusten odlas även en mängd olika sorters frukter framför allt apelsiner som utgör runt 23% av landets totala apelsinodlingar. Flera olika sorters apelsin odlas här men mest känd för sin fina smak är sorten “Finike”. Testa gärna och avgör själv! Även sylt har en viktig plats i matkulturen, framför allt från citrusfrukten.

Om du hellre vill köpa med eller ta hem än att äta den lokala maten finns det många shoppingmöjligheter i de centrala delarna av Antalya. Tips är att ta hem deras fantastiska vinäger gjord på granatäpple som ofta används till salladen.
Föredrar du att ha samlat så finns det tre utmärkta shoppingcenter: Mall of Antalya, TerraCity and MarkAntalya och nås enkelt genom kollektivtrafiken.

Restaurang 7 Mehmet
Restaurang Seraser
Restaurang Ayar Meyhanesi

Konst, kultur och en stor portion nattliv

Om du önskar utforska regionens konst och kultur så finns det möjligheter att uppleva både balett, opera och filmfestivaler.

Reser du hit under september, missa inte Aspendos Opera and Balet Festival som hålls på den antika teatern Aspendos. Akustiken och miljön är magisk och man förs tillbaka i tiden där man utomhus får njuta av musik. Teatern har inget tak utan här är det stjärnorna som glittrar när man lyfter blicken mot himlen.
Antalya “Culture Route Festival” innefattar flera olika event, läs mer nedan och missa inte om ni är på besök under vecka 45 (4-12 november).
Lite mer lättsmälta nöjen finns i centrala Antalya med ett stort utbud av nattklubbar, karaokebarer, pubar, levande musik och traditionella tavernor.

Biljetter till statliga balett och opera i Haşim İşcan Kültür Merkezi
Aspendos Opera and Balet Festival
Culture Route Festival

Sandstrand eller klippbad

I utkanten av centrum mot väst ligger den vita rullstensstranden Konyaalti och i öster ligger den finare sandstranden Lara. Det finns även en mindre strand och möjlighet till klippbad i centrum. Gillar man vågor är Konyaalti rätt val medan Lara stranden anses mer lämplig för mindre barn. Vid Konyaalti finns det mycket kul att upptäcka för barnfamiljen på Beach Park (också kallad Strandparken). Här finns vattenrutschbanor och en massa andra aktiviteter som passar bra för barn.
För den som gillar att stanna i centrum, så är Mermerli rätt val. Stranden är populär och även om det kostar en liten slant att komma in så rekommenderas det att man kommer tidigt på förmiddagen för att säkra en plats.

Vattenfallen i Lower Düden

Vattenfallen beskrivs bäst som instagramvänligt, rogivande, avkopplande och ligger vid en trevlig park. Här forsar vattnet från en höjd på 40 meter för att sedan flöda rätt ner i havet. Hit kommer ni enkelt med kollektivtrafiken från Antalya centrum. Ett annat alternativt är att uppleva fallen från havet genom en båttur. Båtarna avgår från Kaleiçi marina. Åk gärna hit på kvällen då belysningen på fallen är fantastisk. Prickar du även in solnedgången så blir upplevelsefaktorn ännu högre!

Nyttiga tips

Önskar du ta dig runt med kollektivtrafik så går det bra att betala genom att “blippa” ditt debit- eller kreditkort på bussar och spårvagnar. För minibussar (kallade Dolmus) behöver du dock betala kontant, Euro eller Turkiska Lira fungerar utmärkt! Taxibolag som BiTaksi och Uber finns. Om du vill åka till andra städer längs kusten så tar du enkelt en buss från bussterminalen Antalya Otogar. Om du vill växla till lokal valuta så använd dig av växlingskontor eller en bank. Försök att i högsta mån betala med bankkort då detta även gäller som kvitto vid en eventuell retur eller byte. Dock är det alltid bra att ha en del kontanter med sig.

Det är enkelt att ta sig hit

Ett flertal arrangörer har resor till Antalya: TUI, Apollo, Ving, Airtours, Mixx Travel, Turkietresor Nazar och Tripx. De erbjuder charterpaket, paketresor och flygstolar. Med charterbolagen kan du resa från många olika städer i Sverige samt Köpenhamn.
Flygbolagen Norwegian, Pegasus Airlines och SunExpress erbjuder endast flygstolar och flyger direkt till Antalya. Givetvis kan man även resa med Turkish Airlines men då tillkommer mellanlandning i Istanbul.

Direktflyg finns från följande orter

Arlanda
Göteborg
Köpenhamn
Norrköping

Endast flyg till Antalya
Alla charter och paketresor till Antalya
Reser du med barn, missa inte vår guide för barnfamiljen vid resa hit

Källa: https://shopping.goturkiye.com/antalya och Reseguidens egna upplevelser vid besök till Antalyakusten under 2023.


Alla paketresor och charter till Antalya