Skidsemester för barnfamiljen

Mattias
Medlem sedan 2017, besökt 33 länder

Foto: iStock
Foto: Branas.se
Foto: iStock
Foto: www.zellamsee-kaprun.com/
Foto: iStock
Foto: iStock
Många älskar att åka på en skidsemester på vintern. Att känna farten i backen, dricka varm choklad, basta och sitta framför en öppen spis, eller kanske ta några svängom på afterskin. Vi tagit fram resmål som passar barnfamiljen bäst där hela familjen kan ha en härlig vecka tillsammans.
Publicerad 4 december 2018

Du och din familj kan få en riktigt härlig skidsemester tillsammans oavsett om ni väljer att resa till mäktiga Alperna, mysiga Andorra, grannen Norge eller till en skidort här i Sverige.

Sverige

Sälen
Familjernas favorit, Sälen, har flera skidområden att välja mellan. Samtliga passar bra för barnfamiljen. Här finns hotell, stugor, lägenheter och lodger. Alla Sälens skidorter har många aktiviteter för stora och små. Det finns också flera restauranger och många butiker. I Lindvallen finns upplevelsevärlden Experium med äventyrsbad, surfing inomhus och 3D-bio om benen är trötta.

Åre
Åre är en internationell skidort som passar alla. Barnfamiljen gillar framförallt områdena Björnen, Rödkullen, Tegefjäll och Duved. Välj att bo på hotell i Åre by eller hyr en stuga nära liften i de mer barnvänliga områdena. Till Åre åker ni bekvämt med nattåg från Malmö, Göteborg eller Stockholm alternativ flyger via Stockholm till Åre/Östersund airport.

Branäs
Branäs är en familjevänlig skidanläggning med många roliga aktiviteter för barnen. Alla barnaktiviteter, med tex skattjakter och slalomtävlingar, är gratis. Välj att bo i lägenhet, lodge eller stuga – alla boenden är ski in ski out så du behöver aldrig använda bilen under semestern. Backarna är öppna till 19.00 varje kväll så att Du kan maximera skidåkningen.
Läs mer

Norge

Hemsedal
Här möts ni av en härlig fjällmiljö med långa nedfarter som passar alla. Byn ligger mitt emellan Oslo och Bergen och åker du inte bil går flera bussturer till Hemsedal. I Hemsedal finns flera olika boendealternativ och självklart även skidskola och skiduthyrning.

Trysil
Trysil är Norges största skidort och ligger vid Trysilfjellet som är känt för sina välpreparerade backar. Här finns restauranger på skidavstånd, stor variation av boende och moderna liftar, allt för en välyckad semester för barnfamiljen. Trysil består av fyra skidområden som hänger ihop. Flera år i rad har Trysil utsetts till Norges bästa skidort på World Ski Awards.

Andorra

Om du vill satsa på en skiddestination utan liftköer, med fantastisk skidåkning, strålande sol och underbar mat till bra priser, ska du boka din resa till Andorra.
Andorra, som är beläget mellan Frankrike och Spanien i den mäktiga bergskedjan Pyrenéerna, är idag mest känt för sin otroligt fina och upplevelserika skidåkning. Här finns pister belägna på över 2 500 meters höjd och med över 300 soldagar per år är det bäst att du packar ner solkrämen. Andorra är ett av de mest snö- och solsäkra skidområdena i Europa. Det är också ett taxfree land som erbjuder ett stort utbud av restauranger, barer, och shopping i toppklass. Andorra är ett litet land med stora upplevelser.

Alperna

Österrike
Wagrain är en skidort där du hela tiden har nära till liften och backarna. Passar perfekt för familjen med små barn då systemet är utformat så att hela familjen kan följas åt oavsett kunskap på skidorna. Här finns skidskola och badland. Lion Alpins familjehotell Grafenberg Resort passar utmärkt med 50 meter till närmaste liften, bufférestaurang, barnklubb, poolområde och skiduthyrning.

Zell am See är en annan ort i Österrike som passar bra för barnfamiljen. Denna skidort passar er med mindre och mellanstora barn, och Schladmin passar er med lite äldre barn/ungdomar. Wagrain och Zell am See har också garanti för skandinavisk skidskola.

Frankrike
Alpe d’Huez är en barnvänlig skidort mitt i de franska alperna. Orten är snösäker trots många soltimmar per år och har ett mysigt centrum med butiker, restauranger och en uppvärmd utomhuspool. Ortens skidsystem är välplanerat och bjuder på allt från smöråkning runt byn till utmanande pister uppe på Pic Blanc.

En annan populär skidort bland barnfamiljer är Val Thorens. Det är en av Frankrikes mest kända skidorter där byn ligger mitt i backen. Här finns skidskola även för de allra minsta men också ett sportcenter med klättervägg, inlinesbana och bollhav för den som är trött i benen. I Val Thorens hittar man även den sex kilometer lång pulkabacken Le Toboggan, som utlovar fjärillar i magen för alla som har mod nog.

Les Deux Alpes är skidorten som är upp och ner. De lätta och bästa pisterna för nybörjaren ligger högst upp i systemet och de svåraste och tuffaste längst ner mot byn. Det går liftar upp till de lätta backarna. I byn finns en isrink och en uppvärmd utomhuspool. Passar de lite äldre barnen som kan börja på toppen och sen utvecklas och ta sig ner till de lite tuffare nedfarterna. I byn är det livligt med många barer och klubbar samt många restauranger.

Italien
Cervinia, en av italienarnas favoritorter bjuder på sol, fantastiska restauranger och tack vare sitt höga läge även en massa snö, nästan året runt. För barnen finns en massa kul – allt från snöparker till tecknade figurer i backarna och Wild West Zone där det finns både hoppborgar och en vilda västern-stad. Dessutom är många av Cervinia pister enklare och passar små barn och nybörjare. Självklart finns det spännande utmaningar för resten av familjen också, som kanske önskar offpist eller svarta backar. Barn födda efter 31 oktober 2007 åker gratis tillsammans med vuxen. Skulle någon i gänget vara född före 1935 gäller samma där. Närmsta flygplatser är Turin, Milano och Geneve.

Cortina d'Ampezzo, hem till flertalet World Cups, Nordic Skiing Championships och även vinter-OS 1956, dessutom väljer många kändisar att resa hit. Området finns också med på UNESCOs världsarvslista. Här finns två backar som är skräddarsydda för de minsta och deras behov. Med över 150 instruktörer och bra skidskolor är det nästan en garanti att de små som tidigare inte åkt skidor nu kommer att susa ner för samma backar som äldre syskon eller mamma och pappa. Självklart kan de även prova på snowboard och barn över 7 år kan testa att åka telemark. Dessutom kan minstingarna åka med och följa djurspår i snön, testa snöskor och avsluta det hela med varm choklad. I området finns även ett flertal bra restauranger och affärer. Här finns bra barnrabatter och gratis skidbussar mellan de olika områdena. Barn upp till 8 år åker gratis. De flesta väljer att flyga till Venedig men även till exempel Innsbruck kan vara ett alternativ.

Sök alla skidresor här.
Sista minuten skidresor
Se alla erbjudanden om skidresor.


Erbjudanden skidresor

Alperna Europa

Alperna, löper som en båge från Frankrike, genom hela Centraleuropa och mynnar ut i Slovenien. Alperna, som är 50–80 miljoner år gamla lockar tusentals turister året runt. Ändå blir det aldrig trångt eller känns turistigt.

Vintertid ligger snön kompakt och folk vallfärdar från resten av Europa för att åka skidor, snowboard och uppleva riktig vinter. Stora liftsystem sträcker sig mellan flera byar och gör skidåkningen varierad och spännande. I stugorna och på soliga uteserveringar serveras härliga grytor, varm choklad och lunchrätter. Efter en lång härlig dag i backen lyser bergsbyarna upp och bjuder in till After ski, nattliv och fest. En del orter ståtar med att vara lugna, tysta och fridfulla. Alla hittar sin skidort och det finns ett oändligt antal ställen att prova på.
På sommaren är bergen gröna, sjöarna ligger spegelblanka och aktiviteterna växlar till vandring, bad, matresor och klättring. Golfare kan, helt oväntat, hitta ett stort utbud av banor bland annat i Österrike. På nästan varje sjö finns vindsurfing, vattenskidor, segling och lekland för barnen.
Med det skiftande klimatet är alperna ett riktigt matmecka. Här finns delikatesser, ostar, charkuterier från boskap och vilt och fantastiska viner från bergens sluttningar. Vintertid som sommartid är Alpländerna ett matområde för alla.
Vilken årstid du än väljer är det en mäktig känsla att vakna upp bland de snötäckta bergstopparna. Det är tyst, fridfullt och en magisk känsla.