Kroatiskt ö-liv på Brac

Louisewinberg
Reseguiden, besökt 35 länder

Bild: Thinkstock
Bild: Thinkstock
Bild: Thinkstock
Bild: Thinkstock
Utanför Dalmatiens kust ligger ö-pärlorna, omgivna av smaragdgrönt vatten, som övergår i lysande turkost närmare land. Brac är en av de finaste öarna i Kroatien, med fantastiska stränder, god mat, mysiga byar och vacker natur.
Publicerad 2 maj 2012

Kroatien är ett perfekt sommarresmål och Bracär en av de vackraste platserna i hela landet. Här guidar vi till en solsemester som har allt du behöver och höjdpunkterna du inte får missa.

Närmast Split

Brac är den av öarna utanför den dalmatiska kusten som ligger närmast Split på fastlandet, dit de flesta flygen går. Dalmatien är känt för sitt fantastiskt klara och fina vatten. Brac har fått en plats på världskartan tack vare sin marmor, som använts i allt från Diocletianus palatset i Split till Vita huset i Washington D.C. Men för den sol- och badtörstande resenären har Brac en plats på kartan som en riktig badpärla, som bland annat lockar med en av Medelhavet vackraste stränder.

Bracs orter

Den största orten heter Supetar och ligger på norra sidan av ön. Här finns sol och bad, ett sorligt stadsliv och närheten till storstaden Split. Stadens kärna är uppbyggd kring hamnen med små mysiga restauranger, caféer och ett skönt och avslappnat kvällsliv. Postira är en gammal fiskeby i närheten av Supetar. Mest känd är den för sin två kilometer långa strandvik. Runt Postira finns även flera mindre vikar med både sandstränder och klapperstensstränder, omgivna av tallskog.

Den mest kända orten på ön heter Bol och ligger på södra delen av ön. Det här är en av Kroatiens populäraste orter och är känd för sin strand Zlatni Rat, som betyder gyllene udden. Orten har ett mysigt centrum som ligger nere vid vattnet, med trevliga restauranger och barer som lockar till ett sorligt kvällsliv.

Zlatni Rat – den gyllene udden

Den berömda stranden Zlatni Rat i Bol sträcker sig som en tunga ut i havet. Stranden är en av de mest fotograferade i Medelhavet och är ansedd som en av de allra vackraste. Det är en klapperstensstrand som ligger på en udde och havet slickar de gyllene sidorna med mjuka vågskvalp. Som på de flesta stränder i Kroatien så behöver du badskor. Det är inte något du behöver fixa hemifrån, utan du kan köpa dem nästan överallt på ön.

Utforska gömda stränder

Om du har tagit med dig bilen, eller hyrt bil så kan du utforska ön på egen hand. Det finns många fina små undangömda stränder, där du kan få vara alldeles i fred. Ofta är de lite svåråtkomliga, och du behöver ofta klättra nerför ganska branta stigar för att nå de små stränderna.

Dykning och aktiviteter

Adriatiska havet är känt för sitt kristallklara vatten och bra dykning. Brac har riktigt bra dykning och det finns flera dykställen av välja mellan. Bol är en bra utgångspunkt om du vill dyka. Här kan du ta ditt dykcertifikat, eller om du redan är Open Water eller mer avancerad, så kan du köpa dyk med guide och hyra utrustning om du vill. Ofta köper du en tur på en halv dag, där det oftast ingår två dyk.

Det finns dyk för alla nivåer och dykplatser som erbjuder allt från vrak, grottor och omgivningar med koraller, fiskar och humrar. Bol erbjuder även allt från vindsurfning till vattenskoter och bananbåt. Det finns även 25 tennisbanor nära stranden i Bol och möjlighet att hyra segelbåt.

Mat och vin

Kroatien är känt för sin sjömat, framför allt för sin bläckfisk. Två klassiska kötträtter är cevapcici (kryddjärpar) och raznici (grillspett). Du får rejäla portioner så du behöver inte oroa dig för att inte bli mätt! Många restauranger har inte barnportioner på menyn men fråga personalen så brukar det gå att ordna. Det finns tydliga influenser från Italien i hela Kroatien och i varje hörn finns glasstånd som säljer gelato.

Så tar du dig runt

Det är perfekt att hyra bil och utforska stränder och byar på ön. Du får hämta bilen i Split och ta med dig bilen på färjan över. Det är en god del dyrare än att åka utan bil, men ger dig frihet att utforska ön på egen hand.

Så tar du dig hit

Det går charter till Bol med Apollo och Ving. Du kan också flyga reguljärt till Split och själv ordna med färjeresa till Supetar på Brac, som går drygt tio gånger om dagen och tar cirka en timme. På sommaren går det också färja direkt till Bol, en resa som tar cirka 45 minuter.


Resor med flyg och hotell till Brac

Flyg till Split