Publicerad 14 november 2013

Den irländska huvudstaden Dublin är en av Europa populäraste städer med miljontals besökare varje år. Det här gör att det ofta är dyrt med både boende, mat och inträden. Men det finns massor av museer, aktiviteter och sevärdheter som är helt gratis.

Trädgården National Botanic Gardens

Den här stora trädgården består av många spännande områden med helt skilda utformning. Här finns både en japanskinspirerad stenträdgård, ett arboretum, en stor damm och en trädgårdsutställning som byts ut varje år. Hela trädgården är mer än 19 hektar och du kan promenera här i flera timmar och hela tiden upptäckta nya saker.

Se det medeltida universitetet Trinity College

Även om du inte planerar att plugga när du är i Dublin så är de vackra universitetsbyggnaderna i Trinity College värda ett besök. Även om det inte finns kvar så många byggnader från 1592 då universitetet grundades så är de många imponerande 1800-talsbyggnaderna spännande att se.

Promenera längs South Wall

I Dublins hamn finns en mycket populär pir för en promenad i solnedgången. Den sex kilometer långa piren South Wall byggdes redan 1795 och den var då den längsta i världen. Längst ut på piren finns den vackra fyren Poolbeg.

Se hjortar i Phoenix Park

Den stora parken i Dublin är Phoenix Park som är så stor att det till och med finns en flock med 500 vilda dovhjortar som strövar omkring. Parken är omgiven av en 11 km lång mur och är totalt 707 hektar stor. Phoenix Park har öppet året runt och du kan bland annat se ett 35 meter högt minnesmärke över påvens besök 1979 och det 62 meter höga Wellington-monumentet som är Europas största obelisk.

Konstmuseet National Gallery of Ireland

Det här konstmuseet har fler än 2 500 målningar och 10 000 andra konstföremål. Till skillnad från många andra konstmuseer har man inte specialiserat sig på någon speciell konststil utan har lite av varje. Här finns bland annat målningar av Van Gogh, Monet, Picasso och Vermeer. Inträdet till den permanenta utställningen är gratis.

Stadsparken St Stephen's Green

Den lilla parken St Stehpen's Green ligger mitt inne i centrala Dublin och är ofta full av irländare som äter sin lunch, solar eller tar en promenad. Parken skapades redan på 1600-talet men var länge bara tillgänglig för invånarna i husen runt parken.

Se presidentpalatset Aras an Uachtaràin

Om du besöker Dublin en lördag så har du möjlighet att gå på en gratis rundtur hemma hos den irländske presidenten. Det officiella residenspalatset ligger i parken Phoenix Park och heter Aras an Uachtaráin. Det är ingen slump att presidentbostaden ser ut om det amerikanska Vita huset, arkitekten använde det här irländska huset som förebild.

Rundtur på Glasnevins kyrkogård

Kyrkogården i förorten Glasnevin är en av de största i Europa med över 1,5 miljoner gravar. Här har många berömda irländare fått sin sista vila och det bästa sättet att se kändisarnas gravar är att följa med på de gratis rundturerna som ordnas dagligen. Under 1800-talet hade man så stora problem med plundrare som stal lik från gravarna att man lät konstruera den höga muren och de många vakttornen som omger kyrkogården.

Konstmuseet Irish Museum of Modern Art

Eftersom det här är Irland stora museum för modern konst så håller man ofta tillfällliga utställningar och roterar mycket av den egna konsten för att den inte ska bli sittande i förråden. Museet ligger mycket vackert i ett före detta sjukhus från 1600-talet. Irish Museum of Modern Art har gratis inträde till alla utställningar.

Herrgården Farmleigh House

Det är helt gratis att se den vackra 1700-talsherrgården Farmleighy House i västra Dublin. Här finns en stor sevärd trädgård, ett berömt klocktorn och en liten sjö. Det finns också ett stort bibliotek med irländsk litteratur från 1700- och 1800-talen. Herrgården ägdes tidigare av Dublins berömda Guinness-familj.

Besök Pearse Museum

Museet är en före detta skola som drevs av utbildningspionjären Patrick Pearse och som hyllar hans dramatiska liv. Pearse drev bara skolan några år eftersom han avrättades 1916 för sin roll i det väpnade upproret mot det brittiska styret. I museet kan du se rummen som de såg ut när Patrick Pearse bodde här men det finns också utställningar om irländska växter och djur.

Ta sig tlll Dublin

Direktflyg från Stockholm till Dublin tar 2 timmar och 40 minuter. Du landar på Dublin Airport, 10 kilometer norr om centrum tar lättast flygbussen in.