På hög höjd i Himalaya

Mkrans
Medlem sedan 2012, besökt 44 länder

Foto: mkrans, medlem sedan 2012
Foto: mkrans, medlem sedan 2012
Foto: mkrans, medlem sedan 2012
Efter New Dehlis kaotiska larm, bländande marmor i Taj Mahal och den dallrande hettan i Rajasthans ökenlandskap kan en tur till Himalaya kanske fresta? Upptäck ett annorlunda Indien: lugnet, tystnaden och fridfullheten i buddhistmunkarnas McLeod Ganj.
Publicerad 18 januari 2013

McLeod Ganj

McLeod Ganj är en bergsstation liggandes 2000 m ö.h som sägs vara ett himmelrike för backpackers sökandes buddistisk visdom. I april är det dock lågsäsong och turismen är inte särskilt påträngande. Det är oerhört avkopplande att bara gå omkring i byn och insupa atmosfären som markant skiljer sig från det övriga Indien. Byn har fått sitt namn efter Sir Donald Friell McLeod, tidigare guvernör av Punjab då britterna styrde Indien. Sedan 1959 är McLoed Ganj hemvist åt Dalai Lama och den tibetanska exilregeringen.

Att se i McLeod Ganj

Tsuglagkhang Complex är ett Tempelområde i södra delen av byn där Dalai Lama har sitt säte och som innefattar Dalai Lamas residens, ett kloster, flertalet tempel, ett café och ett museum. Bland annat finns här Tsuglagkhang Temple, det största tibetanska templet utanför själva Tibet och Dalai Lamas personliga tempel . Det mindre Kalachakra Temple byggdes 1992 och dess väggar är täckta av traditionella tibetanska målningar och fresker. Templet används av Dalai Lama vid offentlig undervisning och är ett populärt mål för pilgrimsfärder.

Munkklostret Namgyal fungerar som den 14:e Dalai Lamas personliga kloster sedan 1959. På eftermiddagar och kvällar kan man här se unga munkar debattera i traditionell tibetansk stil med handklappningar och yviga gester.

Bönerullar finna både här vid Tsuglagkhang Temple och vid templet inne i byn. Syftet med att snurra på bönerullar är att nå upplysning för att på bästa sätt kunna hjälpa alla lidande varelser. Snurra ett varv på bönerullarna och gå sedan Temple Road upp till byn igen. Vägen är kantad av hantverksstånd och ger en makalös utsikt över Kangradalen nedanför.

Ett besök till Tibet Museum ger en inblick i den tibetanska historien, kulturen och traditionen. Fotografier, intervjuer och videoklipp visar den kinesiska ockupationen av Tibet och den påföljande utvandringen av 100 000 tibetaner till bl.a. Indien och Nepal. Museet har öppet tisdag till torsdag kl. 9-17.

Vandra i Himalaya

En enklare dagsvandring som varken kräver guide, speciell utrustning, klädsel eller elitkondition är den upp till Triund Hill, 3000 m ö.h. Det är inte helt enkelt att få tag på kartor, så ta en taxi till början av vandringsleden. Taxiresan tar ca. 20 minuter och bered er på att den är rätt så läskig då den går på en krokig, smal och stenig väg nära branta stup. Det tar ca fem timmar att vandra upp till toppen i lugnt tempo. Stigen är bred, ganska enkel att gå på och kantas överallt av vackra rhododendron. Stanna ofta för att vila och njuta av den fantastiska utsikten som annars lätt glöms bort bland all andhämtning! Längs stigen finns teashops som säljer läsk, vatten, godis och annat ätbart och på toppen finns ett par tält där det lagas enklare mat över öppen eld. Många väljer även att campa uppe på Triund Hill; grässlätten nedanför de spetsiga bergen är fylld av studenter som tältar.

Boende och mat

Vill man bo med en strålande utsikt kan man välja att boka in sig på Surya Mcleod, men hotellet är inte att rekommendera vid ostadigt väder eftersom det regnar in i hotellobbyn och trapphuset! Själva hotellrummet är dock vattentätt och har en makalös utsikt. Hotellstandarden på de flesta hotell här är relativt låg. Vill ni inte bli besvikna, så förvänta er inget mer än en ren säng, en fungerande dusch och en hyfsad frukost.

Välj en av de restauranger som ståtar med makalös utsikt ner mot Kangradalen. Beställ gärna något från den tibetanska köket. Maten är inte alls lika kryddstark som den indiska och momos, den tibetanska motsvarigheten till dumplings, är en återkommande rätt på menyerna.

Resa hit

Enklast att ta sig upp till McLeod Ganj är via flyg eller tåg från New Dehli. Närmaste tågstation är Pathankot och därifrån tar man sig vidare med taxi eller buss 1,5 timme österut till McLoad Ganj. Att flyga tar 1,5 timme och Kingfisher Red Airlines flyger dagligen till/från New Dehli till Kangra airport, som ligger 1 mil söder om McLeod Ganj. Att färdas med bil i Indien är också en upplevelse och detta kan rekommenderas om man har tid på sig. Hyr dock en chaufför, att själv köra bil i detta land är i det närmaste självmordsbenäget!


Flyg till Indien

Mcleodganj Indien, Asien