Nybörjarguide till Florida

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: iStock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Av alla stater i USA är Florida en av de mest kända och en av de som kan skryta med riktigt mycket sol nästan året om. I Florida samsas Disneyfigurer med alligatorer, rymdraketer och kändisar.
Publicerad 8 november 2017

Det har länge talats om att Florida är ett paradis för pensionärer. Detta stämmer visserligen, men sanningen är den att det är ett paradis för alla. Flygtiden från Sverige är rimlig och med SAS nya direktflight till Miami tar du dig hit på cirka 10 timmar. Vädret i Florida är i stort sett alltid bra, du kan festa loss bland kändisar och innefolk i South Beach, du kan titta på hockey i Tampa, undersöka träskmarker och allligatorer i Everglades, besöka någon av alla nöjesparker eller bara ta det lugnt på någon av alla vackra sandstränder. Det finns hur mycket som helst att göra och se, enda problemet är att välja vad. Florida är en av ganska få destinationer som passar lika bra för den festsugna ungdomen som för pensionärerna, golfarna, paret och barnfamiljerna.

Här trivs barnfamiljen

Då det finns många bra platser att besöka för barnfamiljen och vill du få ut det bästa av Florida rekommenderas minst två veckor för att hinna uppleva allt, utan att stressa. Den ultimata upplevelsen får du ifall du flyger in till Orlando, spenderar runt tre dagar här på en eller flera av alla nöjesparker. Sedan tar du dig med hyrbil ut mot västkusten, till favoriterna St Petersburg, Siesta Key eller Clearwater Beach. Här är vattnet betydligt varmare och finare än på östkusten, dessutom är det långgrunt och sanden är som potatismjöl. Välj att bo på hotell, i lägenhet eller hyr ett eget hus med pool. Stanna kvar här och njut eller kör vidare mot nya äventyr i Fort Myers, på Sanibel Island eller i Naples. Härifrån är det nära till Everglades med sina alligatorer och träsk. Avsluta semestern med Miami eller Key West, som har massor att erbjuda för hela familjen. Väljer du istället östkusten är Fort Lauderdale, West Palm Beach, Cocoa Beach och Cape Canaveral med Kennedy Space Center utmärkta alternativ.

För paret som reser utan barn

Har du barnasinnet kvar så funkar Orlando utmärkt även för vuxna som vill ha kul. Staden erbjuder också ett stort utbud av bra restauranger, främst i området runt International Drive. Vill du hellre undvika stora folkmassor och stora barnaskaror ska du bege dig till Lover´s Key, strax utanför Fort Myers. Här finns en fin sandstrand där du kan få vara lite för dig själv - perfekt för lite romantik. Tröttnar du på stranden finns Fort Myers och Naples med sin golf, sina restauranger och sin shopping endast ett stenkast bort. Gillar du lyx och exklusivt boende är Little Palm Island Resort perfekt för dig. Hit tar du dig med båt eller ett mindre flygplan, ingen under 16 år är välkommen på ön och i de lyxiga stugorna finns varken tv eller telefon. Hit åker man för att rå om varandra. För paret som gillar fest och när det händer lite mer är South Beach perfekt. Här finns det gott om hippa hotell, restauranger och uteställen. Även Key West är perfekt för party, här firar man solnedgången varje kväll.

För dig som älskar att shoppa

Älskar du att shoppa är Florida perfekt för dig. Gillar du köpcenter finns det några av världens bästa i det här området. De mest kända köpcentrena i Orlando-området är Orlando Premium Outlets-Vineland Avenue och Orlando Premium Outlets-International Drive som båda är riktigt bra. I Orlando-området finns även The Mall At Millenia som har över 150 affärer och restauranger i alla prisklasser, samt The Florida Mall som är gigantiskt och som har över 250 affärer och restauranger. Här finns allt från Armani till H&M. I Miami-området kan du välja mellan det enklare Bayside Marketplace, Dolphin Mall med sina 240 butiker eller världsberömda Sawgrass Mills med sina över 350 butiker och outletbutiker. Det du inte hittar här behöver du inte. Föredrar du att få lite sol samtidigt som du shoppar finns det gott om butiker i South Beach och Downtown Miami. I South Beach ligger de bästa butikerna på Lincoln Road, Española Way, Washington Avenue, Collins Avenue and Ocean Drive. I Orlando finns den bästa shoppingen, förutom i köpcentrena, runt nöjesparkerna samt på International Drive och Market Street. Självklart finns det även bra shopping längs öst- och västkusten.

För golfaren

Med ett solsäkert klimat är det inte konstigt att Florida har fler golfbanor än många andra platser på jorden. Det är inte heller en tillfällighet att golfkändisar som Tiger Woods och Annika Sörenstam valt att bosätta sig här. Prisklasserna och svårighetsgraderna på golfbanorna varierar, och det kan vara en bra idé att boka tid redan hemifrån. Det är nämligen väldigt populärt att spela golf när man bor i eller besöker solskensstaten nummer ett. Några av statens bästa golfklubbar, enligt proffsen, är TPC Sawgrass i Ponte Vedra Beach, Streamsong Golf Club i Streamsong, Seminole Golf Club i Juno Beach, Trump National Doral i Miami, Worlds Woods i Brooksville, Arnold Palmer´s Bay Hill i Orlando, Innisbrook Golf Club i Palm Harbor och PGA National i Palm Beach Gardens. Så packa nu golfbagen och badkläderna och boka in en resa till golfens paradis.

Här finns Floridas bästa stränder

Det som en person tycker är en fantastisk strand kan nästa person tycka helt annorlunda om. Därför är det svårt att lista Floridas bästa stränder. Något som är sant är att det finns massor av fina stränder, minst en som passar alla. Det finns fina stränder på både öst- och västkusten men några favoriter ligger på västkusten. Clearwater Beach, Siesta Key, St Pete Beach, Naples, Fort Myers och underbara Sanibel är stränder på Floridas västkust som erbjuder långgrunda, kritvita sandstränder intill ett uppvärmt och turkost hav. I Miami-området finns flera bra stränder där South Beach är den mest kända. På Floridas östkust är Playalinda Beach, St. Augustine Beach, West Palm Beach och stränderna på Amelia Island väldigt inbjudande. Stränderna runt Key West är även de mycket fina.

När är det bäst att resa hit?

Till Florida kan man resa året om, det är i stort sett alltid behagligt väder här. Skulle det vara för kallt i Orlando-området är det bara att hålla sig längre söderut, och är det för svettigt och stormigt i Miami-området går det snabbt att ta sig upp till Orlando. De allra flesta väljer att besöka Florida under mars till maj då temperaturerna är lagom för de flesta aktiviteter. Vattentemperaturerna brukar dock vara mer trivsamma ju längre fram man kommer. Florida har två säsonger; vinter och sommar. Under vintermånaderna, november till april, är temperaturerna något lägre och lite mer humana än under sommarhalvåret och det är också torrare och lägre luftfuktighet. Sommarmånaderna, maj till oktober, är varma, fuktiga och det kan komma en eller flera regnskurar. Det är också under sommarmånaderna som de har sin så kallade orkansäsong med starka vindar och en hel del regn. September månad är den månad där risken för busväder är som störst. Allt beror på vad du är ute efter.

Så tar du dig hit och runt

De flesta stora flygbolag, som till exempel British Airways, United Airlines, Norwegian och Air France flyger till Florida. Välj att flyga till Miami, Tampa, Fort Lauderdale eller Orlando. För att få ut det mesta av resan, välj att flyga in på en flygplats och hem från en annan. Oftast brukar priset bli ungefär detsamma.

Du kan också resa prisvärt och enkelt med en paketresa via Ving, TripX och Airtours hit. Observera dock att du fortfarande flyger reguljärt.

Bästa sättet att ta sig runt på är med hyrbil. Priserna är ganska låga, bensinen billig och bilarna oftast väldigt bra. Lyxa till det och välj en lite tuffare bil, tänk dock på att kontrollera bagageutrymmet. Oftast är det väldigt begränsat på de coolaste biltyperna. Och glöm inte GPS.

Hitta din resa till Florida:
- Paketresor till Florida
- Flyg till Florida
- Hotell i Florida
- Hyrbil i Florida
- Erbjudanden till Florida


Erbjudanden - Florida