Solen lyser alltid i Karlstad

Travelfun
Medlem sedan 2006, besökt 30 länder

Foto: travelfun, medlem sedan 2006
Foto: travelfun, medlem sedan 2006
Vad passar bättre i sommar än en resa till den soliga staden Karlstad. Sola i Karlstad var egentligen Eva Lisa Holtz, som arbetade som servitris i Karlstad på 1700-talet och blev känd för sitt glada och ”soliga” humör. Numera finns hon som en staty utanför Stadshotellet i staden, men solen och det glada humöret i Karlstad finns fortfarande kvar. Reseguidens medlem Kristin Hammar, alias Travelfun, guidar oss genom hennes hemstad Karlstad.
Publicerad 20 juni 2012

I Karlstad kan man spela golf och frisbeegolf, gå på opera, se på rally, diverse konserter och arrangemang bland annat i Löfbergs Lila Arena och Mariebergsskogen. Solen lyser nästan alltid om du frågar oss Karlstadbor själva, men skulle det mot förmodan regna så finns det inomhusaktiviteter som leklandet Nöjesparken för barnfamiljer och en härlig sandstrand i badhuset. Närheten till badplatser, en stor uppsjö av utflyktsmål och shopping gör Karlstad till en riktig kanonstad! Som en stolt Karlstadbo rekommenderar jag därför alla att sätta på sig sina solglasögon och åka till Karlstad. Här kommer mina bästa tips:

Bada mitt i stan

Karlstad ligger vid toppen av Vänern och vart man än befinner sig i Karlstad har man nära till vatten. Även Klarälven slingrar sig fram och glittrar genom staden och ger möjligheten till bad mitt i centrum. Nedanför Värmlands Operan, en stenkast från Stora Torget bildas det på sommaren en sandbank där glada karlstadsbor och turister badar och solar. Listan på badplatser kan göras väldigt lång och skärgården är tillgänglig för alla. Båtbussen kör alla dagar i veckan från 1 juni till 31 augusti och är ett utmärkt transportmedel för sightseeing då man åker förbi flera sevärdheter som exempelvis Karlstads vackra stenbro längst med vägen, till kostnad av en enkel bussbiljett. Båtbussarna går också till både Jäverön och Västra Långholmen, som är två riktigt fina öar för bad i Vänern.

Kaffeprovning eller espressokurs

I Karlstads inre hamn ligger Karlstads stora stolthet kafferosteriet Löfbergs Lila. Härifrån sprids väldoftande vindar över staden från det goda kaffet och håller alla Karlstadbor glada och pigga hela året runt. Efter lite mer än hundra år öppnade också Löfbergs Lila dörrarna till Rosteriet. I Rosteriet kan man njuta av kaffe av olika ursprung och smak tillsammans med lokalproducerade smörgåsar och bakverk. Man kan också ta med sig en take-away mugg och sätta sig i solen och avnjuta kaffet. En rolig idé kan också vara att gå på kaffeprovning där man får chansen att smaka olika sorters kaffe, från olika kaffekaraktärer med chokladinslag, nötighet eller kanske citrus. Vilken kaffeprovning du än väljer så får du kaffehistorier på köpet. Du kan också få lära dig om olika bryggtekniker och hur det påverkar smaken. Vill du slå på stort så erbjuder Löfbergs Lila också diverse olika kaffeutbildningar. Både för den som är nyfiken på kaffets historia eller för den som vill lära sig att brygga en bättre espresso. Det finns även fullfjädrade baristautbildningar.

En sandstrand där solen alltid lyser

Om du inte hinner besöka Karlstad under sommarmånaderna får du en ny chans under vinterhalvåret. I september 2012 öppnar nämligen Karlstads nya äventyrsbadhus, som endast ligger 2 kilometer från centrum. Här kommer det finnas en vik med en sandstrand där solen alltid lyser. Utöver detta utlovas en relaxavdelning med bastu, ångbad, bubbelpooler, upplevelseduschar, behandlingsrum, bar och ett mindre hamam.

Sevärdheter i den alltid så blommande staden

Karlstad bokstavligt talat blommar upp på sommaren, då kommunen storsatsar på att göra staden vacker. Stadsträdgården, eller “Stadens Park” som den kallas i Gustaf Frödings dikt, har anor tillbaka till 1800-talet. I parken hittar man växter från hela världen. Här blommar alltid något i alla årstider. Den vackra fontänen i Stadsträdgården tillkom år 1896 och denna kan man beskåda från Café Trägår’n som har öppet under sommarmånaderna.

Mariebergsskogen, som också ligger i de centrala delarna av Karlstad bjuder på något för alla åldrar och årstider. Allt från konserter till julmarknad. Parken i sin helhet präglas mycket av närheten till en av Vänerns alla vikar. Badplats på sommaren och skridskoåkning på vintern, i stämningsfull belysning i takt till musiken. Har du inte egna skridskor finns det att hyra. Sommartid finns bangolf, beachvolleyplan, streetbasket och boulebanor och inte minst Karlstads finaste lekpark för de små.

Musikfestivalen ”Putte i Parken” äger i år rum i Mariebergsskogen den 4-7 juli 2012 och Naturum firar 10 årsjubileum. På Naturrum får du veta mer om de djur, växter, geologi och kulturhistoria som format platsen innan du ger dig ut för att själv upptäcka naturen. En rolig utställning låter dig upptäcka naturen med alla sinnen. Man kan bland annat få höra fiskarnas mystiska undervattensljud, fåglarnas kvitter och känna den märkliga lukten av bäver. I Mariebergsskogen kan man också följa med på Trollvandring och träffa skogens troll och andra sagoväsen. Mariebergsskogens trollvandring är en spännande och magisk teaterföreställning för barn som tar ungefär 45 minuter och kostar cirka 50 kronor per person.

Lillskogen i Mariebergsskogen är Karlstads egna lilla djurpark. Här bor svenska lantdjur av alla slag som söta små kaniner, grisar, ponnyer, getter och kalvar. Hönsen går fria och sprätter i gruset och ankor och änder samsas där familjer brukar ge dem bröd vid fågeldammen. Under sommaren trafikerar också rundturståget Conrad Höök parken varje dag. En guidad tur mitt i den vackra parken med skogen och vattnet, kulturhusen och Lillskogen. Rundturen tar cirka 20 minuter och kostar 30 kronor för alla över tre år. Parken bjuder också på restaurang, café och platser för picknick och grillning.

Wermland Forever visar upp Karlstads krogutbud

Tv-serien som går under våren 2012 visar kanske inte riktigt Karlstad från sin rätta sida om man frågar Karlstadborna själva. Men en sak visas mycket väl. Karlstad är en av Sveriges krogtätaste städer och här finns uteserveringar och ett stort urval av restauranger vart man än går. Detta i kombination med ett stort hotell och camping-utbud gör helt klart Karlstad till en av de bästa sommarstäderna.

Bakom våra solglasögon är vi Karlstadbor glada, trevliga och gästvänliga typer som är tacksamma för alla turister!

Några snabba tips:

Låna eller hyr cykel/kanot.
Upplev Karlstad med båtbussen.
Packa solglasögon och badkläder.

Så tar man sig hit

Du tar dig enkelt till Karlstad med direktbuss från Sveriges största städer. Från till exempel Stockholm tar det cirka 4,5 timmar. Det går även bra att flyga till Karlstad Flygplats, ta tåget eller att köra egen bil.


Boende i Karlstad


Planera din hemester på Reseguiden

Jämför alla hotell i Sverige
Weekendpaket och andra erbjudanden i Sverige
Läs mer tips & guider om Sverige


Bra erbjudanden i Sverige