Kroatien - tre dagar i Biograd som gav mersmak

Ahr
Reseguiden, besökt 32 länder

Foto: ahr, medlem sedan 2006
Foto: ahr, medlem sedan 2006
Jag blev glatt överraskad av hur mycket vi hann se, uppleva och njuta av på bara en kortvecka. Vi, det vill säga, jag själv, mina två tonårssöner och min mor fick en snabb glimt av Kroatien i försommarskrud. Frodig grönska, doftande blommor, kristallklart vatten, glass och grapeöl – allt detta gör att vi kommer att åka tillbaka mycket snart.
Publicerad 15 juni 2013

Biograd na Moru

Staden vid havet, har knappt 6 000 invånare och är en mysig hamnby med skyddat läge i den Pasmanska kanalen i norra Dalmatien. En småbåtshamn och maritimt center med restauranger, glasscafeer, barer och butiker på en lång rad längs hamnen. En härlig blandning av fiskare som lastar av sin fångst, seglare och semesterfirare. Vi strosar runt i staden där det råder full aktivitet. Det målas, snickras, planteras blommor, skuras och fixas. Det är försäsong och knappt hälften av alla barer, restauranger och butiker är öppna, men det känns inte tomt och ödsligt. Det är en förväntansfull försommarkänsla.

Utflykter

Zadar, som är huvudorten i norra Dalmatien ligger bara 2,5 mil norr om Biograd och är väl värd ett besök. Lokalbussen tar 30-40 minuter och kostar ca. 20kr. I den gamla stadsdelen är gränderna smala och markstenen alldeles len och slät efter flera tusen års människo- och djurfötter, som liksom vi strosat runt här. Man riktigt känner tiden som flytt. Idag är gränderna fulla av butiker, restauranger, cafeer och barer. Blandningen av gammalt och nytt är slående. Nyare sevärdheter som gör sig bäst kvällstid är ”Hälsning till solen” och ”Havsorgeln”. Bägge finner du i hörnet av hamnpromenaden, bredvid färjan Jadrolinija som går till öarna utanför staden.

Kornati är en av flera nationalparker i närheten av Biograd. Kornati består av ca. 150 obebodda kala och vackra öar. Vi tog en heldags båttur genom dessa öar och stannade till på en av öarna längst ut. Här fanns en saltsjö inne på ön där temperaturen var flera grader högre än i havet och salthalten lika så. Det vackraste var att gå upp på ”baksidan” av ön och se klipporna störta ner, säkert 30 meter ner i det otroligt kristallklara havet. Och nog var det en delfin som med ett snabbt hopp hälsade oss välkomna tillbaka snart igen.

Aktiviteter

Sol och bad kom givetvis på första plats i önskelistan. Precis där hamnpromenaden med sina butiker och restauranger tar slut finns en strand med bassäng och vattenrutschbana. Går man knappt 10 minuter till kommer man till stranden som vi fastnade för. Soline, hette den och är något så ovanligt som en sandstrand, men med klippor och betongtrappor vid sidorna, där man lätt tar sig ner i havet. Snorklingen är också riktigt bra längs klipporna. Den fina sandbotten gör vattnet helt magiskt. Pinjeträden lutar sig ut över havet och ger en behaglig skugga när man vill ha det. Här finns också flera restauranger och barer där man kan få sig en bra lunch.

Tonåringarna nöjde sig inte med bara bad och snorkling. En joggingrunda om dagen och en tennismatch gjorde att de stod ut med ett och annat besök i butikerna också. Tennisanläggningen var välskött och hade bortåt 20 banor. Den ligger bara 10 minuter från Hotel Ilirja (i centrum). Hotellet har ett litet spa med bastu, jacuzzi och flera olika prisvärda behandlingar för hela kroppen. Mer hann vi inte med den här gången, men havskajakerna, vindsurfingen, dykutflykter och hyrcyklarna lockade också. Det får vi prova nästa gång.

Äta och dricka
Glassen är värd resan i sig. Fantastiskt vackra och lockande uppläggningar och massor av spännande smaker. Vi åt säkert 4-5 glasskulor om dagen och lyckades precis ta oss igenom alla smaker och även äta favoriterna igen. Pistage, stracciatella och jordgubbe hamnade överst på vår lista.
Den kroatiska ölen är mycket bra, det visste jag innan, men favoriten blev helt klart den blott 2% starka grape och citronölen. Ölbeska med ett fräscht sting av grape eller citron. Mycket uppfriskande.

Konoba Cotonum heter en restaurang som ligger på gatan bakom strandpromenaden. De har en underbar liten lummig innergård och de flesta rätterna kommer direkt från havet via grillen. Carpy More är en annan båda vacker och bra restaurang. Den mycket röda byggnaden ger maten en extra knorr. Speciellt deras hemmagjorda pasta är värd att nämnas – och ätas!

Så tar du dig hit
Scandjet har i år både kortvecko-, weekend-, vecko- och tiodagarsresor hit. Flyget går till Zadar och därifrån är det ca. 30 minuters transfer. Till Zadar kan du också ta dig med reguljärflyg. Ryanair flyger direkt från Göteborg, Stockholm-Skavsta och Oslo Rygge & Torp.

Mer information: Resmålssida Zadar


Charter Zadar/Biograd