Sommar i Österrike

Karinamalik
Medlem sedan 2008, besökt 18 länder

Foto: karinamalik, medlem sedan 2008
Foto: karinamalik, medlem sedan 2008
Foto: karinamalik, medlem sedan 2008
Österrike är mer än bara vintersport. Reseguidens medlem Karin, alias "Karinamalik" guidar dig till sin sommarfavorit. Här finns chans till både vandring, bad och god mat.
Publicerad 16 november 2011

Österrike är inte bara ett vinterland med vintersporter utan även perfekt som sommarresemål. Det upptäckte jag när jag träffade min man som kommer från Österrike. Varje sommar åker vi till Niklasdorf som ligger i Steiermark och har det som utgångspunkt för våra utflykter. Österrike är ett otroligt vackert sommarland med oslagbara naturscener. Eftersom jag har mina egna ”inhemska” guider får jag ofta uppleva saker som andra turister kanske inte upplever.

Trädklättring i Abenteuerpark, Gröbming

I Dachstein-regionen finns Österrikes största klättringspark med 18 olika ”Parkours” med olika svårighetsgrader. Jag var tveksam till om jag skulle våga klättra, men det var otroligt kul och jag hade stundvis fjärilar i magen på ett härligt sätt. På med sele och hjälm, därefter instruktioner av en klätterguide och ett klättringsmomenttest på marknivå. Sedan var det bara att ge sig upp i träden och forcera olika hinder, balansgång på stockar, repbroar och spindelnät. Varje bana avslutas med en ”flying fox”, en typ av linbana. Dagen blev en kombination av sport, klättring, lek och äventyr bland träd och ibland nästan trädkronor.

Min första alptopp, Reichenstein, 2165 meter över havet

Min första alptopp och även min favorit är Reichenstein som ligger med utgång från Präbichl. Det bästa med vandringen är att toppen syns nästan hela tiden och att det är en vidunderlig utsikt åt alla håll. En fikapaus i solen bland alpblommorna är inte helt fel, ofta har vi tur och får se en Gemse som nyfiket tittar på oss. Jacka, mössa och vantar är bra att ha med ifall det blir en vandring genom molnen. Det är alltid gott att ta sig något läskande i toppstugan och bär du med dig en vedklabb upp får du en snaps av stugvärden. På kvällen hemma hos Oma sprider en härlig trötthet sig genom kroppen och ansiktet hettar efter att varit utsatt för Alpvindar och sol.

En dagstur till Graz

Graz är inte bara shopping utan också en otroligt vacker stad, vars gamla stad är upptagen i Unescos världsarvslista och var 2003 Europa kulturhuvudstad. Ett besök på slottsberget hör till. Det finns flera sätt att ta sig upp och ned, ofta väljer vi gångvägen genom berget som är kvar sedan andra världskriget. Berget och gamla stan bjuder på mycket som kan sporra fantasin och en känsla av historiens vingslag infinner sig. Det finns många små mysiga butiker i Graz men mitt favoritställe är varuhuset Kastner & Öhler, där går det att shoppa allt och de har en gigantisk sportavdelning, ju mer du handlar desto billigare blir parkeringsbiljetten till parkeringen under varuhuset.

Bad

I Österrike finns det inga badplatser som i Sverige, utan du måste betala entré för att bada i en sjö, nästan varje ort har ett Freibad, utomhuspooler ofta med vattenrutschbana som ingår i entrén. Men har du tur under en av dina alpvandringar kan du hitta naturens egna små pooler nedanför vattenfall som jag gjorde under en tur till Karlschütt, där jag tog mig ett uppfriskande dopp.

Mat och dryck

Missa inte att sätta dig på ett caféhus och ta en ”Eiscafé” som är otroligt gott, består av kallt kaffe med glass och grädde. Missa inte heller att äta en äkta Wienerschnitzel gärna med potatissallad till, i Steiermark blandas ofta ”Kürbiskernöl” i salladen, pumpafröolja som är gott att ha i sallad. Är du sugen på något snabbt att äta så finns det mycket gott att välja på i korvstånden, min favorit är ”käsleberkäse-semmel”. Ser ut som en fyrkantig falukorv med ostbitar i som serveras i en semmel(fralla), gott är också käsekrainer, en korv med emmerthalerost i, serveras med semmel, senap och riven pepparrot. Är jag törstig så tar jag helst en ”gespritz apfelsaft”, äppeljuice med mineralvatten i, har jag tur får jag ibland hemmagjord äppelmust.

Tips:

- Det är en fördel att ha med sig en bil eller hyra en bil på plats för att nå alla ställen.
- Boende är lätt att hitta antingen på Gasthaus, camping eller pension. Det sitter ofta skyltar ute om ”zimmer frei”
- I Österrike är öppenhet för alternativa metoder vanlig, du kan hitta mycket spännande saker på apotek, drogerier eller mataffärer. Såsom mineralvatten, badsalt och te med olika ”helande” effekter.

Flyg till Österrike