Los Angeles – drömmarnas stad

Elinegdar
Medlem sedan 2013, besökt 10 länder

Foto: elinegdar, medlem sedan 2013
Foto: elinegdar, medlem sedan 2013
Foto: elinegdar, medlem sedan 2013
Foto: elinegdar, medlem sedan 2013
Sedan jag var liten har jag drömt om att få resa till USA. Speciellt till Kalifornien och drömmarnas stad Los Angeles. Man förstår varför det är hit så många drömmer sig bort. Solen skiner, de vackra stränderna, Hollywood och shoppingen. Här finns något för alla! Reseguidens medlem Elin, alias elinegdar, guidar här till sitt Los Angeles.
Publicerad 30 april 2013

Här är en guide för att du ska kunna få ut det mesta av din resa till denna underbara stad.

Boende

Jag skulle välja ett hotell vid stranden. Santa Monica är ett bra val. Att vakna upp till det glittrande havet och stranden är oslagbart och det är också nära till shopping. En plats som är mitt favoritställe att bo på är Redondo Beach. Här är det lite lugnare, det ligger en liten bit utanför stadskärnan L.A. Här har serien O.C spelats in och i området finns en lång fin strand, en pir och en grym frukostrestaurang som heter Ruby’s med 50-tals stil. Om du är ute efter shopping och storstad så välj Beverly Hills. Här finns fina hotell men det är lite dyrare. Här finns shopping, lyx och gator med palmer.

Tips!
Undvik gärna att bo mitt på Venice Beach, i downtown eller i Hollywood. Det är värt att besöka, men här kan det vara lite sunkigt och skumma människor på kvällarna.

Stränderna

Stränderna breder ut sig längst kuststräckan i LA. Mitt tips är att ta en cykeltur på stranden på de fina cykelvägarna. Det är underbart att cykla här, blicka utöver vågorna och känna vinden i håret. Eller gå ut på pirerna och titta på de stora vågorna och alla surfare. Med alla livräddartornen känns det som du hamnat i ett avsnitt av serien Baywatch. Några av de finaste stränderna finns i Malibu. Prova El Matador beach med fina klippor eller Point Dume Beach med vacker utsikt. Många kändisar har köpt strandhus i Malibu och man förstår varför. Annars tycker jag att Redondo Beach och stränderna bredvid är de finaste stränderna med pirer och strandlivet. Här är tempot avslappnat och det är populärt att surfa. Venice beach är värt att besöka och är ofta med i filmer. Hit åker man för att titta på alla konstiga människor. Strosa längst gatan med de små affärerna och titta på gatuförsäljarna. Santa Monica beach är nog den som är mest känd. Här finns en fin pir med ett litet tivoli. Åk pariserhjulet för ännu bättre utsikt över havet!

Tips!
Se de magiska solnedgångarna från stranden. Åk till Santa Monica-piren och se hur himlen färgas rosa och hur solen glider ner. Känslan är oförglömlig!

Sevärdheter

Hollywood: Gå längst The Walk of Fame och titta på kändisarnas stjärnor i marken. Här finns de kända biograferna där många filmpremiärer hålls t.ex. Chinese Theatre. Kanske pågår det en när du är där.

Hollywoodskylten: Man kan inte köra ända fram till skylten men ett bra ställe att se skylten ifrån är Hollywood and Highland mall. Här kan du stå på en plattform med utsikt över skylten och det är bra att fota härifrån. Enda sättet att ta sig upp till skylten är att gå, men terrängen är svår. Däremot får man en nära bild av skylten och utsikten är underbar.

För en bra utsikt åk upp till Griffith Obsevatory. Här ser du ut över hela L.A, utsikten är “breathtaking”. Man blir förvånad över hur stor staden verkligen är. Ta dig annars upp till Runyon Canyon där det finns fina promenadvägar i bergen och en fin utsikt.

Åk runt uppe i Beverly Hills, Hollywood Hills och Bel Air. Det är en fin utsikt och det är här de stora lyxhusen finns, där många rika och kända bor. Köp en kändiskarta eller åk en guidad tur ifrån Hollywood för att se vart kändisarna bor.

Universal Studios: Här finns många roliga åkattraktioner inspirerade av filmer och olika roliga shower att titta på. Åk den guidade turen i filmkulisserna. Här får du en unik tur av riktiga inspelningsplatser där många filmer spelats in. En häftig upplevelse som passar alla!

Shopping

Det finns ett brett utbud av shopping i L.A. Bästa shoppingen finns på:
Santa Monica 5th Street Promenade: Ett stenkast från vattnet ligger ett shopping- område med shopping för alla. Här finns många av de stora klädkedjorna.

The Grove: Min favorit! Ett mysigt utomhusvaruhus med ett brett utbud av olika affärer och kända märken. Här finns också en biograf och ett stort utbud av restauranger. En favorit är The Cheesecake Factory. Stora portioner, varierad mat och cheesecakes i olika kombinationer är något av de godaste efterrätter man kan äta.

Melrose Trading Post: Lite udda shopping. Detta är en marknad som slår upp på parkeringen utanför Fairfax High School varje söndag mellan 9-15. Den är populär och här kan du göra unika fynd av kläder och allt möjligt.

Tips!
Jeans är extra billigt att köpa här. Levi's Jeans är ungefär halva priset mot det svenska så passa på att gå loss när du är här!

Övriga tips!

- Hyr en bil och en GPS. Med bil kommer du överallt och du får mer frihet. Hyr också en GPS för det kan vara svårt att hitta i den stora staden. Kommunaltrafiken är inte så utbredd och det kan ta tid att ta sig överallt.
- Tänk på rusningstrafiken! Den är förödande och man kan fastna i bilkö i flera timmar. Undvik därför motorvägen så gott du kan mellan 5-10 på morgonen och mellan 15-19 på eftermiddagen.
- Om du vill komma billigare undan så boka en resa på hösten eller våren.

Fakta

Klimat: Vädret är trivsamt året runt och det är sällan solen inte lyser. Medeltemperaturen under vintern är cirka 19 grader. Cirka 30 grader på sommaren och i vattnet cirka 19 grader.
Plats: USA:s västkust. Las Vegas är cirka 5 timmar bort, med bil, San Francisco cirka 6 timmar och vackra Highway 1 som går längst kusten mellan Los Angeles och San Francisco rekommenderas absolut.

Så tar du dig hit

Du kan flyga till Los Angeles med flera av de stora flygbolagen, som till exempel British Airways, KLM och SAS och United airlines. Restiden varierar beroende på resväg och amtal mellanlandningar men räkna med cirka 14 timmar. Från flygplatsen kan man åka till stan med buss, transfer, taxi eller hyrbil. De två sistnämnda är att rekommendera.


Flyg till Los AngelesPopulära hotell i Los Angeles