Höjdpunkter i Hong Kong

Beccus
Medlem sedan 2013, besökt 36 länder

Foto: beccus, medlem sedan 2013
Foto: beccus, medlem sedan 2013
Foto: beccus, medlem sedan 2013
Foto: beccus, medlem sedan 2013
Foto: beccus, medlem sedan 2013
Hong Kong är en gåta, en förälskelse och en juvel. Det tycker vår medlem Rebecca alias "Beccus". Här guidar hon oss till 72 timmar i en hänförande stad med kittlande kulturkombinationer. Det är fokus på havet, höjderna och kapplöpningshästar.
Publicerad 31 januari 2014

Hong Kong är en gåta, en förälskelse och en juvel. Hong Kong är ett storstadsglittrande kaos och en fridfull oas. I Orientens pärla kommer du både svepas omkull och hitta balansen.

Att falla för en stad

Vid första mötet blev jag hänförd av Hong Kongs kittlande kulturkombinationer. Hong Kong är staden där taichi möter taxfree. Där blandas doften av rostade kastanjer med rökelserna från templen och ljudet av klapprande klackar ligger som ett täcke över kontorskomplexen.

Jag lät mig frestas av den fantastiska maten och jag lät mig förföras av att se storstadens glittrande neonljus speglas i flodens mörka vatten. Det pirrade i magen längs linbanor högt över marken och förvånad fann jag flamingos mitt i centrala Kowloon.

Efter den första förtjusningen brukar förälskelser svalna, men min kärlek till Hong Kong fullbordades när jag efter storstadens myller upplevde havet, höjderna och, lite oväntat, hästarna.

Havet

En dag vid havet i Hong Kong är härligt och obligatorisk. Vägarna till det stora blå är många, men en favorit är fiskebyn Sai Kung, på halvön med samma namn. Transporten till detta paradis för skaldjursfantaster tar cirka 40 minuter och enklast är det att ta buss nummer 92 från MTR-stationen Diamond Hill.

Packa badkläder, handduk och kamera i en vattentät väska. Strosa den vackra strandpromenaden norrut. Hyr en kajak och paddla ut till de små öarna utanför kusten. Där kan du upptäcka enskilda vikar med finkornig sand. Toppa av dagen med en skaldjursmiddag på någon av de många restaurangerna längs strandlinjen. Du kommer undra om du spenderat dagen vid Medelhavet eller i en världsmetropol.

Om du slåss med resenärens värsta kompanjon tidsbristen finns flera mer centrala alternativ. Deep Water Bay på Hong Kong Islands södra sida är inte en dum plats att avnjuta en solnedgång på.

Höjderna

Hong Kong har dubbelt så många skyskrapor som New York, men höjderna är inte bara hus. Över 70 % av Hong Kong består fortfarande av berg och grönskande landskap, perfekt för dig som vill kombinera en weekend i en storstad med vackra vandringsleder och vindlande vyer.

Lantau är Hong Kongs största ö. Ta linbanan från Tung Chung upp till jättestatyn av Buddha och vandra sedan upp på Lantau Peak. En klar dag ser du hela vägen till Macao från Hong Kongs näst högsta berg. Är du extra pigg i benen, fortsätt ned till byn Tai O.

Om du vill upptäcka höjderna på ett mer barnvänligt sätt är Ocean Park ett lekfullt alternativ. De olika attraktionerna bjuder inte bara på skrik och snurr, utan läget på en klippa över havet är värt besöket i sig.

Hästarna

Jockeyklubben är en av de äldsta institutionerna i Hong Kong, liksom dess största skattebetalare. Hästkapplöpningen i Hong Kong var under 1800-talet främst en sak för stadens elit (läs: britter), men idag är det ett nöje för massorna.

Som små, små flugor sitter män knappt större än sina stövlar på ryggen av kraftpaket till hästar. När de rundar sista svängen innan upploppet stiger publikens jubel. Åskådarna som tidigare suttit och lyssnat på radiokommentatorer och samtidigt lusläst statistik i tummade dagstidningar reser sig ivrigt upp. Hovarnas snabba slag känns som åska i bröstet. På några sekunder är det över. En vinnare är korad och även om det är hästen så firar jockeyn som han sprungit loppet själv.

På kapplöpningsbanan Sha Tin samlas de första åskådarna redan flera timmar innan första startboxen slår upp sina dörrar. Jag anländer som en oinvigd amatör, utan något egentligt intresse än att se vad uppståndelsen gäller. Innan vi lämnar banan för dagen har jag (mycket engagerat) klagat på att min häst blev blockerad på upploppet, rivit sönder resultatlappar i frustration och hejat på med armarna i luften.

Tiotals miljoner satsas i lopp efter lopp, varje halvtimme, hela dagen. De satsade miljonerna uppdateras löpande på storbildsskärmen. Jag har satsat en tia per lopp och trots (eller kanske snarare på grund av) att jag tippat vinnare utifrån hästarnas härliga namn vinner jag inte en krona. Fortfarande tycker jag att en häst med namnet ”Lucky Cow” rimligtvis borde vara bäst. Inträdet på tio kronor borde inte vara avskräckande.

Resa hit

Låt nästa långweekend gå österut. Gör Hong Kong till mer än en mellanlandning, gör staden till ett eget stopp på resan. Den extra insatsen i restid kommer betala sig, och inte bara i plånboken tack vare förmånliga priser på prylar, utan också i kärleken till en ny stad.

Spana in alla resor till Hong Kong.


Flyg till Hong KongUtvalda hotell i Hong Kong