Så bokar du din resa på nätet

Roy
Medlem sedan 2004, besökt 68 länder

Du kan spara en hel del pengar genom att boka på nätet och ta kontroll över detaljerna, men det gäller att veta vad man gör. Här får du våra bästa tips om vad du skall tänka på för att lyckas med att själv skapa din semester.
Publicerad 25 maj 2012

Har du aldrig prövat att boka din resa på nätet eller känner du dig bara osäker på hur man bäst lyckas? Det finns både möjligheter och fällor, våra tips ger dig bättre chans att skapa en skön resa via nätet.


1. Skaffa överblick och jämför alternativ

Att se till att man får överblick och sedan jämföra alternativen noga är en nyckel till att hitta en prisvärd resa på nätet. Jämför olika datum, bolag, tider och alternativ. Det finns mycket att välja bland, därför är en jämförelsesajt instrumentet för att få kontroll. Priserna kan variera kraftigt och en tumregel för den som vill pressa priserna är att undvika de stora skolloven och populära helger. Och om du ändå måste resa i dessa perioder, så råder vi dig att boka tidigt.

2. Paketresa eller på egen hand

Med en färdig/flexibel paketresa som du bokar hos en arrangör har du en trygghet inom paket- och resegarantilagen, du slipper alltför många val och det är bekvämt att låta någon annan sköta planeringen.
Boka flyg och hotell var för sig för att skapa ditt egna prisvärda paket? När du paketerar själv har du verkligen möjlighet att skräddarsy din egen resa efter egna önskemål. Du kan också boka en flygstol med charterns sista minuten och boka ditt boende på egen hand för att få exakt den semester du önskar.

3. Lyssna på andra resenärer

Många hotellsajter visar omdömen och betyg från andra gäster, vilket underlättar mycket i valet av hotell. På en sajt som Tripadvisor och på Reseguidens hotelljämförelsetjänst finns omdömen från andra resenärer som kan hjälpa dig att välja ett bra hotell. I ett reseforum kan du ställa dina egna frågor direkt till andra resenärer och diskutera. Här på Reseguiden hittar du också destinationsguider skrivna av kunniga medlemmar, titta runt bland guiderna för att få inspiration och information om ditt resmål.

4. Boka på nätet

När du väl sätter dig och bokar för första gången, ta gärna hjälp av någon som har erfarenheten att boka resor på nätet och låt henne/honom sitta bredvid och lotsa dig om du skulle hamna fel eller det dyker upp frågor. Boka på trovärdiga sajter där du helst kan få gratis telefonsupport, även om det skulle kosta något mer att boka biljetten där. Undvik att boka på en sajt som inte känns professionell, även om det skulle vara lite billigare.

5. Läs avbeställningsvillkoren

Innan du bokar, så kolla vad som gäller vid avbeställning. För flygbiljetter är det vanligt att du inte får något tillbaka, eventuellt kan du boka om mot en avgift. Vissa hotell godkänner avbeställning fram till 24 timmar innan dagen du ankommer medan andra hotell har hårda avbokningsregler. Hos charterbolagen är det inte ovanligt att du kan preliminärboka en resa några dagar, innan du bestämmer dig. Det gäller dock inte sista minuten-resor, där du ofta bör slå till direkt då priserna under högsäsong snabbt går upp.

6. Kolla, kolla, kolla

Kolla allt flera gånger innan du bokar och är ni flera som reser tillsammans så låt alla vara med och kontrollera speciellt datum och tider så att det inte råder någon missuppfattning er emellan. Kontrollera att det är rätt ort/destination, så att det inte är någon förväxling med en ort med samma namn i ett annat land/stat. Kolla att hotellet verkligen ligger i rätt ort och inte i en närliggande ort, då ofta närliggande orter visas som alternativ i träfflistorna på hotelltjänster.

7. Betala smidigt med kort

Det är smidigt att betala resan direkt med kort på nätet. Det ingår ofta en kostnadsfri kompletterande reseförsäkring när du betalar din resa med VISA eller Mastercard. Kolla med din bank vad som gäller för just ditt kort!

8. Skriv ut alla bokningar och bekräftelser

Det är lätt att tappa bort bokningar i mailhögarna i din dator, skriv ut alla viktiga bokningsunderlag/färdbiljetter och samla i en mapp. Spara noggrant alla bokningsnummer och håll reda på var du bokad vad, annars kan det bli besvärligt.

9. Prenumerera på nyhetsbrev

Att få erbjudanden och information om aktuella kampanjer direkt till inkorgen gör att du inte missar någonting. Med nyhetsbrev från olika flygbolag och resesajter får du koll på läget. Och Reseguidens nyhetsbrev hoppas vi att du redan har?

Dela med dig av bokningstips

Har du tips att dela med av gällande vad man skall tänka på när man bokar resa på nätet, så lägg gärna till det med en kommentar. Dela med dig av dina goda råd, så hjälper du många.

Specialisthjälp

Tycker du att det är för besvärligt att själv boka din resa på Internet och du inte har någon som kan hjälpa dig, så rekommenderar vi att du går till en bra resebyrå eller researrangör som gör arbetet åt dig. Detta gäller i högsta grad om du skall på en mer komplicerad resa, som en safariresa i Afrika eller en rundresa i Stilla Havet, där det finns kunniga specialister som gör stor skillnad.

En värld av möjligheter

Gör du rätt och tycker att det är kul, så öppnar sig en värld av möjligheter att planera och boka en resa på internet. Allt är möjligt och du kan ofta spara mycket pengar på att göra det själv.
Med hjälp av bra verktyg och destinationsguider har du idag mycket lätt att få översikt över resor, priser och destinationer, där det bara är du som sätter gränser till vad som är möjligt.


Jämförelsetjänst Flyg
Jämförelsetjänst HotellJämförelsetjänst CharterSurfa bland reseförslagen på Reseguiden.se.