Koh Phangan en strandpärla i Thailand

Dalpha
Medlem sedan 2013

Foto: Daniel Wernedal
Foto: Daniel Wernedal
Foto: Daniel Wernedal
Foto: Daniel Wernedal
Foto: Daniel Wernedal
Koh Phangan är kanske Thailands mest intressanta ö för tillfället. Vår medlem Daniel alias "Dalpha" guidar oss hit. Han bor och arbetar på Koh Phangan tillsammans med familjen och säger att det är så mycket mer än bara en plats för full moon party.
Publicerad 10 oktober 2013

Koh Phangan står under en förändring som för första gången är kontrollerad igenom en miljösynpunkt. Exploateringen av Koh Phangan är noga planerad och endast vissa delar av ön har gjorts tillgängliga för detta. Ön är indelad i zoner där endast vissa har grönt tecken för kommersiell verksamhet. Stora delar av Koh Phangan består av naturreservat och kan stoltsera med orörd regnskog och en unik flora och fauna. Detta i kombination med att lokalbefolkningen inte har blivit ”turisttrötta” gör detta till en perfekt destination för alla slags resande. Familjer, seniorer och par har på senare år börjat ta över allt mer från den högljudda ungdomen som besöker Haad Rin under årets fullmånar.

Boende

Idag finns det cirka 200 olika hotell på ön, alla i varierande standard och prisläge. Allt från lyxresorts uppe i Thong Nai Pan till ”bunk beds” nere i Haad Rin. Är man endast ute efter en säng kan man få det för cirka 100 baht natten under lågsäsong, medan denna säng kan kosta det tiodubbla under högsäsong. En fläkt-bungalow kostar i dagsläget cirka 500 baht per natt och cirka det dubbla under högsäsong. Vill man hellre ha en bungalow med AC får man räkna med cirka 1000 baht per natt och det dubbla under högsäsong.

Stränder

Koh Phangan har många fantastiska stränder och alla är mer eller mindre olika i karaktär. Vart du vill spendera din tid är helt upp till vad du vill göra, eller vad du är ute efter. Det finns möjligheter för alla sorter oavsett om du vill aktivera dig eller bara finna lugnet.

Thong Nai Pan består av två stränder och det är här du finner öns lyxigare resorter. Denna plats har etablerat sig som en tillflyktsort för resenärer som är beredda att spendera lite mer på sitt boende, och vill bli väl omhändertagna under sin vistelse. Hit åker man om man vill ha lugna dagar på stranden eller vid poolen, och avnjuta grillad fisk och skaldjur i månskenet på kvällarna.

Bottle Beach är kanske den mest välbekanta backpackerstranden på Koh Phangan. Hit tar man sig endast med båt eller fyrhjulsdriven bil. Isolerad från resten av ön kan du koncentrera dig på en god bok, slöa dagar på stranden och ladda batterierna.

Mae Haad är öns självklara destination om man vill snorkla. Här har man direkt tillgång till revet som löper längst stranden ända ut till halvön Koh Ma. Mae Haad är också mycket populärt som dagsutflykt och stranden är ofta välbesökt dagstid. Härifrån kan du också se solnedgången hela året.

Haad Salad & Haad Yao (väst) ligger på öns nordvästra sida och är väl etablerad för barnfamiljer och lugnare resenärer som säker en avkopplad stämning. Här finns också hotell i alla prisklasser och utbudet av restauranger är tillfredsställande.

Sri Thanu är en av dom populäraste områdena för återkommande resande. Området sträcker sig över flera små stränder och har ett stort utbud av restauranger, barer och aktiviteter. Dess närhet till Thong Sala och andra stränder gör det till en utmärkt utgångspunkt.

Baan Tai & Baan Kai är öns längsta ständer och har ökat i popularitet under dom senare åren. Dess närhet till affärer, restauranger och barer gör den unik på Koh Phagan. Trots livet på huvudgatan ett stenkast ifrån stranden, är det alltid lugnt här. Många av öns aktiviter utövas också här så som kitesurfing, jetskies och beachvalleyball och soccer.

Haad Rin är troligtvis öns mest kända strand på grund av full moon party. Den kan vara mycket rörig under dessa dagar, men är egentligen en av öns finaste stränder annars. Tyvärr kan personalen här ibland te sig lite ”turisttrött”, vilket kan dra ner helhetsintrycket lite.

Östra sidan består av flera svårtillgängliga stränder som du tar dig till med båt. Dessa stränder är postkortsvackra och det är här du finner dom bästa yogaskolorna på ön. Åk hit för att stanna och avnjut lugnet, eller ta en dagsutflykt till paradiset.

Att tänka på

Tyvärr är det många som kommer till Koh Phangan och skadar sig på olika sätt. Framför allt är det skador i samband med motorcykelolyckor. Många hyr moped utan erfarenhet, och här är det inte direkt lämpat för att lära sig köra motorcykel. Känner man sig osäker ska man definitivt ta taxi istället.

Missa inte denna ö, då det är en av Thailand vackraste. Många gör tyvärr den felbedömningen och passerar endast för full moon party, och går miste om en hel värld av upplevelser. Många tror att Koh Phangan är en partydestination, medan det egentligen är en ganska sömnig och avslappnad plats.

Ta sig till Koh Phangan

Hit åker du på charter med Ving. Flyget avgår från Stockholm och går till Bangkok. Där byter du till inrikesflyg mot Koh Samui. Den sammanlagda flygtiden är på 14 timmar. Sedan tar du båt över till Koh Phangan, en tur som som tar mindre än en timme. Flera andra charterarrangörer har charter till områden i närheten och utflykter över till Koh Phangan. Du kan även flyga reguljärt till Bangkok och ta dig vidare med lokala förbindelser.


Charter till Koh Phangan