Publicerad 11 februari 2020

När ska man åka till Dublin?

Irland kallas den gröna ön av en anledning. Här är det lika vackert året om. Vädret är milt och förändras snabbt. Dagen som börjar med regn kan klarna på ett par timmar och bli solig och skön. Irland kännetecknas också av den friska luften och typiska irlandsblåsten. Tips: kom hit på St Patrick's Day den 17:e mars, klä dig i grönt och var med på folkfesten på gatorna.

Sök och jämför din weekendresa till Dublin på Reseguiden

Är Dublin gåvänligt?

Den här staden upptäcks bäst till fots. Stadskärnan är liten och koncentrerad så du kan enkelt checka av de viktigaste sevärdheterna på en dag.

Blir du trött i benen så är taxi billigt och Uber ännu billigare. Har du mycket planerat och är lite mer prismedveten så lönar det sig att köpa ett Leap card. Enklast köper du det på Spar (deras motsvarighet till Pressbyrån). Vid köptillfället fyller du på det med pengar och sedan använder du det på stadens gula dubbeldäckare, DART (tåg) och Luas (spårvagn).

På bussen: säg till busschauffören vilken hållplats du ska av på (använd Google Maps för att lista ut det) och sätt kortet mot brickan. På DART och Luas: checka in och ut med kortet på hållplatsen.

Vart ska man bo i Dublin?

I Dublin är det värt en extra slant att se till att hotellet ligger centralt. Till exempel nära huvudgatan O'Connell Street i Dublin 1 eller vid parken St Stephen's Green i Dublin 2. Ta det från en som har bott i Dublin i två år. Du vill inte slösa tid (och huvudbry) på att pendla in och ut ur stan, särskilt om du bara är här för en helg.

Sök och jämför hotell i Dublin

Pubkultur, Temple Bar och Guinness Storehouse

.
Pubhäng är Irlands motsvarighet till fika. Bor man här så är sannolikheten stor att närmaste pub inte är mer än 500 meter bort. Här är det Guinness och whiskey som gäller, föredrar du det senare så missa inte ett besök på Jamesons distilleri.

Andra alkoholsorter du inte får missa att testa är: Murphys (Corks stolthet), Smithwicks (uttalas smiddix), cidern Bulmers och shotten mini-guinness (Kahlua och Baileys). Får du hemlängtan kommer du att märka att Kopparbergs serveras överallt.

Temple Bar är ett måste att uppleva. Kullerstensgator, live-musik, färgglada fasader, traditionell irländsk musik och dans. Det kan dock vara svårt att hitta riktiga locals här. Blir det för turisttätt för din smak så dra dig tillbaka till din lokala pub i stället.

Guinness Storehouse är ett museum i olika nivåer. Förutom att lära sig om dryckens historia och tillverkning, så certifieras man i konsten att hälla upp en Guinness på rätt sätt. Upplevelsen avslutas på en rooftop bar med stadens bästa utsikt och en Guinness i handen.

Läs också: Här är Dublins bästa gratisnöjen

Dagsutflykter från Dublin

  • Fiskebyn Howth. Marknad på lördagar och söndagar och en cliffwalk till fyren
  • Bray. Välj mellan två vandringar: Bray Head eller cliffwalk till Greystones.
  • Malahide. Vita stränder och ett bildskönt medeltida slott.
  • Nationalparken Wicklow och Glendalough - hit är det svårt att ta lokaltrafiken, så boka en tour.
  • Cliffs of Moher. En lite längre resa men väl värt för naturupplevelsen som är Irlands mest kända sevärdhet. Du hinner med det på en dag om du börjar tidigt.
  • Belfast. Nordirlands huvudstad ligger bara 2,5 timmes tågresa bort.


Planera din resa till Dublin på Reseguiden

Sök paketresor med flyg & hotell till Dublin
Sök flyg till Dublin
Läs fler guider och tips om Dublin