Langkawi – ön som erbjuder det mesta

Sierra
Medlem sedan 2006, besökt 72 länder

Foto: sierra, medlem sedan 2006
Foto: sierra, medlem sedan 2006
Foto: macho, medlem sedan 2009
Reseguidens medlem Ulf, alias "Sierra" guidar dig till Langkawi – den sköna paradisön på gränsen mellan Malaysia och Thailand.
Publicerad 22 maj 2013

Langkawi är egentligen en hel ögrupp där de flesta av de 99 öarna är obebodda. Den största ön dit många turister återkommer år efter år heter Pulau Langkawi. Ön Langkawi har i dag cirka 65 000 invånare och av dessa bor ungefär 13 000 i Kuah Town på öns sydöstra sida.

Gott om stränder

Det finns många stränder runt ön och de mest kända är Pantai Cenang, Tengah, Kok, Datai och Burau Bay där Cenang är den populäraste med boendemöjligheter i alla prisklasser. Längs huvudgatan vid Cenang finner du enklare shopping och restauranger med såväl malayiska som internationella rätter på menyn. Travelshops där du kan boka olika utflykter finns överallt. Gör gärna en båtutflykt över dagen till öarna som ligger sydväst om Langkawi. I priset ingår hämtning vid ditt boende och ett litet lunchpaket. På Langkawi finns inga longtails utan det är vanliga motorbåtar du åker med.

Att shoppa på Langkawi

Langkawi är en taxfree-ö vilket innebär att det är lite billigare än på fastlandet. Dock går shoppingen i till exempel Kuala Lumpur inte att jämföra med vad du erbjuds här. Du kan alltså inte göra några större kap om det är det du är efter. Alkohol och cigaretter är däremot riktigt billigt. Det finns bland annat två större affärer som du kan handla detta i vid The Zon Mall bredvid Underwater World i Cenang. Langkawis största affär för shopping är annars Langkawi Fair Shopping Mall som ligger utanför Kuah Town. Jag får ofta frågan om det generellt är billigare i Malaysia jämfört med Thailand och personligen tycker jag att det kanske är något dyrare i Malaysia.

Upptäck djurlivet

Langkawi har ett rikt djurliv och att få syn på apor efter vägen är inte ovanligt. Langkawi Bird Paradise ligger på den östra delen av ön och där finns cirka 2 500 fåglar, bland annat den för Malaysia karakteristiska Hornbill. Klim Geoforest Park är värd ett besök och du åker båt genom mangroveskogar och fiskodlingar. Där finns även fladdermössgrottor. Om du är intresserad av krokodiler skall du besöka Crocodile Farm som ligger på den västra delen av ön. Underwater World som ligger i Cenang är Malaysias största akvarium. Här finns fler än 5 000 fiskar samt 500 arter av andra vattenvarelser.

Missa inte världens läskigaste bro

Ett besök på Langkawi Sky Bridge är ett måste. Den har utsetts till den mest skrämmande bron i världen av Tripadvisor. För att ta sig dit måste du först åka linbanevagn uppför bergskanten. Väl på plats på bron har du en vidunderlig utsikt över Andaman Sea…om du inte har svimmat förstås. För den golfintresserade finns en fin 18-håls golfbana i nordvästra hörnet av ön, Datai Bay Golf Club. Där finns även ett 19:e hål som är ett rent vattenhål.

Praktiskt om pengar

Växelkontor finns bland annat i Kuah Town, på flygplatsen och längs vägen i Cenang. Bankomat (ATM) finner du i Kuah, på flygplatsen samt vid Underwater World. Det är bättre växelkurs på plats, även i en ATM, än om du tar ut MYR (malyiska ringit) i Sverige. Då har jag även räknat med eventuella avgifter om du tar ut kontanter med kort.

Så tar du dig hit och runt

Vägarna på Langkawi är fina och trafiken är lugn. Varför inte hyra en scooter eller bil och utforska ön med hjälp av den karta du får på flygplatsen om du kommer med flyg. Taxi är annars billigt och de cirka 1 000 taxibilarna kör på fasta taxor. Förutom möjligheten att flyga till Langkawi kan du ta dig hit med båt. Det är daglig flygförbindelse med Kuala Lumpur, Penang, Subang och Singapore. Dessutom anländer en del charterflyg vissa dagar. Från fastlandet finns daglig färjeförbindelse med Kuah hamn från Penang, Kuala Kedah och Kuala Perlis. Även med Satun i Thailand finns daglig förbindelse året runt från Kuah hamn. Från slutet av oktober till slutet av maj kan du även komma till Langkawi från Koh Lipe i Thailand.


Flyg till Malaysia