Antalyakusten - tips för barnfamiljen

Mirreli
Reseguiden, besökt 34 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Antalya är en av världens mest besökta städer och det finns givetvis en massa olika orsaker till den här kuststadens popularitet. Spana in våra tips för en extra kul resa nästa gång ni bokar en charter hit!
Publicerad 12 oktober 2023

En destination för alla soldyrkare och nyfikna!


Oavsett om du älskar sol, stränder och hav eller längtar till vacker natur så bjuder den 640 kilometer långa kusten på oändligt många spännande valmöjligheter.
Vilken av alla stränder du än väljer så kan du nästan alltid räkna med att finna en uppsjö av vatten- och sportaktiviteter, båtturer och lekplatser. I bakgrunden längs hela denna del av Medelhavet ligger bergskedjan Taurus som erbjuder allt från lata dagar vid en smaragdgrön flod eller besök i grottsystem.

I detta utskick har vi valt ut några av alla aktiviteter som vi tror kommer passa perfekt till dig som önskar en ultimat tid ihop med barnen. Vi varnar dock för att risken finns att även vuxna blir barn igen…

Stig in i en annan värld - besök Antalya Aquarium

Vid Konyaaltı stranden finns detta ikoniska akvarium som består av hela 40 tematiska akvarium, ett mycket trevligt sätt att bekanta sig med havets alla invånare. Här bor tusentals olika arter av fiskar, det bjuds på underhållning och givetvis en hel del lärande runt temat.
Tänk er barnens förtjusning när ni kommer till den längsta akvatiska tunneln i världen som är hela 131 meter lång och 3 meter bred, allt givetvis omgärdat av glas. Om ni vill trotsa värmen så finns det faktiskt snö på plats med möjlighet till lite snöbollskrig i deras snöland och ett museum, allt medan det är runt 30 grader utanför.
Om ni väljer att utforska livet på land så välkommen till Wild Park. Här finns det ett tropiskt reptilhus med stora glasfönster som möjliggör att se många olika reptiler.
Avsluta gärna dagen med att segla genom alla världshaven i den högteknologiska Oceanride XD bion.
Läs mer och skapa nya semesterminnen på Aquarion

Land of Legends, läcker temapark och hotell

Vilken förälder kan motstå att låta barnen bo vid en nöjespark och vattenland! Land of Legends är en tema/äventyrspark i Belek cirka 40 km öster om Antalya centrum. Här kan ni uppleva vilda vattenattraktioner av alla dess slag, bergochdalbanor, äventyrsaktiviteter och givetvis massa olika pooler att svalka sig i.
Häng med de små i gulliga bergochdalbanan Zippy Zappy Coaster, upplev karnevalstämning i Happy Carousel och missa inte alla shower som parken bjuder på under dagen. Även de äldre barnen kommer få sin dos av äventyrslust tillfredsställd genom attraktioner som den spinnande Magicone eller kanske bli en astronaut i vattnet i Space Rocket. Land of Legends är platsen där åldern inte spelar någon roll och vi lovar att stora som små kommer roa sig kungligt.
Läs mer och se vad Land of Legends erbjuder

Leksaksmuseet - Antalya Toy Museum

Mer än ett museum, här reser man tillbaka i tiden och sagornas värld genom att återuppleva leksakerna ni minns från barndomen. Här ges möjligheten att berätta minnen från leksaker från förr och jämföra det med vad barnen leker med idag. Här finns leksaker från världens alla hörn och från 1860-talet till det glittriga 80-talet. Ge er själva och barnen några timmar av sagovärldens magi!
Kliv in i leksakernas värld

Equestrian Club - en ridklubb för alla

Denna ridklubb i Antalya erbjuder privatlektioner för barn oavsett kunskapsnivå. Om både föräldrar och barn är vana ryttare så erbjuds även möjligheten till att utforska skogen på en hästrygg. Syskon eller andra som inte är så intresserade av hästar kan testa annat, som workshops i krukmakeri eller bågskytte.
Ridklubben ligger i Lara-Kundu regionen och är nära andra barnvänliga attraktioner som det uppochnervända huset “Upside Down House” eller Lara Dolphin Show.
Läs mer om ridklubben här

Dinopark - ett måste för dinosauriefrälsta

Är barnen fascinerade av dinosaurier och älskar nöjesparker? Då är den perfekta kombon Dinopark, en 30 000 m² stor och skuggig park i närheten av Kemer (Antalya).
Här får ni ett mycket underhållande sätt att lära sig mer om dinosauriernas tid och dess omgivning. Dinosauriemodeller med realistiska ljudeffekter ger känslan av att de lever. Du kan också njuta av ett gäng aktiviteter som en klättervägg, titta på 7D-bio, upptäcka fossilpool, ponnyridning, spela biljard, delta i barnverkstäder och så vidare.
Allt om Dinopark här

Upside Down House

Upptäck livet upp och ner! Här finns möjlighet att besöka ett upp-och-ner-vänt hus, en lite annorlunda upplevelse. Huset ligger i Lara-Kundu regionen som ligger cirka 20 km öster om Antalya centrum.
Se mer på instagram

Vattenfallen i Lower Düden

Vattenfallen beskrivs bäst som instagramvänligt, rogivande, avkopplande och ligger vid en trevlig park. Här forsar vattnet från en höjd på 40 meter för att sedan flöda rätt ner i havet. Hit kommer ni enkelt med kollektivtrafiken från Antalya centrum, alternativt kan ni se fallen från havet, ta då en båttur från Kaleiçi marina. Åk gärna hit på kvällen, belysningen på fallen är fantastisk och i samband med solnedgången blir upplevelsefaktorn hög!

Antalya Museum

Här är ytterligare en familjevänlig aktivitet nära centrum. Museet består av 14 salar med en specifik avdelning för barn som lockar till lärande runt antikens historia i Anatolien. En gullig bonus är att museet har en trädgård med kattungar, kattmammor och påfåglar.
Läs mer om Antalya Museum här

Hadrians Gate - ett arv från Romarriket

Ett symboliskt monument och förmodligen den mest dokumenterade platsen i Antalya. Ett besök här är inte komplett om du inte har besökt dessa tre vackra och historiska marmorbågar som byggdes som en hyllning till den romerska härskaren Hadrian. Ett måste helt enkelt, för alla i familjen.

För nyfikna - Antalya Science Center

Skoj för nyfikna barn som gillar att upptäcka och forska på egen hand! Här finns det 6 olika workshops, laboratorier och ett flertal interaktiva utställningar. Vi rekommenderar att först kolla på hemsidan för att se när de guidade turerna går samt gällande öppettider. Antalya Science Center ligger i Dokuma park som nås genom kommunala transporter.
Mer info här

Ha kul på Selfie Park Antalya

Enligt sann tidsanda går det nu att kombinera semesterbilderna med lite roliga selfies. Nyligen öppnades ett selfie museum även i Antalya. För dig som inte vet vad detta innebär så är det här du och barnen kan låta fantasin ta över genom att ta bilder i olika kläder, miljöer och bakgrunder (från t.ex. filmvärlden och populära TV-serier). Här kan man helt enkelt bara “go crazy” med sina barn och skapa unika och roliga inlägg till sitt TikTok, Instagram eller Snapchat.
Läs mer om Selfie Park

Lite mer spänning

För familjen som vill ha lite mer drag under semestern är Antalyakusten helt rätt plats! Här kan ni samla på er flera adrenalinkickar genom att testa rafting, paragliding, klättra i trätoppar, åka zipline, köra quad eller ge er ut på jeepsafari. Gillar ni höga höjder finns det dessutom 3 olika linbanor totalt i Antalya och Alanya. Den högsta är linbanan som tar dig 2 365 meter uppför uppför Mount Tahtali (Kemer, cirka 1 timme från centrala Antalya). Uppe på toppen kan du testa en 360 graders gunga eller varför inte glida ner som en fågel från toppen…
Canyon Zipline
Linbana upp för Mount Tahtali


All inclusive till Antalyakusten



Utvalda charterresor till Antalyakusten