Medelhavets pärlor - Korsika och Sardinien

Annebente
Reseguiden, besökt 25 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Franska Korsika och italienska Sardinien – två pärlor som ligger vackert till i Medelhavet, som två systrar sida vid sida. Sardinien har blivit beskrivet som Europas Seychellerna på grund av de vackra stränderna, och fransmännen beskriver Korsika som Ile de Beauté – Den vackra ön.
Publicerad 28 mars 2015

Det är endast 12 kilometer som skiljer de två öarna, och båda två bjuder på vacker natur, fantastiska stränder och kristallklart vatten. Det här toppas med ett härligt klimat, god mat och allt en turist kan drömma om. Men som turistdestination är Korsika lillasyster. Det betyder dock inte att ön är mindre spännande, men att Korsika är mer oberörd av turismen, så som Sardinien var för cirka 20 år sedan.

Sol och bad

Utanför Sardiniens kust ligger lyxyachterna tätt. Smaragdkusten på Sardiniens nordöstra kant är känt för att vara tillhåll för kändisar och andra människor med mycket pengar. Här finner du överdådiga villor och privata stränder. Men det finns stränder så det räcker till alla som vill njuta av Medelhavet härliga sol på Sardinien. På Korsika kan det vara svårt att hitta övernattning direkt på stranden, då det inte är tillåtet att bygga i strandzonen på ön. På östkusten av Korsika finner du milslånga sandstränder, medan du på västsidan av ön kan glädja dig åt vackra badvikar och dramatiska klippor som stupar rakt ner i havet.

Aktivitetssemester

Sardinien är ett paradis för vindsurfare. Ön kan också skryta med att ha några av de bästa platserna att klättra på i hela Italien. Dykning och snorkling i det kristallklara vattnet är något du inte får gå miste om ifall du besöker någon av öarna. Det är tätt mellan cyklisterna på båda öarna, och både terrängcykling och landsvägscykling är populärt. Landskapet på Sardinien bjuder in till vandringsturer, och Korsika med sin dramatiska och skiftande natur är som ett Mekka för alla som gillar att vandra. Det är vandringsleder över i stort sett hela öarna, och det finns leder som passar allt från nybörjare till proffs. Vill du ha en adrenalinkick utöver det vanliga, kan Korsika erbjuda rafting från bergen i oförglömlig natur.

Mat & vin

Både Sardinien och Korsika är kända för sina viner och vackra vingårdar som erbjuder vinprovning. Båda öarna är också kända för sitt goda fläskkött, välsmakande ostar och havets delikatesser. På Sardinien finner du ett stort urval av restauranger med både lokala och internationella rätter. Gå heller inte miste om äkta italiensk pizza och pasta när du är på Sardinien. Korsika har en härlig mix av av det franska och italienska köket. Eftersom ön är lite mindre turistig än Sardinien finns det här ett lite mer begränsat urval av både mat och vin. Med du kommer garantaret kunna njuta av delikatesser oavsett vilken ö du väljer.

Shopping

På Sardiniens smaragdkust kan du shoppa sida vid sida med Europa jetsettare till priser som få har råd med. Önskar du ta med några av öns specialiteter hem kan du köpa flätade korgar från lokala hantverkare, eller guld- och silversmycken från lokala designers. Glöm inte att smaka på den berömda italienska glassen när du är på Sardinien. Korsika har en lite lägre jetset-faktor, men du kan njuta av korsianska specialiteter som bordsvin, apelsin- och mandellikör, muskot och olivolja. Vill du ta med gåvor hem från Korsika kan ett smycke med rosa kristaller vara ett bra val.

Vilken ö ska du välja?

Det är omöjligt att säga vilken av öarna som är bäst. Båda är pärlor i Medelhavet som garanterat vill ge dig solrika och oförglömliga upplevelser. Har du två veckors semester är en vecka på varje ö kanske den bästa lösningen?

Så tar du dig hit

Till Korsika kan du resa på egen hand eller med charterarrangören Langley som har flera hotell på ön och flyger dig dit med Norwegians reguljärflyg som går direkt från Stockholm till Ajaccio. Till Sardinien går det direktflyg med Norwegian både från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. TUI och Airtours erbjuder charterresor till Sardinien under sommarhalvåret.

I Reiseguidens sökmotor finner du allt du behöver för att beställa en resa:
- Flygbiljetter till Korsika
- Flygbiljetter till Sardinien
- Hotell på Korsika
- Hotell på Sardinien
- Semestererbjudanden


Flygbiljetter till Korsika och SardinienHotell på Korsika och Sardinien