Sol- och badkombo med Venedig

Stine
Reseguiden, besökt 19 länder

Foto: uhaki, medlem sedan 2010
Foto: Thinkstock
I sommar kan du resa på sol- och badsemester till Italien och dessutom få uppleva Venedig som är en av världens vackraste städer.
Publicerad 12 mars 2012

Det blir allt vanligare att man vill göra mer än att bara ligga på stranden när man åker på semester. Två resmål som passar perfekt för dig som vill att årets solsemester ska innehålla det lilla extra är Lido di Jesolo och Caorle utanför Venedig.

Bra att veta

Lido di Jesolo och Caorle är två favoriter på Adriatiska havets kust. De har båda långa, fina sandstränder och den här delen av Italien är full av sevärdheter och det finns mycket att hitta på.

Lido di Jesolo

Bara fyra mil från Venedig ligger Lido di Jesolo som är mest känd för sin 15 kilometer långa sandstrand. Stranden är barnvänlig och långgrund, perfekt för både stora och små barn. Här har de flesta hotell sitt eget område på stranden med solstolar och parasoll. Längs med den fina stranden går det en strandpromenad med en hel del strandbarer och restauranger. Om du är den rastlösa typen som får krupp av att ligga still en del dag på stranden är detta ett perfekt resmål för dig. Du kan båda vind- och kitesurfa och en annan populär sport här är cykling. VIll du ha lite mer action kan du ta en sväng på gocart-banan eller ta en ridtur på stranden.

Lido di Jesolo har bra shoppingutbud, självklart finns det många souvenirbutiker, men också finare boutiquer med italienska märkeskläder. Huvudgatan stängs av för biltrafik på kvällen och butikerna har öppet länge. När du ska äta middag på kvällen är det bara att gå till ett av byns många torg, piazza, och hitta en restaurang. Urvalet är stort och maten supergod.

Caorle

Med sina två fina sandstränder, en på varje sida om den gamla stadskärnan, är Caorle ett populärt resmål på sommaren. Här trivs barnfamiljer bra eftersom de båda stränderna är väldigt barnvänliga.
Caorle är också känt för sin goda mat. Italiensk mat är ju alltid god, men det är som om att pizza, pasta, risotto och andra italienska klassiker smakar lite bättre här. Caorle är inte bara en turistort, här är det liv och rörelse året om och det finns många trevliga vinbarer och restauranger i den gamla stadskärnan. Att åka till Venedig är nästan ett måste när du är här. Härifrån är det bara åtta mil till Venedig, vilket är perfekt för en dagsutflykt.

Inte långt från Caorle ligger också Gardasjön som är ett av de vackraste naturområdena i hela Italien. Det tar ungefär 2,5 timme att köra hit, vilket gör det fullt möjligt att åka över en dag. Men ett tips är att boka en hotellnatt och se både solnedgång och soluppgång. På vägen passerar du också Verona som är känt från Shakespeares Romeo & Julia.

Venedig

Det råder väl inget tvivel om att Venedig är en av Italiens vackraste städer och det är verkligen en stad som alla borde besöka en gång i livet. Att promenera runt i en stad där gatorna lika ofta är en kanal är väldigt speciellt. Det kan bli väldigt varmt och fuktigt här mitt på sommaren, så se om du kan planera utflykten hit en dag då det inte är så varmt. Eller ännu bättre om det är lite molnigt och stranden i Lido di Jesolo och Caorle inte lockar lika mycket.

Så tar du dig hit

Det går charter med Apollo till Lido di Jesolo och Caorle i sommar från Stockholm. Flyget landar på Venedig internationella flygplats och därifrån tar det ungefär 30 minuter med buss till Caorle och 1 timme till Lido de Jesolo. Från Stockholm kan du också flyga direkt till Venedig med Norwegian flera gånger i veckan under sommaren.

Föredrar du att själv komponera din semester på Adriakusten, så kan du via Sembo boka paket med flyg och hotell efter eget önskemål.

Reguljärflyg till Venedig

Charter till Lido di Jesolo

Charter till Caorle