Jobba som safariguide i Kenya

Skydiveemma
Medlem sedan 2006, besökt 40 länder

Foto: skydiveemma, medlem sedan 2006
Foto: skydiveemma, medlem sedan 2006
Foto: skydiveemma, medlem sedan 2006
Reseguidens medlem Skydiveemma, eller Emma som hon egentligen heter, jobbade som rundreseguide – ett jobb som innebär att följa med gästerna under deras semester och finnas till hands i princip 24 timmar om dygnet.
Publicerad 16 november 2008

Att jobba som safariguide är ett utmanande, spännande och lärorikt arbete, som med mer regel än undantag kryddas av oväntade situationer och möten. Så här kan en vanlig dag se ut på jobbet!

En livslång dröm

Jag välkomnar mina nya safarigäster på flygplatsen och efter kort presentation av mig, våra chaufförer och om de kommande timmarna bär det av ut i Kenya. Med minibuss ska vi tillsammans utforska Kenyas inland. För många som kommer hit innebär resan att en livslång dröm uppfylls. Många intryck och möten väntar och förhoppningarna är stora. Uppdelade i fyra minibussar lämnar jag och mina sexton gäster storstaden Nairobi bakom oss och åker mot vår första lodge – vårt hem de första dagarna av resan.

Gamedrive – det bästa med jobbet

Dessa rundturer, då vi åker runt i parker och spanar efter djur, är bland det bästa med mitt jobb. Innan vi åker ut håller jag ett litet föredrag om de djur vi med största sannolikhet kommer möta, förhoppningsvis även lejon och leoparder, trots att den sistnämnda är svår att se. Har vi tur kommer mångas önskan om att se ”The Big Five” att uppfyllas under veckans gång.

Lika spännande varje gång

Färden tar oss igenom ett landskap som är nästan uteslutande gult och endast några få träd syns i horisonten. Denna del av Kenya är väldigt platt och vi kan se långt bort i alla riktningar. Överallt kan vi se djur, just här är det gott om gnuer och zebror. Plötsligt stannar chauffören och pekar ut i gräset. Nära, riktigt nära, ligger en lejonhanne och sover i gräset. Han öppnar slött ena ögat, men stänger det snart igen – vi är visst inte så intressanta. Utöver klickande från kameror är det tyst, var och en är försjunken i situationens magi. Det är lika spännande varje gång att se ett lejon så här nära.

The Big Five – drömmen är uppfylld

Mörkret lägger sig, lamporna tänds i tälten runtomkring oss där vi sitter samlade kring eldstaden efter middagen. Utöver eldens sprakande och lågmält prat är det nästan tyst omkring oss. Syrsorna spelar i gräset och några fåglar hörs säga god natt till varandra en bit bort. Minnena från vår gamedrive i Lake Nakuru-parken är ännu färska och kvällens samtalsämne är givet – leoparden vi såg idag som var det sista att se av ”the Big Five”. Vi hade redan sett elefant, buffel, lejon och noshörning, men leoparden är svår att hitta och det är inte sällan gäster åker hem utan att ha sett leopard på annat än vackra vykort. Utan våra skickliga chaufförer hade vi knappast sett leoparden som låg kamouflerad uppe i en grenklyka.

Flyg till Kenya