Kos – Greklands hetaste ö

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Fritidsresor
Foto: Apollo
Foto: Fritidsresor
Foto: Ving
Foto: Fritidsresor
Foto: Fritidsresor
Kos är en av den grekiska ö-världens favoriter. Numera har ön ett nedtonat nöjesliv, sköna loungebarer och trendiga hotell som erbjuder resenären det bästa. Här får du en guide kring de bästa badorterna på Kos.
Publicerad 25 februari 2014

För bara något år sedan hade Kos en helt annorlunda stämpel, då främst som en riktig partyö där skumpartyn och dryckestävlingar avlöste varandra. Idag känns ön lite mer städad, trots att man självklart fortfarande kan gå ut och klubba, och här finns nu många bra alternativ för såväl barnfamiljen som för paret som önskar avskildhet och lyx.

Flera resmål att välja mellan

Det som lockar besökare till denna charmiga grekiska ö är främst dess vackra stränder, klara vatten och charmiga småbyar och tavernor. Charterarrangörerna anordnar resor till sju olika resmål, välj vilket som passar dig bäst.

Kefalos

Hit reser den som tycker om fina stränder och vatten som skiftar i turkost. Kefalos ligger på Kos sydvästra sida och härifrån är det endast tre kilometer till Paradise Beach, som är öns mest kända och enligt många även vackraste strand. Hit kommer folk från hela ön för att njuta av det underbara vattnet som är väldigt långgrunt och perfekt för familjer som reser med barn. Här finns även gott om vattenaktiviteter och möjlighet att snorkla. Inne i Kefalos finns också en fin sandstrand, samt även ett dussintal restauranger och mysiga tavernor.

Marmari

Marmari ligger cirka 15 minuters bilfärd från Kos stad. Orten var från början en liten fiskeby men är idag en fin badort där man kan välja mellan några av öns bästa hotell, de flesta med all inclusive. Stranden är lång med finkornig ljus sand och passar perfekt för barnfamiljen. I Marmari finns några tavernor och barer, men hit åker man inte för att festa. Det finns dock en rolig vattenpark och gocartbana för den som vill göra något annat än att sola och bada.

Tigaki

Tigaki är på många sätt väldigt likt Marmari. Orten ligger cirka 12 kilometer väst om Kos stad och erbjuder några restauranger, tavernor och ett fåtal barer. Många menar dock att stranden här är snäppet vassare än den i Marmari. Hit åker barnfamiljen eller den som önskar en fridfull och avkopplande semester med salta bad och en vacker sandstrand. Vill man någon kväll testa på nattlivet i Kos stad är kommunikationerna goda.

Kardamena

Kardamena var tidigare en sömnig fiskeby med endast ett fåtal tavernor. Mycket har förändrats och nu erbjuder resmålet ett dussintal hotell, restauranger, barer och affärer. Stranden här är sex kilometer lång och består av grov sand och här finns härligt klart vatten att bada i. För den som lätt blir rastlös finns även ett stort utbud av vattenaktiviteter. Längs strandpromenaden ligger många av de mysiga matställena och här kan du även shoppa en del kläder, skor och souvenier. Hit reser den som gillar sol och bad, men som även vill kunna välja mellan ett flertal restauranger och barer.

Kos stad

Kos stad är öns huvudstad och det är också här de flesta besökarna väljer att bo. Under dagtid samlas de flesta på stadens strand, och om kvällarna vid den rundade hamnen som har ett stort utbud av restauranger och tavernor. Vill man sedan gå vidare kan man ta en drink eller två på bargatan Nafklirou. De tidigare uppmärksammade utomhusdiscona är borta och de nattklubbar som finns kvar har begränsade öppettider. Idag finns istället många mysiga loungebarer med mjuka soffor och soft musik. Staden erbjuder även en hel del kultur och historia, samt mysiga gränder och en fin liten saluhall. Ett tips för att ta sig runt i staden och på ön är att hyra en cykel då det finns många fina cykelvägar.

Lambi

Den här fina lilla badorten ligger endast två kilometer från Kos stad och erbjuder något för alla. Lambi är ett perfekt resmål för den som vill ha närheten till Kos stads stora utbud, men som samtidigt önskar lite lugn och avkoppling. Här finns flera restauranger, tavernor och ett fåtal barer som ligger längs den fina strandpromenaden. Mest liv och rörelse finner du kring promenadstråket och klapperstensstranden. Besök gärna det mysiga musikkafét Mylos Beach som ligger i en restaurerad väderkvarn.

Psalidi

Endast ett stenkast från Kos stad, på östra sidan ligger detta resmål som passar perfekt för den som vill njuta och koppla av. Stränderna består av sten och klappersten och vattnet är minst lika klart som på resterande platser på ön. Här finns ett dussintal tavernor och fiskrestauranger, och tröttnar du på dem ligger Kos stad endast en kort promenad eller cykeltur bort. Om dagarna vid poolen eller stranden blir långtråkiga finns en hel del vattensporter att testa på.

Spännande utflykter och kombinationer

För den som vill se och uppleva Kos tillsammans med andra är ett bra tips att följa med på någon av charteraktöternas utflykter. De som är mest populära är ö-hoppning i Egeiska Havet, Lido Waterpark, en tur till Turkiet och Bodrum, Grekisk afton, Nissyros sightseeing och en tur där man får se i stort sett hela Kos. Vill man inte resa tillsammans med andra går det också utmärkt att hyra bil och besöka nya orter och stränder varje dag. För den som ständigt söker nya kombinationer går det utmärkt att dela upp semestern med en vecka på Kos och en annan på grannön Kalymnos, eller varför inte en vecka i turkiska Bodrum?

- Se alla charterresor till Kos.
- Se alla all inclusive på Kos.
- Se alla billiga hyrbilar i Kos.


Charter till Kos