Publicerad 21 mars 2018

Då är sol och bad som bäst

Till Tunisien kan du resa året om, här väntar många solsäkra dagar. Från december till mars ligger temperaturen på runt 16-20 grader vilket innebär att du kan gå runt i tunna kläder och känna solens strålar värma. Det kan vara en god idé att packa ned en tunnare skaljacka också, då viss nederbörd kan förekomma. Under sommarhalvåret är det medelhavsklimat i Tunisien och temperaturen stiger upp mot 30-35 grader. Allra varmast är det i juli och augusti men värmen håller i sig en bit in på hösten.

Populära turistorter

De största turistorterna ligger i Hammametviken i nordöstra Tunisien. Några av de populäraste orterna är Hammamet, Monastir och Sousse vilka alla påminner om resmål på andra sidan Medelhavet, som exempelvis Turkiet och Grekland. Här kan du förvänta dig härliga timmar på stranden och svalkande dopp havet.

Basarer med lokala hantverk

De gamla basarkvarteren erbjuder spännande och prisvärd shopping. Alla lite större städer har en egen basar där du kan köpa allt från kläder, smycken och skor till mattor, lädervaror, keramik och färsk frukt. Den största basaren finns i huvudstaden Tunis, men även de populära turistorterna har sevärda basarer. I Sousse ligger stadens basar i den världsarvsskyddade gamla stadsdelen där det finns flera museer, en imponerande stadsmur samt en moské. I Hammamet finns en sevärd borg och en stor medina med ovanligt många välbevarade typiskt tunisiska hus.

Tips för den golfintresserade

I Tunisien erbjuds ett flertal golfbanor av hög klass, men greenfee är trots det mycket prisvärd. De större populära turistorterna Hammamet, Monastir och Sousse har golfbanor på bekvämt avstånd från hotellområdena. I Hammamet hittar du Citrus Golf Club, som med sina två 18-hålsbanor och en 9-hålsbana är en av de största golfanläggningarna i landet. Monastir erbjuder både Flamingo Golf Club och Palm Links Golf Club, varav den första nyligen genomgått en renovering. I Sousse finns Port el Kantaoui med de två spektakulära 18-hålsbanorna Sea- och Panorama Course.

Prova kamelridning på stranden

Mer exotiskt än så blir det väl knappast! På många stränder i Tunisiens turistorter finns det möjlighet till kamel- och dromedarridning. Är du inte intresserad av att rida utan vill hellre bara ta det lugnt på stranden så finns det givetvis gott om möjligheter till det. Stränderna i Tunisien är långa och stora, och oftast behöver du inte trängas med andra turister. Nästan överallt finns det både parasoll och solstolar att hyra för en mindre avgift.

Dagsutflykter du inte vill missa

Många sevärdheter i Tunisien ligger avsides och kan vara svåra att hitta på egen hand. Det smidigaste är att åka med på någon av utflyktsbussarna som utgår från badorterna. Den vanligaste uflykten är en tvådagarsresa till Sahara med stopp vid den romerska amfiteatern i El Djem, besök till typiska berberbostäder och lunch vid grotthusen i Matmata där filmen ”Stjärnornas krig” spelades in. Några dagsutflykter du kan göra på egen hand är att ta tåget till ruinerna efter den legendariska staden Kartago eller till den vackra konstnärsbyn Sidi Bou Said.

Prova tunisisk chillipasta som förrätt

Före alla måltider ställer servitören nästan alltid in en korg med bröd. Lokalborna äter brödet med chillipastan ”harissa” och olivolja. Oftast finns den smakrika och heta pastan i den lilla nätkorgen med olivolja och kryddor. En vanlig och god förrätt är ”brik”, som är friterad filodeg med fyllning. Måltider avslutas normalt med en kopp fräscht mint-te.

Några nyttiga fraser

Säljarna i basarerna kan vara påstridiga. Ett enkelt men bestämt ”non merci”, som betyder nej tack, och ett leende räcker oftast för att de ska låta dig vara ifred och kika vidare. Ett arabiskt ord som är bra att kunna är ”shukran” som betyder ”tack”.

Planera din resa till Tunisien på Reseguiden

Charterresor till Tunisien
Flyg till Tunisien
Tips och inspiration Tunisien