Pittoreska Weggis – Schweiz egen riviera

Aniika
Medlem sedan 2010, besökt 61 länder

Foto: aniika, medlem sedan 2010
Foto: aniika, medlem sedan 2010
Foto: aniika, medlem sedan 2010
Foto: aniika, medlem sedan 2010
Den lilla staden Weggis, som också går under namnet "Riviera of Central Switzerland”, är en av pärlorna i Schweiz. Staden är känd för sitt tropiska klimat, vilket innebär att både vinrankor och palmer frodas här.
Publicerad 2 maj 2013

Jag och min man fick nöjet att besöka staden i augusti månad i samband med ett bröllop – som hölls med kulissliknande utsikt över storslagna alper och den glittrande alpsjön Lucerne. Weggis har ett blygsamt invånarantal på 4 000 personer, och ligger vid foten av berget Rigi, intill Lucerne med dess kristallklara vatten. Den lilla staden lockar till sig många semesterbesökare, inte minst schweizarna själva.

Vacker strandpromenad och svalkande dopp

Efter en lång bilresa genom Europa var det fantastiskt att få snöra på sig gympaskorna och ge sig ut på en joggingtur för att upptäcka staden. Weggis har en vykortsvacker strandpromenad längs sjön, och på flera ställen kan man stanna till för att ta ett svalkande (jodå, en alpsjö är riktigt kall) dopp i sjön. Det finns också ett flertal små serveringar där man kan stanna en stund och avnjuta en riktigt god apfelstrudel för att riktigt komma in i stämningen. Min tur fortsätter dock upp, upp, upp - mot bergen. Längs de slingriga vägarna ståtar det ena vackra typiska ”alphuset” efter det andra, med det karaktäristiska liggande timret.

Krispig alpluft

På min väg upp möter jag också otaliga vandrare, välutrustade med bra vandringskängor och stav. Att ge sig ut på någon av de otaliga vandringslederna uppe i alperna verkar vara mer regel än undantag, för både unga och gamla schweizare. Alpluften är krispig, och jag njuter av att fylla mina lungor med den rena luften. Jag får flera gånger stanna och kippa efter andan, både på grund av de branta uppförsbackarna, men också med anledning av de fantastiskt vackra vyerna. Det känns som om jag hamnat i ett filmlandskap, och jag förväntar nästan att få se Maria från ”Sound of Music” dyka upp bakom en kulle och joddla en snutt för mig.

Linbana med vidunderlig utsikt

Att jogga ända upp till alptoppen klarar nog inte ens den mest bevandrade alpgurun, och ännu mindre jag. Dagen efter beslutar vi oss istället för att ta en tur upp till toppen med stadens linbana, ”Luftseilbahn”. Denna åktur bjöd bokstavligt talat på resans absoluta höjdpunkt. Turerna avgår var trettionde minut, och efter en hisnande tur på 10 minuter är det dags att kliva av. Priset ligger på 66 franc tur & retur (ca 450 SEK), och upplevelsen är definitivt värd varenda franc. Vagnen bjuder på en fantastisk panoramautsikt över Weggis och dess närbelägna byar, med alpsjön i bakgrunden. Linbanan tar dig till stationen “Rigi-Staffel”, 1604 meter över havet. Här finns både restauranger och hotell. Därifrån bör man ta sig vidare upp till toppen på berget Kulm. Är man lika hurtig som schweizarna själva tar man såklart en av vandringslederna upp till toppen. Mina ballerinaskor höll inte riktigt måttet, vilket innebar att vi ”fuskade” och hoppade på ett tåg som tog oss vägen upp till toppen på berget Kulm - som mäter 1798 meter över havet!

Äta och bo

Vi hade redan hemma i Sverige bokat in oss på spahotellet Wellness Hotel Rössli Weggis, och var mer än nöjda med vårt val. Hotellet höll riktigt bra standard, och morgonen kunde vi avnjuta en fin frukostbuffé med massor av schweizisk ost. På hotellet fanns en fräsch spaanläggning och ett välutrustat gym, men med strålande sol valde vi att istället belägra hotellets poolområde. Efter att ha sprungit mina intervaller upp- och nedför Rigis branta vägar kan det efterföljande doppet i poolen ha varit mitt bästa någonsin. Är man beredd att betala lite mer för sitt boende ska man definitiv boka in sig på hotellet ”Hotel Park Weggis”. Det anrika hotellet, som byggdes redan 1875, har inte mindre än tre restauranger, varav en återfinns i Michelinguiden. Till hotellet hör en vacker japansk trädgård/park där man kan strosa runt.

Att tänka på

Schweizertyskan är väldigt svår att förstå sig på, även för mig som har bott i Berlin under ett år, men schweizare kan också prata ”vanlig” tyska. Var beredda på att restaurangpersonalen på de mindre restaurangerna inte är lysande på engelska, men var man bara tillräckligt uppmärksam på tyskalektionerna i skolan klarar man sig hjälpligt. Tänk också på att flera av caféerna/restaurangerna inte tar emot kort, så ha gärna schweiziska franc nära till hands.

Så här tar man sig hit

För att verkligen få uppleva det vackra landskapet valde vi att bila ner från Stockholm, via Danmark och Tyskland. Det går också att ta sig hit med tåg eller flyg - närmsta flygplats är Zürich, 70 km.


Flyg till SchweizPopulära hotell Schweiz