Smaka på Bologna

Stine
Reseguiden, besökt 19 länder

Bild: Shutterstock
Bild: Stine Berg
Bild Annica Ryberg
Bild: Annica Ryberg
Bologna är kanske inte den första staden man tänker på när man planerar en weekend i Italien, men det är en stad som verkligen förtjänar lite mer uppmärksamhet. Här guidar vi dig till Bologna, Italiens mathuvudstad.
Publicerad 13 oktober 2023

Bologna är en stad i de norra delarna av Italien, i området Emilia-Romagna. Den bästa tiden på året är att resa hit mellan mars och oktober, men undvik augusti när italienarna själva har semester och mycket är stängt i staden.

Mycket att se och göra i Bologna

Bologna är en stad full av historia, här ligger bland annat Europa äldsta universitet med anor från 1100-talet. På universitetsområdet som ligger på gata Via Zamboni finns också flera museeer, som är värda ett besök. Några har gratis inträde. De flesta sevärdheter ligger i Bolognas historiska centrum och Piazza Maggiore är en bra utgångspunkt för att utforska staden.

Här ligger också turistinformationen där du kan få en karta med tre färdiga vandringar: “Classic Itinerary”, som guidar dig genom gator, kyrkor och byggnader, “The Itinerary of the Tower”, som tar dig med till flera av stadens många torn och “Itinerary of the water” som visar dig en annan del av Bologna, nämligen den under dig. Om du inte har höjdskräck kan du ta de 498 stegen uppför trappan till toppen av tornet Torre degli Asinelli som ger dig en fantastisk utsikt över staden och inte minst Bolognas eget lutande torn, Torre dei Garisenda som står bredvid.
Se alla fina vandringsalternativ här

Gå på matjakt

Bologna är känt som Italiens mathuvudstad och de som bor här lägger en stor del av sin inkomst på just mat. Inte för att det är speciellt dyrt, men för att det finns så mycket god mat och urvalet av bra, lokala råvaror är stort. Bolognas matmarknad ser kanske inte ut så som man tänker att en typisk marknad ska vara. Här består den av butiker på två-tre gator i centrum som säljer kött, frukt, fisk, ost, vin och alla tänkbara delikatesser.

Det är öppet från tidigt på morgonen till mitt på dagen och stänger i några timmar, innan de öppnar igen på kvällen. Du hittar marknaden öster om Piazza Maggiore på gatorna Via Pescherie Vecchie, Via Clavature och Via Drapperie. Vill du veta mer om matstaden Bologna är en vandring med lokal guide att rekommendera. Cook Italy har bra “gourmet-vandringar” som tar dig runt på marknaden och du får lära dig att laga äkta italiensk mat.

Shopping

Förutom att köpa med dig mat som parmaskinka, lokalt vin och pasta så finns det en hel del bra shopping i Bologna. Stora italienska designers som Gucci, Armani och Versace har butiker här och även billigare kedjor som Zara och Mango. Det finns också många bra inredningsbutiker – och som alltid i Italien kan du köpa skor av väldigt hög kvalitet. Den största shoppinggatan är Via del Indepenzia och där finns allt från kläder och skor till restauranger och barer.

Äta och dricka

Det är inte svårt att hitta ett bra ställe att äta på när man är hungrig, eftersom det finns allt från hål i väggen som säljer fantastisk take away-pizza till fina gourmetrestauranger. Supergoda pizzabitar att ta med får du på Pizzeria Due Torri på gatan Strada Maggiore 3. Vill du sitta ner och äta pizza, som faktiskt inte är en lokal specialitet i Bologna, är Pizzeria La Brace ett bra val. Du hittar den på Via San Vitale och de har öppet på kvällarna.

Vill du bara ha ett glas vin och en god macka är Enoteca Italiana, på Via Marsala, en av de bättre. Smaka gärna på Mortadella, en skinka som är typisk för Bologna. Är du lite småhungrig före middagen, eller helt enkelt ätit så mycket gott under dagen att du inte orkar en hel middag, kan du gå till vilken bar som helst och köpa ett glas vin eller ta en drink (en “aperitivo” som de säger i Bologna). Då får du också diverse plockmat till. Maten håller hög klass och för ett gott glas vin betalar du 5 euro. Gå till exempelvis Caffe Masini 1952 på Via Caprarie eller Gamberini på Via Ugo Bassi 12.

Sött och gott

En måltid avslutas självklart bäst med lite italiensk glass, som är kanske den bästa i världen. Små glassbarer hittar du överallt i Bologna, den ena bättre än den andra. En som är väldigt populär just nu är GROM som ligger på Via D'Azeglio, de har fantastiska smaker som grapefrukt och mandel. Om du föredrar mjukglass ska du gå till Tutti som ligger på samma gata. Här tar du mjukglass själv och väljer strössel från en enorm strösseldisk.

Vill du bara ha lite choklad, eller kanske mycket, ska du gå till chokladbutiken Roccati på Via Clavature 17. Den drivs av familjen Roccati, med pappa bakom grytorna i den lilla chokladfabriken som ligger i en egen avdelning med glasväggar i butiken. Mamma och döttrarna står bakom disken. De delar vanligen ut smakprov så det är svårt att gå härifrån utan att köpa något.

Bo i centrum

Bologna är inte speciellt stort och om du bor i det historiska centrumet kan du ta dig runt till fots utan problem. Bo i närheten av Piazza Maggiore eller Due Torri, de två tornen, så bor du mitt i smeten.

Så tar du dig hit

Det finns direktflyg från både Stockholm och Köpenhamn till Bologna. Snabbaste sättet att ta sig från flygplatsen är med direkttåget Marconi Express. Det tar endast 7 minuter in till Bologna tågstation och kostar €9,20. Alternativt kan du flyga till Milano eller Vendig och ta tåget därifrån till Bologna. Det tar 1 timme från Milano och 2 timmar från Venedig.


Resor med flyg och hotell till Bologna

Flyg till Bologna

Hotell i Bologna