5 måsten i Dublin

Ellinor
Reseguiden, besökt 19 länder

Foto: inah, medlem sedan 2006
Foto: lotz, medlem sedan 2006
En weekend i Dublin är ett perfekt sätt att förgylla en hösthelg. Vi tipsar om fem måsten i den irländska huvudstaden.
Publicerad 8 september 2009

I den gröna öns huvudstad finns det mycket att se och göra – men du hinner se mycket på bara en helg. Här är fem måsten för första-gångsbesökaren:

1. Gå på pubrunda

Pubkulturen på Irland är i allra högsta grad levande och därför är minst ett pubbesök ett måste – även för de som inte vanligen prioriterar öl. I centrum finns många olika slags pubar – alltifrån de traditionellt irländska pubar med exempelvis Temple Bar i spetsen, till barer som ryska Pravda och afrikanska Zanzibar med sina kulörta lyktor. De båda senare ligger nära varandra vid floden Liffey på Ormond Quay Lower.

2. Lördag i Temple Bar

Temple Bar är inte bara en pub, utan ett helt område, där Dublinbor och turister gärna flanerar sida vid sida. Här händer det mycket under veckans alla dagar – men lördagen med sina marknader är en favorit för många. I Cow's Lane dukar lokala designers upp smycken, kläder och konst mellan 10-17. Temple Bar Square förvandlas till alla bokälskares paradis med bokmarknad mellan 11-18 och när du blir hungrig kan du bara stanna till på matmarknaden vid Meeting House Square, som har öppet till 16.30. Om du har tillgång till kök under vistelsen är det också här du handlar fina råvaror till kvällens middag.

3. Fynda på Penneys

Om du är på fyndjakt är ett besök på Dublin motsvarighet till Primark ett måste. De två centrala butikerna ligger precis norr om floden på Mary Street och O'Connell Street. Här hittar du kläder, skor, accessoarer och prylar till hemmet – till riktigt bra priser. I området kring de båda Penneys-butikerna ligger generellt de lite billigare affärerna, men om din smak är mer åt det exklusiva hållet behöver du inte deppa – bege dig istället till Grafton Street med omnejd. Där finns bland annat det lyxiga varuhuset Brown Thomas där du kan gå lös på exempelvis Louis Vuitton eller Prada.

4. Guinness Store House

I år firar Guiness Store House 250-årsjubileum och det är ett ypperligt tillfälle för ett besök. Du går runt på egen hand och lär dig mer om framställningen och kan även kika på gamla reklamaffischer eller utforska presentbutiken. Vad sägs om fudge med guinness-smak eller Guinness-senap? När du når toppen av den sju våningar höga byggnaden kan du vila ut med den gratis-Guiness som ingår i entrén. Baren på toppen är inglasad och har en 360-graders vy över Dublin.

5. Kolla in sevärdheter

Det kan låta simpelt, men att hoppa på en guidad busstur runt centrum är riktigt kul. Det finns flera olika bolag som kör turer, men Dublin Bus har en egen busstur där man kan hoppa av och på som man vill. Man kan åka med dem på vanliga dygns- eller flerdagarskort för kollektivtrafiken, perfekt om du vill slippa krångla med olika biljetter. Populära stopp är Trinity College, St. Patrick's Cathedral, Molly Malone-statyn och parken St. Stephen's Green.

I Reseguidens sökmotor kan du hitta din resa till Irland och Dublin:
- Flyg till Dublin
- Weekendresor till Dublin


Användbara länkar:
Temple Bar Cultural Trust
Penneys
Guinness Storehouse
Dublin Bus
Dublin Tourism


Hotell i Dublin


Flyg till DublinLäs mer: Dublins resmålssida

Om Dublin Irland, Europa

Historia
Shopping
Kultur
Nattliv
Nöjespark
Storstad

Nobelpristagares hem, vackra landskap, ett rikt musikliv och en mysig storstad – Dublin i Irland är en stad med ett varierat utbud av sevärdheter och aktiviteter för både stora och små.

Dublin är staden som har varit hem åt fler Nobelpristagare i litteratur än någon annan stad. Kända författare som William Butler Yeats, James Joyce och Samuel Beckett kommer härifrån. Gå i författarnas fotspår genom att till exempel besöka puben The Brazen Head som nämns i Joyces Odysseus, eller ta en titt på bron Samuel Beckett bridge, som är namngiven efter den kända författaren. I Dublin finner du också Europa största stadspark – Phoenixparken. I den 800 hektar stora parken finns det mycket att titta på och bland annat Dublin zoo ligger här där du kan se allt från olika apor till giraffer och pingviner. Om du är ett fan av rockgruppen U2 har du kommit till rätt stad. De äger hotellet Clarence, som ligger i nöjeskvarteret Temple Bar. Här hittar du många pubar, där många artister och band spelar flera kvällar i veckan. Ta gärna en tripp till Guiness berömda bryggeri som också ligger i staden. Här kan du få en rundtur och lära dig allt om hur detta berömda öl tillverkas. Dublin är en riktig nöjesstad!

The Temple Bar i Temple Bar
1 / 33
Stadsbild från Dublin
2 / 33
St Patrick´s Cathedral
3 / 33
Vi provar Guiness
5 / 33
Här bodde jag
7 / 33
O'Connell Bridge
8 / 33
Spontan spelning på The Brazen Head
9 / 33
St. Patrick's Cathedral
10 / 33
Flitiga trummare
11 / 33
The Record Tower
15 / 33
Guinness och regn
16 / 33
The Old Jameson Distillery
17 / 33
Samuell Becket Bridge
19 / 33
St Stephen Green Shopping Center
22 / 33
Sandskulpturer
23 / 33
Hard Rock Cafe
24 / 33
The Brazen Head
26 / 33
Knightsbridge Bar
27 / 33
Molly Malone
29 / 33
I and 3 locals
30 / 33