Resmålsguide till Förenade Arabemiraten

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: iStock
Foto: iStock
Foto: iStock
Foto: iStock
Foto: iStock
Förenade Arabemiraten och består av sju exotiska emirat. Det är ett resmål med mycket av allt – massor av sol och fina stränder, världens högsta byggnader, shopping i världsklass och ett överflöd av lyx. Välkommen till framtiden!
Publicerad 12 november 2019

Emirater för alla smaker

Det här spännande och unga landet i Mellanöstern lockar med flera resmål, alla med sin unika charm. Hit kommer resenärer från hela världen för att få något utöver det vanliga, och de åker sällan härifrån missnöjda. Alla emiraten har en stad med samma namn och Dubai är till exempel den största staden medan Abu Dhabi är det största emiratet. Det bästa är att du lätt kan kombinera två eller flera resmål om du vill, välj mellan till exempel Dubai, Ras al Khaima, Abu Dhabi, Sharjah och Fujairah.

Dubai är en pulserande världsmetropol

Den pulserande världsmetropoloen Dubai sägs ibland vara Mellanösterns svar på Miami. Även om du inte utgår din resa härifrån så är ett besök här ett måste. Man har satsat hundratals miljarder på fantastiska byggnader som slår de flesta rekord. Här finns världens högsta byggnad Burj Khalifa och världens högsta fontän Dubai Fountain.

Om du inte har råd att bo på världens lyxigaste hotell Burj al-Arab så kan du ändå besöka det för en drink eller en middag. I Dubai Museum får du veta allt om stadens historia genom att titta på rekonstruktioner av vasshus och arkeologiska fynd, missa inte bottenvåningen där man har byggt upp en hel traditionell souq. I Dubai kombinerar du storstad med solsemester och sandstränderna är både milslånga och kritvita. Här är det dessutom många bra möjligheter till både vattensporter och dykning.

I vattenparken Wild Wadi Park finns rutschkanor, vattenfall och en pool med vågmaskin. Vill du varva sol och bad med skidåkning så är det inga problem – i köpcentret Mall of the Emirates hittar du världens största inomhusskidbacke. Och på tal om shopping, Dubai lockar med ett dussintal stora köpcenter fyllda med butiker där du framför allt hittar märkeskläder, elektronik och guldsmycken.

Dubai Mall är både störst i Dubai och i världen och här kan du välja mellan 1 200 butiker. Vill du göra fynd ska du resa hit när den månadslånga rean är varje år i januari. Jumeirah Beach är stadens mest kända område och här ligger lyxhotellen på rad precis vid stranden. Bur Dubai är den gamla stadsdelen och här hittar du många lokala marknader och mycket orientalisk charm.
Hitta din resa till Dubai här.

Lugna och solsäkra Ras al Khaimah

Ras al Khaimah ligger längst upp i norr och trots att det även finns skyskrapor här så är atmosfären mer genuin än i Dubai som bara är en timme bort. Här bor du ofta på femstjärniga hotell precis vid de vackra sandstränderna och solar under vajande palmer. Det här är ett bra resmål för både par och barnfamiljer och många hotell är familjeanpassade och stränderna är barnvänliga.

När du vill shoppa så är det butikskvarteren kring gatan Al Kuwaity Street som gäller. Här finns flera shoppingcenter med både enklare och mer exklusiva butiker. I det här emiratet hittar du dessutom Förenade Arabemiraten äldsta moské, ett museum och en mysig fiskmarknad. Gillar du att dyka så passar den norra kusten alldeles utmärkt för det, här finns dykning i världsklass med både fina korallrev och skeppsvrak.
Hitta din resa till Ras al Khaimah här.

Abu Dhabi är den futuristiska huvudstaden

Abu Dhabi är inte bara världens rikaste stad utan dessutom Förenade Arabemiratens futuristiska huvudstad och ligger ungefär en timme sydväst om Dubai. Tempot är lägre än i Dubai och här får du en härlig blandning av skyskrapor, sevärdheter och vackra stränder. Bästa shoppingen finns i de två shoppingcentren Marina Mall och Abu Dhabi Mall som har alla de stora märkesbutikerna.

De höga byggnaderna blandas med gamla arabiska kvarter så i kontrast till lyxshoppingen finns marknader med allt från guld till mattor och keramik. En av de bästa sevärdheterna är Sheik Zayeds sagolika moské. När du vill sola och bada så finns den centralt belägna sandstranden Corniche Beach som är kantad av en strandpromenad med restauranger och lekplatser.

Abu Dhabi är dessutom känt för sin Formel 1-bana, världens största inomhusnöjespark Ferrari World och vattenparken Yas Waterworld. Alla hotell här håller en hög klass.
Hitta din resa till Abu Dhabi här.

Sharjah är Förenade Arabemiratens kulturcentrum

Närmast Dubai ligger Sharjah, ett emirat känt som kulturcentrum med fler än 20 museer och massor av orientalisk arkitektur. Vill du shoppa är det marknaden Blue Souk som gäller, med 600 olika butiker att fynda allt från kryddor till smycken. Hamnen och kajerna är också populära mötesplatser och här ligger de traditionella dhowbåtarna. Härifrån ringlar också Khalidlagunen som är kantad av trevliga stränder och grönskande promenadstråk. Det här är dessutom enda emiratet som har kust mot både Persiska viken och Omanbukten. Här finns det både lyxhotell och prisvärda mellanklasshotell.
Hitta din resa till Sharjah här.

Fujairah passar perfekt för barnfamiljen

Fujairahsom ligger vid Indiska Oceanen knappt två timmar öster om Dubai är ett barnvänligt resmål med breda och långgrunda stränder. Du spenderar mest tid vid stranden och på hotellen som håller hög klass och ofta har en lyxig spaavdelning. Det är även på hotellet som de flesta restaurangerna och nöjeslivet finns.

Vill du få en inblick i det lokala vardagslivet kan du göra ett besök på fiskmarknaden i Khorfakkan som hålls varje eftermiddag. Många av de andra emiraten består av öken, medan omgivningarna här främst består av berg.
Hitta din resa till Fujairah här.

Ta sig till Förenade Arabemiraten

Det finns många olika sätt att spenderar en semester på i Förenade Arabemiraten. Åker du hit på charter kan du välja mellan charterbolag som Apollo, Ving, TUI och Solresor med avresor från flera olika orter i Sverige och även Köpenhamn. Flygresan tar mellan sex och sju timmar.

Du kan även åka hit på en långweekend och boka antingen reguljärflygspaket eller flyg och hotell på egen hand. Då är det dessutom enkelt att kombinera två emirat på en och samma resa. Ett tredje sätt är att åka på en kryssning där du både bor lyxigt och får uppleva flera resmål på samma gång.

Här hittar du fler resor:

- Alla charterresor till Förenade Arabemiraten
- Lyxigaste resorna till Förenade Arabemiraten
- Flyg till Förenade Arabemiraten
- Hotell i Förenade Arabemiraten
- Se sköna erbjudanden till Förenade Arabemiraten

Sol, sand och shopping i Förenade Arabemiraten

Erbjudanden – Förenade Arabemiraten