Charter – då styr jag kosan mot Kos

Rolf_52
Medlem sedan 2007, besökt 55 länder

Foto: rolf_52, medlem sedan 2007
Foto: rolf_52, medlem sedan 2007
Charter fick mig att upptäcka resandets glädje och även om jag numera oftast fixar resan själv finns det platser jag skulle välja charter för att komma till. Till Grekiska övärlden är charter helt klart smidigast. Reseguidens medlem Rolf, alias Rolf_52, guidar här till den härliga och intressanta ön Kos.
Publicerad 5 november 2012

Kos – så mycket mer än bara party

Kos har rykte om sig att vara en partyö men den här lagom stora, gröna ön i sydöstra egeiska havet har så mycket mer att erbjuda - inte minst när det gäller natur, kultur och historia. Vattnen häromkring tillhör de bästa segelområdena i världen. Turkiet lockar många av dem som tidigare åkte till Grekland. På Kos får man lite av båda världar då Bodrum bara ligger en kort båttur bort.

Fem tips

Stränder
Sköna familjevänliga stränder finns exempelvis i Kardamena, Tigaki och Marmari. Therma beach är en otroligt vacker strand där man kan bada i varma källor. Den som känner för att sola hela kroppen kan åka till Exotic beach (Xerokambos) som är en vacker vidsträckt strand för naturister. Paradise Beach är en av Kos längsta och vackraste sandstränder. Välj den vänstra delen där ni kan uppleva bubblorna en bit ut i havet. ”Som att simma i lemonad”.

Kultur och historia
Hippokrates, läkekonstens fader föddes på Kos för nästan 2500 år sedan. Ovanför Kos stad byggdes Asklepeion, ett tempel till läkekonstens gud. Det är ett av Greklands mest sevärda tempelområden och utsikten därifrån är hänförande. Inne i Kos stad hittar man den gamla platanen under vilken både Hippokrates och aposteln Paulus lär ha undervisat lärjungar. I Kos stad finns också ett arkeologiskt museum och romerska ruiner med den berömda mosaiken som visar ”bortförandet av Europa”. En mosaik som fått extra symbolvärde i dagens Grekland…

Zia
Alla grekiska öar har sin pittoreska by dit turister vallfärdar och på Kos är det Zia som gäller. Här uppe finns mysiga tavernor och utsikten är magnifik, inte minst från den högt belägna kyrkan.

Bodrum
Bodrum eller gamla Halikarnassos, med det berömda Mausoleet som var ett av antikens sju underverk, ligger bara drygt två sjömil från Kos. Staden ligger naturskönt med sina pittoreska väderkvarnar högt ovanför staden. I hamninloppet tronar en medeltida riddarborg som byggdes av stenar från det raserade mausoleet. Själva staden är både mysig och elegant och det är hit den turkiska nöjeseliten söker sig. Den trivsamma hamnen domineras av vackra segelskutor som tillverkas i trakten. En av höjdpunkterna under dagsturen är det arkelogiska museet med sina undervattensskatter. En tur till resterna av gravmonumentet över kung Mausolos som gett namn åt senare tiders Mausoleer brukar också ingå i en dagstur.

Nisyros
Nisyros som ligger inom synavstånd från Kos är en grekisk ö som ännu inte förstörts av massturism. Naturen och de pittoreska byarna är ett alternativ för dem som söker lugnet och det genuina Grekland. Nisyros är liksom Santorini en kollapsad vulkankrater och en tur upp till den aktiva vulkanen är öns populäraste utflyktsmål.

Så tar du dig till Kos: Charter! Direktflyg!


Charter till Kos