Malmö – Sveriges sydligaste storstad

Vasadu
Medlem sedan 2010

Foto: vasadu, medlem sedan 2010
Foto: vasadu, medlem sedan 2010
Foto: vasadu, medlem sedan 2010
Foto: vasadu, medlem sedan 2010
Sveriges sydligaste storstad är en spännande blandning av storstadspuls, kultur och vackra parker. I Malmö finns stora olikheter mellan stadens områden. Kontrasterna upplevs bäst till fots - i Malmö är allt nära. Ta dig från den myllrande och doftande Möllan till härligt strandhäng i Västra hamnen. Reseguidens medlem Emily Evenäs, alias Vasadu, guidar oss genom sin favoritstad i Sverige.
Publicerad 20 juni 2012

Möllan

På Möllan i Malmö är folklivet myllrande och det känns som du har förflyttats till sydligare breddgrader. Är du kaffesugen slå dig ner på Kaffebaren som ligger på torget. Är du på jakt efter doftande kryddor har du kommit helt rätt – här finns många små livsmedelsbutiker med stort utbud. Är du hungrig – hugg en falafel för en billig peng.

St Knut och Kungsparken

Promenera sedan vidare mot St Knut, som är ett bostadsområde med hög mysfaktor. Ta en sväng förbi Kulturhusen, tvåvåningshus med engelsk radhuskänsla byggda på 30-talet, och fortsätt sedan till St Knuts Torg. För gott och prisvärt fika med utmärkt titta-på-folk läge rekommenderas St Knuts Kafé mitt på torget. Promenaden går vidare mot Kungsgatan som är en parkliknande paradgata kantad av en stor vacker trädallé. Är du nyfiken på konst tar du svängen förbi Moderna Muséet.

Davidshallstorg och Gamla Väster

Kungsgatan leder dig vidare västerut mot Södra Förstadsgatan som är en del av den kilometerlånga gågatan som går från Centralstation till köpcentret och järnvägsstationen Triangeln. Väster om gågatustråket ligger Davidshallstorg. Här hittar du många trendiga små butiker. Fortsätter du norrut kommer du till Malmös äldsta område, Gamla Väster. Promenera i de smala gränderna och ta en sväng förbi det populära Lilla Torg. Är du törstig – slå dig ner på en av de många uteserveringarna.

Slottsparken och Kungsparken

Slottsparken och Kungsparken bildar tillsammans en av Malmös stora, och kanske vackraste, parker. Genom parken slingrar sig kanalen. I Slottsparken, vid de små trädgårdarna med olika teman, finns Slottsträdgårdens kafé som drivs av tv-personligheten Tareq Taylor. Här serveras såväl lunch som smaskig fika även på helgen mitt i en grönskande oas. Precis invid Kungsparken och Stadsbiblioteket, som förresten är något den arkitekturintresserade inte får missa, finns en av Malmös underbara lekplatser, Sagolekplatsen. Besök gärna Tekniska muséet och Malmö muséum. Forska vidare på egen hand bland fler temalekplatser och spännande offentliga platser med Malmö stads smarta app som finns både för iPhone och Android – sök på ”Malmö stad”.

Västra hamnen

Sedan Malmös riktmärke, Kockumskranen, försvann år 2002 har en helt ny stadsdel växt fram i hamnområdet. Strosa på strandpromenaden och stanna gärna för glass på Bar Italia. Kika upp på Santiago Calatravas skapelse, den 190 meter höga Turning Torso. Om vädret tillåter ta ett dopp på Scaniabadet. Även här finns en fantastisk lekplats, Sollekplatsen, med rutschkanor som även vuxna kan uppskatta.

Äta och umgås

Är du sugen på Italienskt är ett besök på restaurangen Di Penco på Roskildevägen bakom gamla Malmö IP ett måste. Utifrån ser det inte mycket ut för världen – men här döljer sig en riktig pärla. All pasta är färsk och hemlagad och helt underbar. Vill du hellre ha pizza så kommer du inte bli besviken. Priserna är låga. På en av Gamla Västers smala gator ligger restaurang Bastard som finns omnämnd i White Guide. Trevlig personal, härlig lokal och inte minst fantastisk mat. Trendigast just nu är Grand på Monbijougatan, ta en drink eller ät – lite New Yorkkänsla i Malmö.

Boende och resa

Till Malmö reser du enklast med tåg, du stiger du av på Centralstation eller Triangeln som båda ligger mitt i Malmö. Bra boende mitt i Malmö på Gamla väster finns på Hotell Mäster Johan. Vill du hellre bo nära havet i Västra hamnen rekommenderas Park Inn Radisson. Enklare boende finns på Rut och Ragnars Vandrarhem nära Möllevången.

Jämför alla hotell i Malmö på Reseguiden.se

Planera din hemester på Reseguiden

Jämför alla hotell i Sverige
Weekendpaket och andra erbjudanden i Sverige
Läs mer tips & guider om Sverige

Bra erbjudanden i Sverige