Kom till en förtrollande plats- Tunisiens tid är nu

Mirreli
Reseguiden, besökt 32 länder

Tunisian National Tourist Office
Tunisian National Tourist Office
Tunisien är en unik och förtrollande plats som bjuder på många minnesvärda överraskningar och glädjeämnen. Landet är en av de mest prisvärda destinationerna kring Medelhavet, med stor variation på boende, allt från all inclusive resorts till lyx- och livsstilshotell, erbjuder Tunisien något för alla...
Publicerad 4 mars 2019

Familjesemester i Tunisien

På familjesemestern skapas oförglömliga minnen, så semesterorten måste passa för hela familjen, från småbarnen till mor- och farföräldrarna. Tunisien har alla ingredienser som behövs för att underhålla hela familjen, allt från äventyrsbad och barnklubbar till vackra golfklubbar och avslappnande spa-upplevelser för den äldre generationen.

Tunisien är ett underbart land att semestra i med hela familjen, gammal som ung. På de många all inclusive-resorterna finns allt som behövs för att familjen ska känna sig väl omhändertagen hela semestern. Om föräldrarna vill ge sig ut på en utflykt så blir barnen väl omhändertagna av professionell personal i barnklubben. Med både stränder, affärer och kulturminnesmärken inom nära räckhåll är det alltid lätt att åka tillbaka till hotellet för att kolla att barnen har det bra.

Många av turisthotellen i Tunisien är välutrustade med aktiviteter för hela familjen, så föräldrar med småbarn kan njuta av spa, pool eller golf medan barnen finns på nära räckhåll i barnklubben. Barnklubbarna i Tunisien håller en hög standard med många lokalt inspirerade aktiviteter för barnen, allt från Tunisisk matlagning till tävlingar i sandslottsbygge.

Avnjut både lokala specialiteter och kontinental mat och dryck i Tunisien

Bland det bästa med att besöka ett nytt land är chansen till nya kulinariska upplevelser. Detta gäller speciellt i Tunisien. Det Tunisiska köket har under årtusenden formats av kontakten med Romarriket, Ottomanska riket, och det franska och italienska köket. Resultatet är att det nu finns ett rikt utbud av lokala, mycket smakrika specialiteter, ofta med inslag av starka kryddor.

Den rätt du oftast stöter på är couscous, en Tunisisk stapelvara. Couscous passar till det mesta, som kyckling, lammkött eller fisk med kikärtor. Testa också ojja, ett bra frukostval som också äts till lunch och middag. Ojja är en kombination av kött och ägg i en fyllig tomatsås som du sveper upp med hjälp av en skiva grillat bröd.

Tunisiens långa kust gör att det finns ett stort utbud av havets alla läckerheter. Beställ en dagsfärsk makrill-file eller en sjötunga, grillad med olja och citron, eller var lite mer vågad och prova bläckfisk och ostron. Vill du vara lite dekadent, unna dig också en bambalouni, en donut-formad sötsak.

Många av Tunisiens nationalrätter finns också i varianter för vegetarianer och veganer: Beställ brik utan fisk och kött. Couscous och ojja är andra bra val som smakar precis lika gott utan kött och fisk. Ett annat bra alternativ är någon av de lokala salladerna: Fråga efter Tunisisk sallad utan fisk, en läcker mix av lök, paprika, gurka och tomater, eller för något mer kryddstarkt, välj mechouia som innehåller harissa, tomater, vitlök och grillad paprika. Vill du hålla dig på mer välkänd mark finns naturligtvis gott om restauranger och all inclusive-resorter som serverar traditionell kontinental mat som passar alla smaker.

Att dricka? Du måste prova traditionellt Tunisiskt mint-te åtminstone en gång. Det är inte bara den fräscha mintsmaken som gjort det till en nationaldryck; pinjenötter läggs ofta till som en extra smakförstärkning. Om du föredrar något starkare så serveras alkoholhaltiga drycker inklusive utmärkta lokala viner, i hela landet, speciellt i större städer, på restauranger, och på hotell och turistanläggningar.

Spela golf längs Medelhavets stränder på Tunisiens golfkust

Om du letar efter en golfresa som lyfter ditt spel har du hittat rätt. Tunisien har några av de bästa stränderna och resorterna runt Medelhavet, med vackert kustnära golfbanor och sol året runt. En golfsemester till Tunisien är en oförglömlig upplevelse du inte får missa.

Tid för en uppfriskande semester med all inclusive och spa i Tunisien


En semester på lyx-resort och spa i Tunisien är mer än bara solsken, njutning och skönhetsbehandlingar. En promenad bland skuggorna från de doftande palmer som pryder lyx-hotellets trädgårdar, och du märker hur du varvar ner medan du ser fram emot himmelska behandlingar som ger ro till sinne, kropp och själ.

Från prima service och gourmetmat, fulländat med ett kylt glas lokalt vin, till makalösa strandvyer från din balkong och all bekvämlighet du kan önska. Med trendiga skönhetsbehandlingar på rofyllda span kommer du känna dig som en stjärna eller en romersk kejsare, medan du njuter av havsvattnets helande krafter. Thalassoterapi, där havsvattnets hälsofrämjande egenskaper används, är en metod först anammad av romarna som har förfinats på över 60 lyx-span, alla med genuint engagemang för ditt välmående.

Dessa högklassiga lyx-span tilltalar både singlar och par, med innovationer som berbersk fikonolja, hot stone-massage och watsu. Dessutom kan du känna dig lugn över att de välkomnande spaterapeuter som sköter din behandling är högkvalificerade professionella.Så slappna av och se fram emot att njuta på din all-inclusive resort och några av Medelhavet bästa stränder. Här är ett smakprov på de många behandlingar du kan njuta av på avkopplande semester med spa och solsken i Tunisien.

Det är dags att upptäcka den riktiga stjärnan i Star Wars filmerna

”The Force” är stark i Tunisien. När du står i självaste Boonta Eve-arenan där Anakin Skywalker tävlade med sin podracer kan du nästan höra åskådarnas jubel när han korsar mållinjen. Och när du tar en selfie utanför Luke Skywalker’s hus på planeten Tatooine och ser ett moln av sand i bakgrunden, är det då Luke’s landspeeder som närmar sig eller är det en pluton Stormtrupper?

I Tunisien är du en del av handlingen på platser där filmer som Star Wars, Raiders of the Lost Ark och Monty Python's Life of Brian, spelats in kommer du att upptäcka att Tunisien är mer än bara en perfekt plats för en sol och badsemester, landet är också en enda stor filmstudio.

Trots att Star Wars utspelade sig i en galax långt, långt bort så spelades många scener in mindre än fyra timmar bort med flyg från Sverige. I Matmata användes Hotel Sidi Driss för interiörer, så där kan du övernatta i Luke Skywalker's underjordiska hus eller sätta dig i familjen Lars matrum. Glöm bara inte att spara en stund till att sitta i Star Wars hotellets bar med ett glas kallt tunisisk vin eller en lokal öl – du kommer att känna ”The Force”.

Den pittoreska ökenstaden Tozeur är en annan höjdpunkt för Star Wars fans. Rymdbasen Mos Epa, Lars hem, Sith-infiltratörenas landningsplats och den berömda Star Wars ravinen ligger alla nära den här oasen. Rymdbasen Mos Espa står fortfarande kvar mitt i öknen och där kan du strosa längs gatorna och se Sebulbas café och Wattos affär. Inte långt därifrån hittar du Boonta Eve podracing-arenan och de höga sandstenspelarna från duellen mellan de två Jedi-riddarna Qui-Gonn och Darth Maul från Episode I.

Luke Skywalkers hus glänser i saltöknen vid Chott El Jerid. Huset flyttades hit efter den första trilogin, och är med i berömda filmscener från Attack of the Clones och Revenge of the Sith, som t.ex. Shmi Skywalker’s begravning. Besök platsen vid solnedgången och fånga den perfekta bilden när (den enda) solen försvinner under ökenhorisonten.

Star Wars är bara början på ditt filmäventyr. Inte långt från några av de bästa stränderna hittar du Fästningen Ribat i Monastir som förekommer i många filmer, t.ex. The Life of Brian (Ett herrans liv) och Jesus of Nazareth. Fast scenen där Brian gick med i Judiska folkfronten filmades i den romerska amfiteatern i Kartago.

För scenerna från 30-talets Kairo i Raiders of the Lost Ark (Jakten på den försvunna skatten) använde man medinan i staden Kairouan. I närheten av Moskén med tre dörrar kan du återskapa den berömda scenen där Indiana Jones skjuter svärdsmannen som utmanar honom. I filmen Den engelska patienten porträtterade Tunis krigets Kairo, fast scenerna från medinan filmades i kuststaden Sfax och invasionen av Tobruk återskapades i hamnstaden Mahdia.

Alla vattensporter under solen

Tunisien är den ultimata lekplatsen för alla som älskar vattensporter. Här finns allt från lugna, avskilda sandstränder i norr till livliga familjeresorter och all inclusive-hotell vid Tunisiens Riviera längs Medelhavskusten.

Både turistparadiset La Marsa och den lilla sandviken vid Gammarth bjuder på ett stort urval av familjevänliga vattensporter. Strax söderut längs den skimrande Medelhavskusten hittar du all inclusive-resorts i Hammamet, Sousse, Monastir och på den vackra Cap Bon-halvön. Längst i söder lockar ön Djerba med sitt mörkblå vatten fullt av vind- och kitesurfare.

Längre norrut har kusten klippor som går ända ner till havet, med underbara sandstränder insprängda med jämna mellanrum. Längst i norr ligger den lugna hamnstaden Tabarka med ett orört korallrev just utanför staden, ett paradis för både dykare och vindsurfare.

Källa:Tunisian National Tourist Office
Klicka här för hela artikeln, extern sida.


Charter till TunisienHär är Afrikas bästa stränder