Side – avkoppling, bad & mysiga miljöer

Mirreli
Reseguiden, besökt 34 länder

Shutterstock
Reseguiden
goturkiye
Foto: Shutterstock
Här är stränderna perfekta och barnvänliga, staden är mysig och det finns en tre kilometer lång härlig strandpromenad. Det är inte så konstigt att Side är populär år efter år. Här är vår resguide till den turkiska semesterfavoriten.
Publicerad 3 oktober 2023

Side ligger mitt emellan den lite större staden Antalya och Turkiet största turistort Alanya. Även om Side är en rätt liten stad så har den mycket att erbjuda.

Liten stad som har allt

Side har ca. 10 000 invånare och ligger på Turkiets sydkust. Närmaste större stad är Manavgat med ca. 70 000 bofasta. Det här är ett resmål som passar för nästan alla. Här kan barnfamiljen ta det lugnt på några av Turkiets mest barnvänliga stränder med massor av aktiviteter, det finns diskotek där du kan dansa hela natten eller också kan du skämma bort dig med en spasemester på ett lyxhotell. En av Sides höjdpunkter är den fina strandpromenaden som är perfekt för en joggingtur i soluppgången eller ett restaurangbesök på en uteservering i solnedgången. En av våra absoluta höjdpunkter vid resan hit var Alma Restaurant. Här kan du andas ut och njuta av den vackra inredningen och den fantastiska maten. Missa inte att beställa in deras Anatolian Tapas, en symfoni av smaksensationer som sent kommer glömmas.

Mycket sevärdheter

Den gamla bebyggelsen i Side präglas av äldre arkitektur och här ligger massor av små spännande butiker och restauranger – perfekta att utforska på kvällen när det inte är för varmt. Här ligger också många mycket bra restauranger om du vill ha en paus från livet på stranden.

Alla som är historieintresserade har kommit till rätt plats, här i Side ligger de historiska minnesmärkena som på rad. Besök den antika teatern där 20 000 personer samlades för att se gladiatorspel. Apollon Temple byggdes redan ca. 150 e.Kr. för att ära konsten & ljusets Gud - Apollo. Dionysos har också fått ett tempel med mängder av vackra fontäner och det gamla romerska badet är i dag ett museum där du bland annat kan titta på vackra romerska statyer.
Under senare år har huvudgatorna gjorts om med stora glaspartier som du kan promenera på och kika på alla de kvarlämningar som tidigare doldes av kullersten. Att visualisera historien i Side är ett större projekt och hör och där grävs det hela tiden fram nya skatter från svunna tider. Och det stoppar inte här - befinner du dig på havet utanför Side så kan du stöta på 100-tals förstenade statyliknande människor i vattnen. De här skulpturerna ingår i ett av de första undervattensmuseumen i Europa och finns på 7-12 meters djup, ca. 1 500 meter från hamnen. Konstverken är gjorda av ett material som lockar till sig koraller och har namn som ”Blomsterträdgård” och ”Kameltåg”. Det bästa sättet att ta sig hit är att åka på en guidad tur med de lokala dykarfirmorna.

Aktiviteter

Även om du är på semester behöver du inte ligga i solstolen hela dagarna. Side är lite av ett paradis för vattensport och du kan prova mängder av aktiviteter, både lugna och våghalsiga, några exempel är vattenskidor, jetski, bananbåt, parasailing.
Lite mer avslappnat är det i en turkisk hammam där du kan bli renskrubbad från topp till tå – och du känner dig som en ny människa efteråt. Ett tips är att börja semestern med en hammam då du renskrubbad får bättre förutsättningar för en hållbar solbränna. Nästan alla hotell har hammam och andra behandlingar och det finns även lokala anläggningar som erbjuder en mängd behandlingar. Givetvis kan du även köpa hem både tvål och den speciella handduken som kan användas på olika sätt.
En annan populär aktivitet i Side är en utflykt med båt på Manavgatfloden, en härlig dag med sol, bad och underhållning. Passa även på att kika på det lilla men vackra vattenfallet med samma namn som floden (cirka 8 minuters körtid bort).

Stränder för stora och små

Det finns två stränder i Side, en på vardera sidan av staden. Den västra stranden är mest populär bland barnfamiljer eftersom den är både långgrund och har många restauranger och ett stort utbud med aktiviteter. Den östra stranden har lite klarare vatten, men den är inte så långgrund så den passar bättre för vuxna och lite äldre barn, också här finns det massor av vattensportaktiviteter att välja mellan. Kan du tänka dig att resa en liten bit så ligger den fina Sorgun-stranden bara tre kilometer från Side, du tar dig enklast hit med de turkiska minibussarna dolmus.Strandpromenaden i Side går hela vägen från gamla Side till Kumköy och fortsätter mot byn Evrenseki. Givetvis så finns det både glass, mat och lite shopping längs strandpromenaden. Glöm inte heller bort att härifrån betrakta den spektakulära solnedgång som minst sagt förgyller kvällspromenaden.

Shopping

Den bästa shoppingen i Side hittar du i gamla stan där du kan köpa kläder, kryddor och turkiska mattor. Guld och skinnprodukter är speciellt prisvärt och det finns massor att välja mellan. Får du inte nog av shoppingen i Side så kan du åka in till den större staden Antalya, här är ett besök i den stora basaren ett måste - och det är också nödvändigt att pruta. I Antalya (Lara) ligger också det stora köpcentret Terracity med fler än 150 butiker och 30 restauranger. Här kan du shoppa i butiker som Benetton, Massimo Dutto och Zara. Önskar du hellre shoppa innan avresa så rekommenderas Mall of Antalya som inte ligger långt från flygplatsen. Mitt i centrala Antalya finner du ytterligare ett bra shoppingcenter- Markantalya. Vill du inte resa så långt så finns det en “open air” marknad i Manavgat som har öppet på måndagar och torsdagar. Förbered dig på att marknaden är större än man förväntar sig. Här gäller det att hålla koll både på vilket håll man går in från som vart resten av familjen är. Här kan du köpa allt från kläder till frukt och nötter och keramik.
Mall of Antalya (nära flygplats)
Markantalya (centrum)
Terracitiy (Lara distriktet av Antalya)

Så kommer du hit

De flesta stora charterbolagen och även några specialister arrangerar paketresor hit och du kan åka från många mindre flygplatser runt om i landet. Du landar på den internationella flygplatsen i Antalya, härifrån tar det ca 75 minuter till hotellen i Side med buss.

Tänk på: Antalya är en stor stad med närmare 2,5 miljoner invånare och flygplatsen är tungt trafikerad under stora delar av året. Trafiken i stan och ut till flygplatsen kan vara tät under vissa tider under dagen. Har du inte bokat transfer genom din arrangör så fråga hotellet vilken tid du bör lämna hotellet för att undvika onödig stress. Även flygplatsen är hektisk då allt bagage först går igenom röntgen för att sedan komma vidare till check in. Köerna till röntgen kan gå utanför flygplatsens dörrar så om det är trångt vid entrén närmast dig så gå vidare tills du hittar en lugnare ingång.

Avstånd till andra orter på kusten:
Från Antalya till Alanya är det ungeför 124 kilometer och sträckan tar dryga två timmar med bil, ibland längre beroende vilken tid på dygnet det är. Det finns en huvudväg som har en hastighetsbegränsning på 70 km/h. Var beredd på att tempot är hektiskt. Det är välskyltat och du kan enkelt ta dig till andra städer eller upp till bergen. Från Side till Alanya tar det cirka en timme med bil och till Manavgat (närmaste störra stad samt flod) runt 12 minuter. Vill man ta bussen istället så kostar det i skrivande stund 1€ och tar max 15 minuter.


All-inclusive Side