Hammamet – sol och orientalisk lyx

Stine
Reseguiden, besökt 19 länder

En semester i vackra Hammamet ger dig mycket för pengarna. Orten är en perfekt mix av väst och öst och är omringad av vingårdar, citron- och olivlundar och har en lång, finkornig sandstrand med kristallklart vatten.
Publicerad 20 april 2012

Hammamet ligger på Tunisien östkust och är landets äldsta turistort, även om den första turistboomen kom hit först på 60-talet. Som turist bor du antingen i själva Hammet, eller i Yasmin Hammamet som är ett hotellområde uppbyggt kring turismen. Oavsett var du bor så är det nära till stranden.

Upplev Hammamet

Hammamet har en äldre stadsdel, en medina, som med sina trånga gränder och färgrika basarer är ett måste för alla som är här. Du kan shoppa billiga kryddor, handmålad keramik, mässing, skinnprodukter och silversmycken. Området har också massor av restauranger med lokala specialiteter. Precis utanför medinan, som ligger vid havet, är det perfekt att njuta av solnedgången som färgar de vita husen i gult och orange. Missa heller inte ett besök på International Cultural Centre som ligger i ett av de vackraste husen i hela Hammamet.

Mer än bara sol och bad

De flesta aktiviteter i Hammamet kretsar kring stranden och havet. Men om du vill göra något annat än att sola och bada så kan du till exempel spela golf. Den bästa tiden att göra det här är på våren och hösten, då det inte är för varmt. Precis utanför Hammamet ligger Tunisiens största golfanläggning med sammanlagt tre banor och 45 hål. Vill du uppleva mer av landet så kan du ta en dagsutflykt till Kartago och Sidi Bou Said. Om du reser med barn så är ett besök på Friguia djurpark populärt. Här kan du se djur från Afrika savanner, som lejon, giraffer och elefanter.

Här bor du

De flesta hotellen i Hammamet ligger längs med den fina sandstranden och flera av dem har privata områden på stranden med egna solstolar. Du bor antingen i själva centrum eller i resortområdet Yasmin Hammamet, cirka en mil utanför staden. Här finns småbåtshamn, restauranger, shopping och något så ovanligt som en isbana som är kyld året om. De har också en egen medina. Den är nybyggd, men är inspirerad av de gamla medinorna inne i Hammamet. Om du bor i centrum så får du en mer genuin upplevelse av Tunisien, då orten inte är byggd kring turismen. Oavsett var du väljer att bo så är det nära till den fina och långgrunda stranden.

God och spännande mat

Maten i Tunisien är en spännande kombinasion av det franska och arabiska köket. Typiskt för tunisisk mat är att man använder mycket olivolja och kryddor som gurkmeja, saffran och kanel. Andra vanliga smaksättare är vitlök, mynta och dill. På restaurang blir du vanligtvis serverad färskt bröd, oliver och harissa – en stark chilidipp. En typisk förrätt är brik l'ouef som består av ett löskokt ägg serverat i en lövtunn deg med räkor eller tonfisk. Till middag äter man ofta lamm, färsk fisk eller kyckling tillsammans med couscous. Såsen är oftast den som sätter smak på rätten. Tunisien haregen produktion av vin och öl som passar bra till maten. Till dessert äter man ofta söta bakverk som baklava.

Så tar du dig hit

Det går charterresor till Tunisien under vår, sommar och höst. Flygtiden är cirka 3 timmar och 40 minuter. Från flygplatsen New Enfidha International är det cirka 50 minuter in till Hammamet med transferbuss.


Charter till Hammamet