Familjeresa till Alperna

Sisso
Medlem sedan 2008, besökt 14 länder

Foto: sisso, medlem sedan 2008
Foto: sisso, medlem sedan 2008
Foto: sisso, medlem sedan 2008
Foto: sisso, medlem sedan 2008
Foto: sisso, medlem sedan 2008
Alperna har varit en mångårig dröm. En dröm om skidåkning och vita toppar, öl i solen, off pist, god mat och relax. Här guidar Reseguidens medlem Carolina, alias Sisso, till sin alpresa med familjen.
Publicerad 15 april 2015

I drömmen tänkte jag aldrig in Alperna som en familjedestination, utan istället att åka ensam med min man eller tillsammans med en vän. Påsken 2015 slog vi dock till och begav oss på årets familjeresa - en alpcharter till Bad Gastein, Österrike. Vi fick en härlig vecka tillsammans, jag, min man och vår 4-åriga son.

Inför resan

På en alpcharter är allt tillrättalagt för att få en enkel vistelse i Alperna. Vi valde att åka på en så kallad Alpinclusive vilket inkluderar flyg, transfer, hotell, frukost, middag och liftkort. På detta vis behövde vi inte ordna med något inför resan - precis som på en vanlig charter, men nu till vita fjälltoppar istället för en lång sandstrand. Vi valde att ta med all vår utrustning då den är relativt ny och uppdaterad. Vår son har åkt mycket skidor under säsongen och har även visat att han tycker det är väldigt kul. Han blev glad och förväntansfull när vi berättade att vi skulle åka till ett stort fjäll som heter Alperna för att åka skidor.

Val av destination - Bad Gastein

Flera parametrar avgjorde när vi valde Bad Gastein till vår alpdestination. I Bad Gastein ligger hotellen med gångavstånd till Stubnerkogel-liften som tar dig snabbt och lätt högt upp i skidsystemet. Central belägenhet med gångavstånd till allt för att minimera risken för en extra ”krånglig” morgonprocess. Vår son gick fram och tillbaka mellan hotellet och liften varje dag. Vi bar all vår utrustning utan större problem. Vi kunde välja mellan att avsluta skiddagen med att antingen åka skidor hela vägen ner till dalen, alternativt ta kabinbanan hela vägen ned utifrån hur trött lillkillen var. En annan parameter som vi tittade på lite extra denna gång var avstånd med busstransfer från flygplatsen. Till Bad Gastein tar det cirka 1 timme och 20 minuter, vilket också är rimligt med ett barn.

Boende

Vi åkte med STS-alpresor som erbjuder många olika hotell i centrala Bad Gastein. De har också svensk-/norsktalande personal på hotellen och arrangerar även barnaktiviteter på kvällarna. Detta tyckte vi var viktigt då vi ville att vår son skulle få leka med andra barn samt känna att resan erbjöd mycket kul och spännande för honom efter en avslutad skiddag. Exempel på sådana aktiviteter är filmkväll, skattjakt, poolkväll. Vi bodde på Hotel Post, bredvid det mest kända hotellet i byn - Salzburger Hof. Som gäst på Hotel Post fick vi tillgång till pool och relax inne på Salzburger Hof. De få dagar som vädret ”svek oss” en aning var det skönt att åka hem tidigare och bada i poolen innan middagen.

Skidsystemet

Bad Gastein är ett stort skidsystem som erbjuder utmaning och njutning för alla. Från Bad Gasten tar du Stubnerkogel (kabinlift) upp till 2251m och sedan kan du förflytta dig genom skidsystemet till Schlossalm, Angertal och Bad Hofgastein. Detta upplevs som fyra ”olika” skidsystem som sitter samman med fyra olika kabinbanor. Om inte detta skulle vara tillräckligt kan man även ta buss från Bad Gastein till Sportgastein (2686m) som är den högsta toppen och erbjuder bra off pist, men även långa härliga backar. Här fanns även en blå nedfart som vår son kunde åka utan problem. Som familj fungerade det bra även med en dagstur till detta skidsystem. Det andra skidsystemet du når med buss heter Dorfgastein. Det ligger nere i dalen och erbjuder smalare backar inne i skog. Stor variation och kul! Passar ypperligt för barnfamiljer men också vid dåligt väder eller stark vind då det ligger mer skyddat. Buss från Bad Gastein till både Sportgastein och Dorfgastein tar cirka 30 minuter. Liftkortet är giltigt i alla skidsystemen och fungerar även som biljett på bussarna som avgår varje halvtimme.
Angertal, som ligger i dalgången mellan Stubnerkogel och Schlossalm (centralt i skidsystemet), finner man flertalet barnbackar för de allra minsta eller till nybörjaren. Här finns flera rullband i olika längder upp i en mindre backe, men även en vanlig lift för de som vill åka från toppen av barnbacken/nybörjarbacken.

Under vår vecka i Bad Gasten testade vi alla olika skidsystem och de flesta pister, men tyckte allra bäst om att hålla oss i området upp från Stubnerkogel, ner till Angertal, Schlossalm och Hofgastein. Här fanns det alltid röda/blåa nedfarter att välja på så att vår son kunde ta sig ner i sin takt. Vi kunde åka tillsammans men ändå dela på oss för att mötas nedanför. Barnvänligt och föräldravänligt. Breda pister, stort liftsystem och enkel/snabb förflyttning. Trots att du har åkt långt bort i skidsystemet, finns det enkla möjligheter att snabbt och effektivt ta sig tillbaka om det skulle behövas.

STS-guider erbjuder dagligen gemensam skidåkning i olika grupper utifrån vad man önskar. Detta är ett bra sätt att få en guidad tur genom de olika områdena som till en början upplevs som enorma, men snabbt inser man hur allt hänger samman och det blir överskådligt. Jag valde att åka med i STS gemensamma ”turbogrupp” en förmiddag bara för att få känna när det suger ordentlig i låren av skidåkning samt åka i de lite mer tuffare pisterna tillsammans med andra. Mycket trevligt och jättekul!

Familjechartern till Alperna förverkligade min dröm

Nu har jag varit i Alperna, jag har sett oändliga vidder med vita toppar, åkt i nedfarter som aldrig tycks ta slut, åkt i nya backar varje dag trots vi varit där i flera dagar, njutit av blå himmel och strålande sol från en servering mitt i backen och utmanat min själv! Rädslan över att vara begränsad i Alperna med en 4-åring var inte befogad. Vi fick en underbar vecka! Alpdrömmen fick kanske än större genomslagskraft då vi upplevde allt tillsammans. Här stortrivdes hela familjen och njöt av fantastiska vyer, sol, god mat, skidåkning, after ski, relax, men kanske främst av varandra och att vi var där tillsammans.


Flyg till ÖsterrikeHotell i Österrike