Hong Kong – mer än bara storstadspuls

Ziesta
Reseguiden, besökt 48 länder

Foto: ziesta, medlem sedan 2006
Foto: ziesta, medlem sedan 2006
Foto: ziesta, medlem sedan 2006
Foto: ziesta, medlem sedan 2006
Foto: ziesta, medlem sedan 2006
Med sin spännande mix av öst och väst är Hong Kong ett perfekt stopp på resan mot Sydostasien eller Australien.
Publicerad 23 november 2011

Hong Kong var brittisk koloni fram till 1997, men är idag en del av Kina. Den asiatiska metropolen delas in i Hong Kong Island, Kowloon, New Territories och över 200 utanförliggande öar. När jag var i Hong Kong första gången hade jag turen att ha en personlig guide i form av min vän Hong Kong-bon Polly. Hon såg till att jag inte missade de givna sevärdheterna och tog mig med till några lite mer okända guldkorn. Här delar jag med mig av några av hennes tips.

1. Upplev Hong Kongs skyline

Ta kvällsfärjan från Central till Tsim Sha Tsui och se skenet från skyskraporna spegla sig i havet. Den bästa utsikten över staden får du dock ifrån The Peak på Hong Kong Island. Färden med den gamla spårvagnen uppför den branta rälsen är en upplevelse i sig. Köerna brukar dock ringla sig långa så ett tips är att ta en lokalbuss eller taxi upp istället. Att sedan stå uppe på toppen och se hela den enorma staden breda ut sig framför en är en mäktig känsla! Om du åker dit en stund innan solen går ner får du se vyn både i dagsljus och mörker.

2. Shoppa allt mellan himmel och jord

Det kryllar verkligen av shoppingställen i Hong Kong. Här finns allt från lyxiga varuhus till små marknadsstånd. En av de största shoppinggatorna är Nathan Road i Kowloon. På marknaderna Temple Street Night Market, Ladies Market och Stanley Market finns allt från kläder till spåtanter. För en mer udda shoppingupplevelse tar du dig till området Mong Kok och utforskar guldfisk, fågel- och blomstermarknaderna. I Mong Kok finns även flera elektronikbutiker.

3. Köp ett Octopus-kort

Genom att köpa ett Octopus Card som laddas med pengar tar du dig enkelt runt med lokaltrafiken. Man får visserligen betala 50 dollar i deposition men slipper i gengäld att fippla med mynt. Man kan även använda Octopus-kortet för att ta sig från flygplatsen genom att ta lokalbussen till Trung Chung och sedan tunnelbana. Missa inte att ta en tur med de dubbeldäckade spårvagnarna.

4. Åk linbanan till Giant Buddha

Ta tunnelbanan till Tung Chung och sedan linbanan över de gröna kullarna på ön Lantau. Strax skymtar den enorma statyn som sitter och spejar ut över havet. Han är visserligen inte världens största Buddha – men var länge ”den största sittande som är gjord av brons”. Har man kommit så långt kan man lika gärna fortsätta uppför de över 200 trappstegen och får då en fin utsikt över ön och buddhistklostret Po Lin nedanför. På gågatan i närheten finns snabbmatsrestauranger och souvenirbutiker. En mer genuin upplevelse är dock att testa den vegetariska maten i klostrets tempel. Om kön till linbanan är för lång går det även bussar från Tung Chung.

5. Ät Dim Sum-frukost på en lokal kinesisk restaurang

Dim Sum är lite som kinesisk tapas – olika små rätter, främst olika typer av degknyten och bullar, serveras i ångande bambukorgar och avnjuts med massor av te. Bland Hong Kongs matutbud finns dock allt från färska skaldjur till nudelsoppor – samt såklart internationell mat av alla de slag. När man kommer till ett hål i väggen där menyn består av kinesiska tecken på väggen är det helt klart en fördel att ha med sig någon som kan språket. Annars får man spela mat-roulette eller leta upp en restaurang med engelsktalande personal eller meny. I SoHo (MTR Central) ligger de internationella restaurangerna och barerna på rad längst med Staunton, Shelley och Elgin Street.

6. Ta dig bort från skyskraporna

Innan jag besökte Hong Kong trodde jag felaktigt att det bara var en enda stor stad med enorma byggnader. I själva verket består Hong Kong av över 200 öar och här finns allt från stränder och våtmarker till bergsområden. Missa inte att ta en paus från storstadspulsen och utforska den andra sidan av Hong Kong. Promenera i den rofyllda trädgården Nan Lian Garden (MTR Diamond Hill). Önska dig något vid önsketrädet Lam Tsuen (MTR Tai Wo). Slappa på stranden och njut av färsk fisk på en uteservering på den bilfria ön Lamma (färja från Central Ferry Pier). Det kryllar av trevliga utflyktsmål.

7. Shoppa i Kina över dagen

Om du vill shoppa riktigt billigt tar du dig på knappt en timme med tåg till ändstationen Lo Wu. Här är det sedan gångavstånd till Mainland Kina och staden Shenzhen. Tänk dock på att du måste skaffa kinesiskt visum. I det stora varuhuset Lowu ligger butikerna med allt från väskor och pärlor till glasögon tätt. Här är det stenhård prutning som gäller.

8. Ta färjan till Macau – Asiens Las Vegas

En timme bort med snabbfärja ligger den tidigare portugisiska kolonin Macau. När man flanerar runt på kullerstensgatorna känns det mer som man är i en sydeuropeisk stad än i Asien. Missa inte mosaiken på Senado Square. Med sina tiotal casinon är Macau samtidigt Asiens svar på Las Vegas. Från Macau Tower får man en fantastisk utsikt över staden.

Så tar du dig hit

Det smidigaste sättet att flyga till Hong Kong är via Helsingfors med Finnair. Det går även direktflyg med Air China från Stockholm till Peking, och därifrån flyger man till Hong Kong på drygt tre timmar.


Flyg till Hong Kong

Hotell i Hong Kong