Nybörjarguide till Venedig

Strip
Medlem sedan 2009, besökt 31 länder

Reseguidens medlem Sabina Waginer, alias "Strip", tyckte själv att det var svårt att hitta tips inför resan till Venedig. Med hennes nybörjarguide till kanalernas stad slipper du känna dig oförberedd.
Publicerad 27 april 2012

Staden som sakta sjunker har mer än bara romantik, och jag tycker att ett besök i livet är ett måste. Det kan ta ett tag att komma underfund med Venedig. Till en början kan staden kännas som kliché och kanske lite för lik Stockholm. Ge dig själv en dag att ändra uppfattning så kommer du garanterat se det vackra. Du kommer fascineras av stadens balans. Bland smala gränder gömmer det sig pampiga kyrkor från 1400-talet. Små hus med flagnande fönsterluckor och slitna fasader är besmyckade med vackra jungfru Maria-skulpturer. Långa blomsterrankor smeker lugnt kanalernas gröna vatten.

Få en bra start på resan

Båten från flygplatsen är full av skrikiga fransmän, svenskar och japaner. Det är instängt, varmt och trångt. Men framför allt – jag är hungrig. Att åka till Venedig tar inte ens 2,5 h och det är lätt att tro att resan går så mycket snabbare än att åka till exempelvis Spanien. Båtresan från flygplatsen tar ca. 1,5 h vilket jag inte var beredd på. Venedig fick inte en ärlig chans att göra ett gott första intryck på mig och det var först flera timmar efter ankomst jag kunde uppskatta staden. Så underskatta varken resans tid eller ditt behov av mat – det är onödigt att förstöra första dagen. Köp tur&retur-biljett på Venedigs flygplats för 25 euro.

Har du gått vilse?

Det är omöjligt att hitta i gränderna, och då menar jag omöjligt. Tyckte du att Marrakechs medina var komplicerad? Då blir Venedig en utmaning! Men låt dig inte skrämmas – att gå vilse är mer regel än undantag. Snart kommer du ha lärt dig vägen från hotellet till större monument varifrån du alltid kan lokalisera dig. Karta är bra att ha, men det är egentligen inget måste då den inte är till mycket hjälp. Memorera istället vissa torg/butiker för att ha en aning om var du befinner dig. Den första dagen kan vara småjobbig men det är värt allt besvär och snart löser det sig av sig självt! Har du inget särskilt mål är det dessutom perfekt att tappa bort sig. Du kommer hitta massor av mysiga platser som du annars inte hade upptäckt.

Gummistövlar..

Det kan regna en hel del i Venedig. Det är inte ovanligt att dagen är uppdelad med både skinande sol och häftigt regn. När det regnar i Venedig är det inte som var som helst, staden svämmar lätt över. Efter två timmars regn i samband med tidvattnet är Marcusplatsen översvämmad och kanalernas vatten står i höjd med gränderna. Staden blir svårpasserad. När det regnade första kvällen trodde jag att det skulle bli ett helvete, men tänk om! Staden förändras helt och låt inte vattnet hindra dig. Ta med dig ett par gummistövlar om det finns risk för regn, eller köp ett par där. De säljs runt om i hela staden. Det kommer att vara värt det och du slipper gå i en labyrint för att ta dig över torg där vattnet är decimeterhögt.

Castello

Venedig fylls nästan alla årstider av turister. Det blir svårt att ta sig fram och efter ett tag kan det kännas för mycket. Kvarteren längst bort – Castello – är väldigt fina, och helt folktomma! Det är lugnt och här bor en stor del av lokalbefolkningen. Tomma gränder fylls av tvättlinor mellan de mysiga husen. På restaurangerna möts du inte av många turister, priserna är bättre och det finns en fin park att promenera i.

Lido

Åk till Lido. Ön i Venedigs lagun som bara ligger fem båtstationer och 15 min bort från Markusplatsen. Här är allt annorlunda mot Venedig. Det känns lite mer som en typisk semesterort men det är skönt som ett avbrott mot all trängsel i Venedigs gränder. Det finns långa, sköna stränder och det finns hur mycket snäckor som helst att plocka. En timme på Lidos heta strand får dig verkligen att längta till sommarens solresor. Åk hit en solig dag för att sola, för tro mig – även om det känns blåsigt och kyligt så kan du med solens hjälp ligga i bikini här. Ta linje 1 med båten mot Lido, slutstationen.


Tänk på: Att italienarna inte förstår sig på kösystem. Försök att inte bli upprörd när de ställer sig före dig i ”kön”. Det är trots allt vi som ska ta seden dit vi kommer.
Missa inte: Att köpa båtkort, köp ett tre-dagars för 33 euro, då kan du åka runt inne i Venedig och bland öarna.
Missa gärna: Restaurangerna längs strandpromenaden, där kostar en liten vatten 4,50 euro och en öl 10. Helt onödigt.


Flyg till Venedig

Hotell i Venedig