Publicerad 12 mars 2012

Förra sommaren tänkte vi campa i Italien. När vi letade efter campingar hittade vi en för oss ny form av campingboende: hyra av uppställt tält på plats. Nu pratar jag inte om ett vanligt tält utan ett hustält som har allt från kyl och frys, sovkabiner med sängar, grill, utemöbler – ja i princip allt du behöver för ett bekvämt boende, förutom toalett och dusch. Det fanns många campingar och tältuthyrare att välja på, men vi fastnade för en camping i Po-deltats nationalpark vid Adriatiska havet och valde ett Smilecamp-tält.

Livet på Camping Villaggio Barricata

Campingen ligger längst ut på en udde i nationalparken. Jämfört med svenska campingar skulle jag säga att den är mer än 5-stjärnig. Infrastrukturen är väl uppbyggd, det finns bankomat, affär, restaurang, pooler, cykeluthyrning, turistbyrå med mera. Animationsteamet bjuder på det mesta, tennis- fotbolls- och dansskola, barnaktiviteter, kvällsunderhållning, m.m. Jag fastnade för vattengymnastik som varje dag avslutades med aqua-dancing, bland annat waka-waka. På eftermiddagarna brukade barnen från olika länder samlas vid fotbollsplanen. Vi var de enda svenskarna men det var inga problem för barnen att få nya kompisar. Varje kväll underhöll animationsteamet oss gäster med någon typ av underhållning, allt från buskis till musikal och tävlingar. Det var inga problem med att underhållningen var på Italienska, de var så duktiga så att språket inte hade någon betydelse. Höjdpunkten på veckan var poolparty, då alla fick bada på kvällen till musik och dans. Badvakterna vid poolerna var även sjukvårdutbildade och tog väl hand om gästerna. Barnpoolen var en speciell pool med mjuk botten, perfekt för småbarn. På morgonen innan frukost, och innan det hann bli allt för varmt, brukade jag och makan turas om att ta en löprunda i den vackra naturen i närheten av campingen. Det var fantastiskt att springa längs med lagunen Sacca dei Scardovari och se hur dagens skörd av musslor fiskades upp. Lagom tillbaks var de nybakta frukostfrallorna färdiga att inhandlas i affären.

Stränderna

Det finns två stränder att välja på, en som tillhör campingen med en ca 1 km lång sandstrand. På kvällarna arrangerade animationsteamet disco på uteserveringens trädäck. Sen finns det en 3 km lång sandstrand som ligger på en liten långsmal ö vid hamnen utanför campingen, en kanal delar av ön från fastlandet. Stranden är bara öppen dagtid, bron över till ön dras bort på kvällen. Den stranden var fantastisk med flera mysiga uteserveringar. Det var inte så mycket folk där på vardagarna, men på helgerna förvandlades stranden och det var fullt av Italienska familjer där, vilka var fascinerade att iaktta i smyg. Vi brukade avsluta dagen i en av serveringarna med att ta varsin cappuccino och favoritglassen körsbärsglass. Sedan satt vi och njöt av den ljumma eftermiddagsbrisen, borstade bort sandkornen från kroppen och kände smaken av det salta havet på läpparna.

Dagsutflykt till Chioggia

Choioggia är en stad som ligger i samma lagun som Venedig. Den gamla stadsdelen har flera charmiga hus och flera kanaler. Det finns en modern del, Sottomarina som ligger längs en lång sandstrand full med hotell, campingar och till och med karuseller. Men vi var mer intresserade av den gamla stadsdelen och var glada över att vi inte hade valt att bo där. Vi parkerade innan bron över till den gamla stadsdelen vid en coop-affär och promenerade över bron. Här finns det inte så mycket turister utan vi blandade oss med de lokala invånarna. På kanalerna guppar färgglada småbåtar och det är mycket folk på caféerna. Vi slog oss ner vid ett bord och tog varsin cappuccino och barnen varsin glass. De flesta caféer har även har ett stånd där barnen kan välja varsin kulglass. Vi satt nöjda där ett tag och tittade på människorna som gick och cyklade förbi. Vi upptäckte att många i Italien har cyklar med en liten motor på. De cyklar en bit sen vilar de och låter motorn ta över. Längs med huvudgatan hittade vi ett flertal butiker där vi fyndade. När vi kom längst ut vid havet upptäckte vi att det gick en färja till Venedig därifrån.

Dagsutflykt till Venedig

Vi bestämde oss för att besöka Venedig en dag när väderprognosen visade en mulen dag. Vi satte oss i bilen direkt efter frukost för att bege oss till Venedig. Det finns ett flertal parkeringar på fastlandet och du kan då ta dig till Venedig med buss, båt eller tåg, men vi valde att köra över den långa bron som förbinder Venedig med fastlandet. Vid Piazzale Roma parkerade vi i ett parkeringsgarage. Bilarna står parkerade i dubbla rader och vi fick backa in bilen och lämna bilnycklarna i bilen. När vi kom tillbaks på kvällen stod bilen på ett helt annat ställe. Jag hade inga stora förväntningar på Venedig, men det är en fantastiskt vacker stad, med vackra byggnader. Det är svårt att beskriva allt, det måste upplevas. Men jag kan ge några tips:

1. Glöm inte kartan

Ha gärna med en karta över staden, det är lätt att hamna på fel sida av någon kanal om du inte följer vägvisningarna som sitter på husväggarna. Vi kom vilse och det var långt tillbaks till nästa bro. Men vi hade tur och hittade en Traghetto, en taxivariant av gondol som förde oss över kanalen för 50 cent per person. Ett prisvärt alternativ till skillnad mot den dyra gondolfärden.

2. Skydd mot solen

Ett tips är att ha en huvudbonad på sig, det kan bli ganska varmt om solen ligger på.

3. Skippa restauranglunchen

Det kan vara dyrt att äta och dricka på restauranger och många säger att kvaliteten inte är den bästa. Ett tips är att köpa en toast eller en Focaccia med någon god fyllning mellan. Det finns ett bra ställe precis innan Markusplatsen.

4. Bra promenadskor

Ett annat tips är att ha fotvänliga stadiga skor. Det finns många kullerstenar och trappor som ska passeras.

5. Drick en läskande Spritz

Prova på Venedigs nationalaperitif Spritz i en bar eller blanda till själv. Spritz består av vittvin eller Prosecco och bitter Aperol. Läskande gott efter en varm dag i solen.

Psst! Fler tips inför Italien-semestern

- Det stämmer vad alla säger! Pizzorna och glassen är otroligt goda i Italien. Testa och hitta din egen favorit pizza eller glass.
- Det är alltid trevligt att läsa en roman som handlar om resemålet du ska till innan eller under din vistelse och ger vistelsen en annan dimension. Jag rekommenderar någon av Donna Leons böcker med kommissarie Brunetti i huvudrollen, som utspelar sig i Venedig och trakten däromkring.
- Om ni bilar ner ta gärna västra delen förbi Gardasjön ner mot Adriakusten. En naturskön väg, stanna gärna och doppa tårna i sjön och ta en fika.