Jamaica bjuder på sol och sköna rytmer

Teresen
Reseguiden, besökt 8 länder

Foto: TUI
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Färgstarka Jamaica stoltserar med några av världens allra vackraste stränder och är ett perfekt resmål för hela familjen. Ta del av våra bästa tips till reggaeparadiset i Karibien.
Publicerad 2 november 2015

Vill du uppleva det riktiga Karibien ska du planera en semesterresa till färgpaletten Jamaica. Det här avslappnande resmålet i västra Karibiens ö-värld, 15 mil söder om Kuba, lockar med turkost hav och några av världens vackraste stränder. Den gröna och kuperade ön är stor och det finns mycket att hitta på för hela familjen.

Charterresorna går till nordvästra Jamaica

Jamaica har den senaste tiden tagit en allt större plats bland charterbolagens vinterutbud. Väljer du att boka en charterresa hit så ligger charterhotellen i nordvästra landet i badorter som Montego Bay, Negril, Lucea, Ocho Rios och Runaway Bay. På många hotell bor du bekvämt med all inclusive. Montego Bay är turistmagneten nummer ett och öns andra största ort med ett stort utbud av butiker, nöje och shopping. I Negril finns de finaste stränderna, den vackraste solnedgången och en riktigt avslappnad atmosfär. Lucea är en av öns äldsta småstäder och perfekt för den som vill uppleva det lokala vardagslivet. Ocho Rios är Jamaicas näst största turistort och här finns den bästa blandningen av shopping och stränder. Runaway Bay passar dig som är ute efter rejäl avkoppling.

Sola vid världens bästa stränder

Är du ute efter en riktigt härlig sol- och badsemester så har du kommit rätt. Jamaicas stränder hör nämligen till några av världens allra finaste och lockar med kritvit och barfotavänlig sandstrand och turkost vatten. Den bästa stranden är Seven Mile Beach i Negril, inte särskilt bred men elva kilometer lång så här hittar alla sin egen plats att njuta av. Doctors Cave Beach i Montego Bay är en annan populär strand. Stranden fick sitt namn på 1920-talet efter att en osteopat påstått att vattnet hade helande krafter. Den är bara 200 meter lång och kostar pengar att få tillträde till, men däremot så slipper du försäljare. Reser du till Jamaica med barn är stränderna i Montego Bay, Negril och Runaway Bay särskilt barnvänliga.

Shopping och nöje i Montego Bay

Jamaica är inte känt för sin shopping, men vill du ändå spendera några timmar bland butikerna så ska du åka till Montego Bay som har öns största utbud. Även de lokala marknaderna är värda ett besök, här fyndar du souvenirer, hantverk och t-shirts med Bob Marleys ansikte. Vill du roa dig på stan efter långa och lata timmar på stranden så är det också Montego Bay som gäller. På nöjesgatan Hip Strip ligger flera nattklubbar och barer som lockar med jamaicanska rytmer.

Gå i Bob Marleys fotspår

Jamaica är starkt förknippat med reggaemusik och Bob Marley. En populär utflykt är att besöka den lilla byn Nail Mile, där du hittar både huset reggaekungen växte upp i och den plats han är begraven på. Du kan även ta en tur till Jamaicas huvudstad Kingston och besöka Bob Marleys hus på Hope Road 56 och hans skivstudio Tuff Gong.

Klättra upp för Dunn's River Falls

I Ocho Rios hittar du vattenfallet Dunn's River Falls, som är en av Jamaicas mest kända sevärdheter. Det tar ungefär en halvtimme att ta sig upp för vattenfallet och det kan du antingen göra på egen hand eller med en guide. Sjön är svalkande och håller ungefär samma temperatur som det svenska vattnet.

Simma med delfiner eller ta en ridtur

Gillar du djur finns det flera äventyr att ta del av. Vad sägs om att simma med delfiner? Eller hoppa upp på hästryggen och ta en tur i Sandy Bay? Alternativen är många och antingen bokar du utflykten på egen hand eller via charterbolaget.

Smaka på kött med kryddblandningen jerk

När du är hungrig så erbjuder restaurangerna på ön en härlig blandning av mat influerade av Spanien, Afrika, Kina, Indien och Karibien. Jamaicas egen specialitet är grillat kött med kryddblandningen jerk. Är du sugen på att dricka något riktigt jamaicanskt ska du beställa in en Red Stripe. Här dricker man även mycket rom, gärna Appelton Estate. Priserna ligger lite lägre än i Sverige och en pizza på restaurang kostar runt 70 kronor.

Bäst väder mellan december och april

Jamaica ligger i orkanbältet och har ett tropiskt klimat med bäst väder mellan december och april. Åker du hit i januari stiger du av planet och möts av härliga 29 grader. Sedan hoppar du i vattnet, där termometern visar hela 27 grader. Mellan maj och november är det regnperiod här, precis som på många andra öar i Karibien.

Ta sig till Jamaica

Det tar ungefär 12 timmar att flyga till Jamaica med charterbolagens direktflyg och då landar du i Montego Bay. TUI och Ving erbjuder charter hit från Stockholm och Köpenhamn, med avresa november - mars. Nytt för 2015/16 är att Ving på söndagar även flyger från Göteborg. Via Oslo på utresan men hemresan går direkt. Eller så bokar du flyg och hotell på egen hand, Jamaicas andra flygplats ligger i Kingston. Kryssar du i Karibien så är dessutom Jamaica ett vanligt stopp, hamnen ligger i Falmouth mellan Montego Bay och Ocho Rios.


Charter till Jamaica